Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Řád preventivní údržby (2.)


Document Actions
Řád preventivní údržby (2.)
Musí se v distribuční a přenosové soustavě provádět pravidelné revize? Kdo může provádět písemné pravidelné záznamy kontrol? Proč se revize provádí?
Václav Macháček, ze dne: 9.08.2005
reklama

Revize a kontroly provozovaných elektrických zařízení
Jak již zmíněná vyhláška č.20/1979 Sb., tak i vyhláška ČÚBP č.48/1982 Sb. v platném znění stanovují povinnost organizacím provozujícím elektrické zařízení zajistit v rámci preventivní údržby vykonávání předepsaných kontrol, zkoušek, prohlídek a revizí pro zajištění bezpečnosti a provozuschopnosti zařízení.

Lhůty pravidelných revizí provozovaných elektrických zařízení stanovuje ČSN 33 1500 v tab. I a konkretizuje je v dalších článcích této normy s tím, že z povinností provádění pravidelných revizí vyjímá za určitých podmínek elektrická zařízení uvedená v článek 3.2 normy.

Text současného znění článku 3.2, který vstoupil v platnost vydáním změny Z2 - ČSN 33 1500 v dubnu 2000 stanovuje:

"V distribuční a přenosové soustavě dodavatele elektrické energie se nemusí provádět pravidelné revize, pokud bezpečnost elektrických zařízení je zajišťována pravidelnými kontrolními a údržbou podle řádu preventivní údržby".

Již předchozí - původní znění článku 3.2 (článek nezahrnoval spínací stanice vn, transformovny vn/vn a transformovny vvn/vn) zavedlo pojem "Řád preventivní údržby" definovaný jako předpis organizace pro provádění preventivní údržby elektrického zařízení, obsahující způsob, lhůty a další nezbytné náležitosti zabezpečující provádění vlastní preventivní údržby. Preventivní údržbou se pak rozumí souhrn činností zaměřený na udržení provozu schopného a bezpečného stavu elektrického zařízení.

Organizacím s vypracovaným a vydaným řádem preventivní údržby, který pravidelnými kontrolami a údržbou elektrických zařízení zajišťuje jeho bezpečnost, umožňuje ČSN 33 1500 zněním článek 3.3 prodloužit lhůty pravidelných revizí normou stanovených zařízení až na dvojnásobek za předpokladu, že pravidelné kontroly zařízení budou prováděny nejméně ve lhůtách pro pravidelné revize daného zařízení. Z uvedeného tudíž vyplývá, že řád preventivní údržby musí stanovit lhůty a způsob provádění pravidelných kontrol (kontrola elektrického zařízení je činnost, při které se zjišťuje stav elektrického zařízení prohlídkou, zkoušením, měřením apod.). V případech prodloužení lhůt pravidelných revizí dle článek 3.3 normy stanovuje řád preventivní údržby i lhůty pravidelných revizí a způsob evidence jejích výsledků.

O výsledcích pravidelných kontrol a odstranění zjištěných závad je nutno provádět písemné záznamy podepsané organizací pověřeným pracovníkem, který nemusí mít kvalifikaci revizního technika. Ze záznamu musí vyplynout, zda zařízení je nadále schopno bezpečného provozu a jaký je technický stav zařízení z hlediska provedených úkonů.

Druhé vydání normy ČSN 33 2000-6-61 "Elektrické instalace budov - Část 6-61: Revize ­ Výchozí revize" vydané v dubnu 2004 současně s již zmíněnou Změnou Z3 - ČSN 33 1500, obsahuje na rozdíl od ČSN 33 2000-6-61 z února 1994 Její platnost bude ukončena k 1.10.2005) důležitou, přestože pouze informativní přílohu F, která platí pro pravidelné revize elektrických instalací budov. Obsah této přílohy má být v budoucnu nahrazen kapitolami 62 a 63 normy a to jakmile budou tyto kapitoly schváleny v IEC a odsouhlaseny v CENELEC.

Podle přílohy F se pravidelné revize elektrických instalací provádějí, aby se zjistilo, zda stav instalace a jejích částí se nezhoršil do té míry, že by se užívání instalace stalo nebezpečným. Kromě toho se revizí ověřuje, zda instalace vyhovuje pravidlům pro instalace, kterými je míněn soubor norem ČSN 33 2000.

Z hlediska lhůt pravidelných revizí se v příloze uvádí, že by se tyto měly určovat podle charakteristik instalací, jejich použití a prostředí, přičemž nejdelší lhůty mohou být stanoveny národními právními předpisy. V převzaté mezinárodní poznámce I je uvedeno, že lhůty mohou být například tři roky kromě případů s výskytem většího rizika, které jsou v poznámce uvedeny. Tato mezinárodní poznámka je doplněna obsáhlou národní poznámkou NI jež upřesňuje vztah k ČSN 33 1500 konkrétními odkazy, doporučuje lhůty pravidelných revizí pro elektrické instalace provedené v jednotlivých objektech a prostorech podle příslušných oddílů části 7 souboru ČSN 33 2000 a vyjadřuje se i k otázce pravidelných revizí bytů.

Poznámka 2 převzatá z mezinárodní normy připouští možnost, nahradit pravidelné revize u rozsáhlých instalací (např. ve velkých průmyslových závodech ) odpovídajícím bezpečnostním režimem průběžného sledování a preventivní údržby instalací. Na tuto možnost (nahradit zcela pravidelné revize) reaguje národní poznámka N2 textem:

"Režimem průběžného sledování a preventivní údržby instalací uvedeným v poznámce 2 nelze v ČR pravidelné revize zcela nahradit s ohledem na nutnost pravidelného a řádného udržování, kontrolování a revidování strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí.

Při uplatnění tohoto režimu lze, podle čl. 3.3 ČSN 33 1500: 1990, v organizacích s vlastním řádem preventivní údržby, ve smyslu článek 3.4 ČSN 33 1500: 1990, prodloužit lhůty pravidelných revizí až na dvojnásobek. U elektrických instalací, kde je obtížné z technologických důvodů přerušit provoz se revize mohou provádět podle článek 3.5 ČSN 33 1500: 1990 při nejbližším přerušení provozu".

Z citované národní poznámky (ale i z dalších textů normy) vyplývá návaznost na základní normu pro revize, kterou je ČSN 33 1500 a tím i na možnosti uplatnění režimu preventivní údržby v souladu s řádem preventivní údržby.

Změna 3 - ČSN 33 1500 zavádí praktickou informativní přílohu 2. Ta obsahuje lhůty pravidelných revizí elektrických instalací určené podle ČSN 33 1500: 1990 - tab. I s doplněním vyskytujících se vnějších vlivů podle ČSN 33 2000-3: 1995.
ČSN EN 50110-1 "Obsluha a práce na elektrických zařízeních" vydaná v listopadu 2003 zmiňuje problematiku revizí v kapitole 5 - Běžné provozní postupy, v souvislosti s kontrolou funkčního stavu zařízení. Za tyto kontroly norma považuje kromě revizí i měření a zkoušení elektrických zařízení.

Z hlediska revizí a s revizí souvisejících úkonů (prohlídka zařízení, zkoušení a měření) a požadavků pro provedení revize (kvalifikace osob, požadavek na technickou dokumentaci revidovaného zařízení, zaznamenání výsledků (i revize) nestanovuje norma žádné nové podmínky nad rámec našich legislativních předpisů a ČSN 33 1500.

Potvrzuje i základní účel revize - ověření, zda elektrické zařízení je v souladu s bezpečnostními a technickými ustanoveními příslušných norem a předpisů, připouští i revizí ověření normálního provozního stavu zařízení. Klade důraz u nových elektrických případně u stávajících rozšiřovaných zařízení na provedení výchozí revize před uvedením zařízení do provozu. U stávajících zařízeních pak na provádění pravidelných revizí a kontrol zařízení ve vhodných lhůtách s cílem předcházet závadám.

Stanovuje však požadavek, provádět revize a související činnosti takovým způsobem, prostředky a postupy, aby zabránilo možnému nebezpečí zranění od elektrického zařízení.


 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933