Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Pracovník, Podnikající, Bezpečnost práce

KATALOG: Ochranné a pracovní pomůcky pro energetiku

  • 22.08.2018
KATALOG: Ochranné a pracovní pomůcky pro energetiku
Pracovní a bezpečnostní pomůcky pro práci na zařízení s vysokým či velmi vysokým napětím jen tak v krámě na regálu nepotkáme. Pro někoho statický, nezajímavý sortiment se ovšem stále vyrábí a má své opakované odběratele. Co všechno tento výrobce z perníkového města ve svém portfóliu představuje? Koho to osloví? Budou to montéři domovních instalací nebo ti, co lezou po stožárech vn? Nebo že by nikoho z obou skupin?

Prozatimní elektrická zařízení v průmyslu musí být pod drobnohledem

  • 9.08.2018
Prozatimní elektrická zařízení v průmyslu musí být pod drobnohledem
Dočasná, prozatimní zařízení v soukromé bytové výstavbě jsou již jakýmsi tradičním národním koloritem. Tedy i přes to, jak terminologii vysvětluje v následné diskusi Jan Franěk. V průmyslových objektech se situace podstatně liší. Jde sice stále o bezpečnost, ale také více o peníze! Pokud pomineme výpadek výroby vlivem prozatimního elektrického zařízení, tak ještě uvažujme možný úraz a z toho vyplývající finanční následky. Kdy se nejčastěji přistupuje v takových objektech k prozatimním řešením?

Citlivé proudové chrániče jako ochrana před dotykem nebezpečné živé části

  • 26.11.2010
Citlivé proudové chrániče jako ochrana před dotykem nebezpečné živé části
Víte, jaká byla nejstarší opatření používaných na ochranu před úrazem elektrickým proudem? Proč byly vlastně proudové chrániče vymyšleny? Existují různé záznamy o úrazech elektrickým proudem. Víte, jaká je filosofie ochranných opatření a jak je prezentována normami ČSN EN 61140 a ČSN 33 2000-4-41? Souběžně s formulováním a uplatňováním těchto principů byly a jsou soustavně doplňovány poznatky o účincích elektrického ...

HROBAŘ: Když už krást, pak kvalifikovaně

  • 29.03.2009
HROBAŘ: Když už krást, pak kvalifikovaně
Myslíte si, že se lidé bojí elektriky? Ano a ne. Možná jsou někteří špatně poučení rodiči, školou, příbuznými, přáteli ... Nebo je možné, že by k podobným činům někoho dohnala finanční nouze? Zvědavost? Recese? Až se sundávají ohořelé zbytky těla, můžeme se pouze domýšlet, co probíhalo v hlavě takového nešťastníka.

Zákon 309/2006 Sb.

  • 25.11.2008
Zákon 309/2006 Sb.
Jaké jsou zvláštní odborné předpoklady zaměstnanců? Kdo je označován za koordinátora? Kdo může provádět přezkušování odborné způsobilosti nebo zvláštní odborné způsobilosti? Na jak dlouhou dobu se uděluje akreditace k přezkušování?

K zákoníku práce 2007 nakonec závěrem ...

  • 12.07.2007
K zákoníku práce 2007 nakonec závěrem ...
Zopakujme si co nový Zákoník práce 2007 a ostatní navazující předpisy ukládají odpovědnému provozovateli elektrického zařízení povinnost zajistit bezpečnost pracovníků ukládá za povinnosti ...

K novému stavebnímu zákonu č.183/2006 Sb.

  • 4.07.2007
K novému stavebnímu zákonu č.183/2006 Sb.
Připomeňme si, že provedení elektrického zařízení se musí řídit schválenou projektovou dokumentací. A víte na kom je odpovědnost na změny nebo nedodržení projektové dokumentace? Víme, že normy jsou dle zákona 22/97Sb. nezávazné. Existuje však celá řada dalších obecně závazných předpisů, které se na technické normy odvolávají nebo přímo vyžadují jejich dodržení.

Požadavky vyplývající ze zákona o požární ochraně č.133/1985 Sb.

  • 28.06.2007
Požadavky vyplývající ze zákona o požární ochraně č.133/1985 Sb.
Co jsou to druhy požárně bezpečnostních zařízení? Kdo stanovuje podmínky a lhůty zajišťovat údržbu, kontroly a opravy technických a technologických zařízení? Do jakých kategorií se člení provozované činnosti v návaznosti na požární nebezpečí? Dozvíte se více o požárních prostupech.

K zákonu o dalších podmínkách BOZP – zákon č. 309/2006 Sb.

  • 19.06.2007
K zákonu o dalších podmínkách BOZP – zákon č. 309/2006 Sb.
Kdo zajišťuje plnění úkolů v prevenci rizik? Z čeho vychází Předpoklady pro získání odborné způsobilosti fyzické osoby? Již jste slyšeli o podmínkách pro udělení akreditace pro provádění zkoušek?

K novému Zákoníku práce – zákon č.262/2006 Sb.

  • 13.06.2007
K novému Zákoníku práce – zákon č.262/2006 Sb.
Kdo nebo co ukládá povinnost zajistit zaměstnancům školení k zajištění BOZP? Co to znamená, že je zaměstnavatel povinen soustavně vyhledávat a hodnotit rizika a přijímat opatření k jejich odstranění?

Řád preventivní údržby (4.)

  • 23.08.2005
Řád preventivní údržby (4.)
Co znamená "spolehlivost" elektrického rozvodného zařízení? Kdy jsou uskutečňovány kontroly stávajících elektrických zařízení? Které PNE týkající se bezpečnostních předpisů vychází z kterých ČSN?

Řád preventivní údržby (3.)

  • 16.08.2005
Řád preventivní údržby (3.)
Jsou rozvodná zařízení přenosové a distribuční soustavy považována za vyhrazené elektrické zařízení? Znáte přesnou definici termínů "přenosová a distribuční soustava"?

Řád preventivní údržby (2.)

  • 9.08.2005
Řád preventivní údržby (2.)
Musí se v distribuční a přenosové soustavě provádět pravidelné revize? Kdo může provádět písemné pravidelné záznamy kontrol? Proč se revize provádí?

Řád preventivní údržby (1.)

  • 2.08.2005
Řád preventivní údržby (1.)
Základní technickou normou pro provádění revizí elektrických zařízení je ČSN 33 1500. Víte co bylo stanoveno jako cílový stav revize? Je podobně jako jsou nezávazné normy i nezávazné provádění revizí?

Vstupní instruktáž BOZP a elektrická bezpečnost. (2.)

  • 17.09.2003
Vstupní instruktáž BOZP a elektrická bezpečnost. (2.)
Dokončení. Příklad vstupní instruktáže bezpečnosti práce. Práva a povinnosti zaměstnanců. Co je zaměstnanec povinen? Konkrétnější zásady bezpečnosti práce a bezpečného chování při práci a na pracovišti.
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933