Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Moje návštěva v provozech KOPOS Kolín 2024


Document Actions
Moje návštěva v provozech KOPOS Kolín 2024
Představte si, že míjíte firmu KOPOS každý den a jednoho dne se rozhodnete prozkoumat, co se skrývá za jejími červenými zdmi. Má krátká poznámka je jedné z předních českých výrobních společností elektroinstalačního materiálu. Prohlídku provozů nových technologií a automatizace jsem nemohl odmítnout. Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak oživují produkty známé nejen po celém Česku. Zjistil jsem například, jak malá změna v poměru přísad může radikálně změnit vlastnosti plastů a jak KOPOS využívá každý kousek odpadu k recyklaci.
Jan Franěk, Tým portálu Elektrika, ze dne: 28.02.2024


Pravidelně míjím firmu KOPOS, ale dnes jsem se rozhodl zastavit. Parkuji na jejich parkovišti a vstupuji do recepce. Přivítá mě úsměv a otázka, zda jsem jedním z účastníků dnešní exkurze. Potvrzuji a dostávám výstražnou vestu. Spolu s dalšími hosty mě zavedou do konferenční místnosti. Tam už čeká několik návštěvníků, drobné občerstvení a kafe, které mi přijde k duhu.
 



KOPOS není úplně připraven na akce tohoto typu, protože kapslový kávovar se vaří s jedním šálkem přes minutu a při plném počtu 20 hostů, byť si kávu nedali všichni, tak trochu zdržuje. Ale ve výrobě se vyrábí, nikoliv pořádá show pro návštěvníky. Ale to je snad jediná výtka, kterou dneska uslyšíte. Jsme usazeni, přivítáni a po krátkém seznámení s několika bezpečnostními varováními, které potvrzujeme podpisem, je spuštěna krátká prezentace s výkladem, kde se dozvíme něco o firmě a jejich produktech. Z mého pohledu to bylo dost informací, podaných v rozumném čase, tak abychom udrželi pozornost, něco se dozvěděli, ale zase neseděli před projektorem zbytečně mnoho času. Byl pro nás připravený bezdrátový průvodcovský audio systém a po jeho odzkoušení se celá skupina vydává do provozu.



Procházíme jednotlivé provozy pod dohledem Vlastimila Volejníka a spolu s jeho výkladem zaujatě prohlížíme jednotlivé provozy a především stroje, na kterých vznikají nám všem známé produkty kolínské značky KOPOS. Přes vysoký stupeň automatizace zde pracuje okolo 400 zaměstnanců a to v nepřetržitém provozu. Zajímavé jsou také informace o vlastním vývoji produktů a dílnách, kde jsou vyráběny formy pro vstřikolisy a nástroje pro další stroje, často na základě vytvořených modelů na 3D tiskárnách, aby se otestovala funkčnost produktů. 

S výjimkou těžkých výrobních procesů, mezi které patří třeba slévárna a podobně, se zde snaží vyrábět si vše, co potřebují. Zajímavý byl výklad okolo vlastností plastu, kdy malou změnou poměru jednotlivých přísad významně změní výsledné vlastnosti výrobku. Například bylo překvapivé, jak i malé procento barviva postačuje k výslednému zabarvení plastových výrobků.



V celém areálu byl pořádek a čisto, což bylo v souladu s tím, že se ve firmě snaží recyklovat a znovu použít každý kousek odpadu, vzniklý při samotné výrobě. Zpětné využití odpadního tepla z výroby je také vyřešeno pomocí kogeneračních jednotek a nově se na objektech objevila fotovoltaická elektrárna. Budovy byly v minulosti zatepleny a vyměněna okna, což v součtu přispívá k významnému snižování nákladů na vytápění a lepšímu pracovnímu prostředí. Osobně vnímám jen minimální dopad celého provozu na své okolí i samotné zaměstnance. Je vidět, že rodinná firma KOPOS přistupuje ke všemu zodpovědně v každém z kroků. To si mohu dovolit tvrdit i díky tomu, že je to již moje druhá návštěva této firmy a mám možnost posoudit přístup firmy i její technologický posun s delším časovým odstupem. 



Z první návštěvy jsem si navíc odnesl poznání, že zdejší lidé berou vážně poznatky i výtky z praxe a snaží se na to reagovat neustálým zlepšováním. Kdysi kolega Milan Hudec upozornil na příliš krátké šroubky v jedné z krabic, které se musí prakticky vždy vyměnit za delší, a netrvalo dlouho,  a výměna nebyla nutná, protože došlo v reakci na tuto připomínku k nápravě. Návštěva se opravdu povedla a po finálním vyslechnutí odpovědí na položené otázky mnou i dalšími kolegy, které jsme měli po ukončení exkurse, stojím na parkovišti a povídám si s některými známými, které jsem zde měl možnost potkat. 

Co k této exkurzi ještě říci? Jsem rád, že jsem si na prohlídku našel čas a díky tomu se mohl podívat tam, kam se normálně nikdo nedostane. Vřelé pozvání našich průvodců na další setkání během připravovaných výstav a veletrhů jen umocnilo příznivý dojem z celého příjemně stráveného dopoledne.





 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 10)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Malé zastavení nad krabicemi do omítky. V životě jsem nainstaloval více krabic na omítku, než pod omítku, ovšem na tom moc nezáleží. Občas se zamýšlím nad tím, kolik výrobců dodává na trh podobný produkt a jak se pro který my nakonec rozhodujeme. Nebo snad vidíme nějaké krabice, napočítáme potřebný počet kusů a pokračujeme? To asi ne.
Článek nabízí pohled za kulisy výroby plastových produktů KOPOS. Od vstřikování plastů až po extruzi, nahlédneme do tajů výroby. Automatizace hraje klíčovou roli při osazování instalačních krabic šroubky, kamery kontrolují, zda výrobek odpovídá kvalitativním vzorům ve tvaru a velikosti. Zajímavé je sledovat, jak stroje zvládají i složité úkoly, jako je krácení ohebných trubek. Výroba nezahrnuje pouze plastové díly, ale také pancéřové trubky, ocelové kabelové lávky a hliníkové instalační krabice. Každý detail má svůj význam. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933