Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Řád preventivní údržby (3.)


Document Actions
Řád preventivní údržby (3.)
Jsou rozvodná zařízení přenosové a distribuční soustavy považována za vyhrazené elektrické zařízení? Znáte přesnou definici termínů "přenosová a distribuční soustava"?
Václav Macháček, ze dne: 16.08.2005
reklama

Řád preventivní údržby rozvodných energetických společností
Provozovaná elektrická rozvodná zařízení přenosové a distribuční soustavy jsou ve smyslu platných zákonných předpisů považována za vyhrazená elektrická zařízení. Proto jejich bezpečnost a provozuschopnost musí být ověřována revizemi a průběžně musí být prováděna údržba včetně kontrol ve stanovených lhůtách a stanoveném rozsahu.

Rozvodné energetické společnosti provozují dva druhy zařízení. Zařízení na které se vztahuje článek 3.1 - ČSN 33 1500 a které je třeba pravidelně revidovat ve lhůtách stanovených v tabulce 1 - jako je např.zařízení vlastní spotřeby rozvoden, elektroinstalace objektů ( popř. ve lhůtách prodloužených podle článek 3.3), a elektrické zařízení přenosové a distribuční soustavy, která se řídí ustanovením článek 3.2 - ČSN 33 1500.

Ustanovení čl. 3.2 tudíž umožňuje rozvodným společnostem neprovádět na zařízeních přenosové a distribuční soustavy pravidelné revize. pokud je bezpečnost elektrických zařízení zajišťována pravidelnými kontrolami a údržbou podle vlastního řádu preventivní údržby. Jinými slovy - znění článku 3.2 přenechává zcela odpovědnost za ověřování bezpečného stavu veškerého rozvodného zařízení přenosové a distribuční soustavy rozvodným energetickým společnostem. Při těchto činnostech se prolínají jak úkony stanovené pro revizi tak pro kontrolu, což není v rozporu se zahraniční praxí (u kontroly se klade důraz na všeobecný technický charakter úkonů, u revize na bezpečnost ).

POZNÁMKA - Ve smyslu zákona čís. 458/2000 Sb. (energetický zákon) se přenosovou a distribuční soustavu rozumí:

  • Přenosová soustava -
    vzájemně propojený soubor vedení a zařízení velmi vysokého napětí (400kV. 220kV a vybraných vedení a zařízení 110kV), sloužící k zajištění přenosu elektřiny pro celé území České republiky; přenosová je zřizována a provozována ve veřejném zájmu.
  • Distribuční soustava -
    vzájemně propojený soubor vedení a zařízení 110kV, s výjimkou vybraných vedení a zařízení 110kV, která jsou součástí přenosové soustavy, a vedení a zařízení o napětí 230/400V. 3kV, 6kV. 10kV, 22kV a 35kV sloužící k zajištění distribuce (rozvodu) elektřiny na vymezeném území České republiky; distribuční soustava je zřizována a provozována ve veřejném zájmu.

Elektrická rozvodná zařízení přenosové a distribuční soustavy (vč. smluvně provozovaných přímých vedení a elektrických přípojek) musí splňovat požadavky právních předpisů a technických norem z hlediska jejich bezpečnosti a provozuschopnosti. Toho lze dosáhnout důslednou prevencí při níž je nezbytné provádět údržbové úkony vč. kontrol v rozsahu a lhůtách dle řádu preventivní údržby.

Řád preventvní údržby (dále jen ŘPÚ) rozvodných energetických společností je předpis technických a organizačních opatření zaměřený na udržování nebo obnovování provozu­schopného a bezpečného stavu zařízení - jinak přehled činností preventivní údržby. Pro každý druh zařízení přenosové a distribuční soustavy je stanovován rozsah preventivní údržby v dále uvedeném základním členění, jehož rozsah je věcně konkretizován podle vlastního druhu zařízení:

  • Prohlídka -
    pohledová kontrola stavu zařízení a jeho okolí (včetně ochranného pásma) během provozu zařízení;
  • Diagnostické zkoušky -
    porovnání parametrů zařízení měřením a zkouškami pro ověření stavu bezpečnosti a provozuschopnosti zařízení;
  • Běžná údržba -
    úkony zajišťující pro daný druh zařízení bezpečný a provozuschopný stav. Doporučuje se v rámci plánovaného úkonu údržby odstranit závady zjištěné při úkonech prohlídky a diagnostických měření.

V ŘPÚ jsou stanoveny lhůty vedené snahou po objektivní četnosti kontrol a úkonů ve vazbě na čas potřebný k odstranění zjištěných nedostatků, ve vazbě na složitost a rizikovost zařízení.

Při stanovení lhůt se zvažují:

  • Provozní zkušenosti s jednotlivými druhy zařízení dle jejich konstrukčního a přístrojového vybavení;
  • Technické podmínky příslušného výrobce zařízení z hlediska lhůt stanovených pro údržbu;
  • Význam příslušného zařízení na provozní spolehlivost (úroveň smluvně stanovené spolehlivosti dodávky elektřiny);
  • Vyhodnocení působení vnějších vlivů v příslušné lokalitě, kde je zařízení umístěno.

Kontroly a jednotlivé úkony jsou předepsány u každého druhu zařízení. Lhůty jsou maximální a proto jsou závazné. V případě potřeby Jsou úkony prováděny i v mezidobí dle uvážení provozovatele. ŘPÚ stanovují i způsob evidence písemných záznamů podepsaných pověřeným pracovníkem. Forma písemných záznamů může být rozličná. Záznam však musí obsahovat vymezení rozsahu zařízení, stručný soupis provedených úkonů včetně výsledků měření a zkoušek, soupis zjištěných závad a způsob jejich odstranění (oprava, výměna, seřízení), jméno a podpis kontrolu provádějícího pracovníka. Pro svoji potřebu mají rozvodné společnosti zpracovány tiskopisy záznamů pro jednotlivé druhy zařízení, které administrativní záležitosti zjednodušují.

Doporučená lhůta pro aktualizaci ŘPÚ je 5 let. Důvody pro jejich aktualizaci jsou následující:

  • Technický vývoj elektrických strojů, přístrojů a materiálů zařazovaných do elektrických rozvodných zařízení vyvolává odlišnou náročnost na obsah a lhůty jednotlivých údržbových a kontrolních úkonů
  • Vyhodnocení praktické účinnosti prováděných údržbových a kontrolních úkonů v jednotlivých lokalitách může vyvolat nutnost změny jejich lhůt i změny jejich rozsahu;
  • Rozvoj přenosové a distribuční soustavy výstavbou nových zařízení může ovlivnit stupeň důležitosti stávajících zařízení a tím i rozsah údržbových i kontrolních úkonů.

Nutno respektovat skutečnost, že v jednotlivých lokalitách nebo různých místech přenosové a distribuční soustavy mohou být lhůty pro stejný druh i typ zařízení stanoveny odlišně dle praktické potřeby.

Jednou z povinností provozovatelů přenosové a distribučních soustav vyplývající ze zákona číslo. 458/2000 Sb. (energetický zákon) je zpracovat a po schválení Energetickým regulačním úřadem vydávat a zveřejňovat Pravidla provozování přenosové soustavy - PPPS (§ 24, odst. 10f zákona) a Pravidla provozování distribučních soustav - PPDS (§ 25, odst. lig zákona).

Příkladně možno uvést, že cílem PP OS je stanovit základní technické, plánovací, provozní a informační požadavky pro připojení uživatelů k distribuční soustavě (OS) a pro její využívání. Pravidla (kromě dalšího) musí obsahovat provozní předpisy včetně podmínek údržby. Kapitola 4.6 PPDS stanovuje požadavky na bezpečnost OS tak, aby při zajišťování dodávky elektřiny se stanovenými parametry v daných mezích nedošlo k ohrožení života nebo zdraví osob, ohrožení zvířat, majetku nebo životního prostředí. Jedním z požadavků je, podrobovat zařízení OS pravidelným kontrolám, zkouškám, údržbě, opravám případně revizím v souladu s vlastním Řádem preventivní údržby nebo předpisy výrobce daného zařízení.

Činnosti a požadavky související s uváděním zařízení do provozu, s prováděním oprav a údržby s cílem zajištění stavu, který splňuje požadavky technických norem a zajišťuje bezpečnost a spolehlivost zařízení, jsou obsaženy v dalších kapitolách PPDS.

Rozvodné energetické společnosti - členové Skupiny ČEZ. zpracovaly v rámci projektu Vize 2008 jednotný řád preventivní údržby. jehož cílem bylo dosáhnout při využití nejlepších poznatků jednotlivých REAS a využitím metodiky spolehlivosti údržby optimál­ních úspor. Využívání nově zpracovaných podkladů a jejich uvádění do praxe distribučních společností Skupiny ČEZ bylo stanoveno od 1. 1. 2005.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933