Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Řád preventivní údržby (1.)


Document Actions
Řád preventivní údržby (1.)
Základní technickou normou pro provádění revizí elektrických zařízení je ČSN 33 1500. Víte co bylo stanoveno jako cílový stav revize? Je podobně jako jsou nezávazné normy i nezávazné provádění revizí?
Václav Macháček, ze dne: 2.08.2005
reklama

... předpis organizace pro provádění preventivní údržby elektrického zařízení a jeho návaznost na nové i stávající normy pro revize, obsluhu a práci na elektrických zařízeních ...

Revize elektrických zařízení (současně i revize všech vyhrazených technických zařízení) představují nedílnou a závažnou součást hlavních aktivit rozvodných energetických společností, jejichž základním posláním je zabezpečování nákupu, distribuce, prodeje elektřiny a poskytování souvisejících služeb zákazníkům na území vymezeném v licenci a plnění dalších úkolů vyplývajících ze zákona číslo 458/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů, tj. "Zákona o podmínkách podnikání a výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)".

Základní technickou normou pro provádění revizí elektrických zařízení a zařízení pro ochranu před účinky atmosférické a statické elektřiny (dále jen elektrických zařízení), je ČSN 33 1500 "Revize elektrických zařízení ", která byla schválena 16. 6. 1990 a vstoupila v platnost v červnu 1991.

Při tvorbě normy byla jako cílový stav revize stanovena bezpečná funkce elektrických zařízení podmíněná pravidelnou a odbornou údržbou s posílením úlohy výchozích revizí. Výsledkem práce byla a nadále je stručná norma, stanovující hlavní obecné zásady pro provádění revizí elektrických zařízení.

Norma byla doplněna v srpnu 1996 o Změnu 1 a v dubnu 2000 o Změnu 2. Obě tyto změny (kromě dalšího) upravují i články řešící problematiku pravidelných revizí a z nich plynoucí možnosti při provádění pravidelných kontrol a údržby dle Řádu preventivní údržby organizace.

Změna 3 - ČSN 33 1500 vydaná v dubnu 2004 aktualizuje a doplňuje (kromě dalších ustanovení) i přehled citovaných a souvisejících norem a souvisejících právních předpisů na současný stav.
Protože se na tvorbě normy a jejích změn podíleli zástupci energetiky, jsou v ní zapracovány i odchylky od běžných zvyklostí, které jsou nutné pro stavbu a provozování rozvodných zařízení.

I když to není předmětem tohoto pojednání, je vhodné si při této příležitosti položit a pokusit se zodpovědět často diskutovanou otázku, zda je nebo není nutné provádět revize elektrických zařízení a jaké mají revize praktický význam.
Ve smyslu zákona číslo 22/97 Sb. ve znění pozdějších předpisů - zákon o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, přestala být ustanovení všech technických norem od 1.1.2000 závazná.

Z tohoto pohledu by se mohlo zdát, že nezávazným se stalo i provádění revizí elektrických zařízení.
Předpisem vyšší právní síly než je technická norma je stále platná vyhláška ČÚBP a ČBÚ čís. 20/1979 Sb. ve znění pozdějších předpisů, kterou se určují vyhrazená elektrická zařízení a stanoví se některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti. V § 4 odst. I je zakotvena povinnost dodavatelské organizace zajistit před předáním zařízení odběrateli v rozsahu a za podmínek stanovených předpisy kontrolu zařízení (revize, zkoušky a pod.) a pořídit o tom doklady (zprávy o revizích, protokoly o zkouškách, osvědčení o jakosti a kompletnosti a pod.) a odevzdat je spolu se zařízením odběrateli.

V odst. 4 téhož paragrafu je uloženo organizaci provozující zařízení (dále jen provozovateli) zajistit v rámci preventivní údržby vykonání předepsaných kontrol zařízení (revize, zkoušky, prohlídky a pod.) se zřetelem k podmínkám, za nichž je zařízení provozováno.

Zákon čís. 458/2000Sb. ukládá v § II, odst. I pod bodem c) držitelům licence povinnost zajistit, aby technická zařízení používaná k výkonu licencované činnosti splňovala požadavky bezpečnosti a spolehlivosti, stanovené právními předpisy a technickými normami.

Obdobná povinnost, tedy udržovat odběrné elektrické zařízení ve stavu, který odpovídá technickým normám a právním předpisům je uložena i oprávněnému zákazníkovi v § 28 a chráněnému zákazníkovi v § 29 zákona číslo 458/2000 Sb.

Z uvedeného vyplývá, že povinnost provádět revize elektrických zařízení neskončila se závazností technických norem. Obecně to pro elektrotechniku vyplývá z ustanovení § 4 vyhlášky čís. 20/1979 Sb. a pro elektroenergetiku je povinnost podtržena zákonem čís. 458/2000 Sb. a navazujícími vyhláškami Ministerstva průmyslu a obchodu a Energetického regulačního úřadu.
Obecně možno konstatovat, že existují právní předpisy, kterými je stanovena povinnost dodržovat konkrétní technické normy. V těchto případech sice není technická norma závazná a její nedodržení není v rozporu se zákonem. Jde však o nedodržení toho právního předpisu, který povinnost dodržení technické normy stanovil. Příkladem toho je systém energetické legislativy což je soubor právních předpisů a technických norem, které na sebe navazují.

Norma ČSN 33 1500 od jejíhož schválení uplynulo letos v červnu již 14 let, rozeznává dva druhy revizí - výchozí a pravidelné. Účelem revize elektrických zařízení je ověřování jejich stavu z hlediska požadavků základní bezpečnosti které jsou na něj kladeny, tj. zda je zajištěno, že osoby, užitková zvířata a majetek budou přiměřeně chráněny před nebezpečími, která mohou elektrická zařízení ( za stanovených podmínek provozu) elektrickým proudem, napětím nebo jevy vyvolanými účinky elektřiny způsobovat.

Provedeným a v květnu roku 2002 ukončeným úkolem plánu technické normalizace ČSN, který se zabýval rozborem stavu Elektrotechnických předpisů ČSN (dnes Pravidel pro elektrotechniku), jejich harmonizací s evropskými a mezinárodními normami včetně navržení postupu a odpovídající nové struktury pro další období bylo k ČSN 33 1500 konstatováno, že norma z hlediska odvolávek a v ní citovaných norem vyhovuje a její revizi pak uskutečnit do roku 2007.


 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933