Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

K novému stavebnímu zákonu č.183/2006 Sb.


Document Actions
K novému stavebnímu zákonu č.183/2006 Sb.
Připomeňme si, že provedení elektrického zařízení se musí řídit schválenou projektovou dokumentací. A víte na kom je odpovědnost na změny nebo nedodržení projektové dokumentace? Víme, že normy jsou dle zákona 22/97Sb. nezávazné. Existuje však celá řada dalších obecně závazných předpisů, které se na technické normy odvolávají nebo přímo vyžadují jejich dodržení.
Zbyněk Urban, ze dne: 4.07.2007
reklama

Projekt elektrického zařízení, rozvodů, kladení vedení a připojování přístrojů je obvykle součástí dokumentace stavby. Jedná se o novostavby, přestavby, nástavby, rekonstrukce a jim podobné stavební činnosti. Projekt elektrických zařízení je buď obsažen v komplexním projektu stavby nebo tvoří samostatnou složku dokumentace. V každém případě musí respektovat platnou právní legislativu státu. Jde především o zákony upravující výstavbu (stavební zákon a související předpisy). Osoba odpovědná za realizaci stavby odpovídá za řádné provedení prací v souladu s dokumentací ověřenou stavebním úřadem ve stavebním řízení.

Dokumentace má zásadní význam pro zajištění ochrany veřejných zájmů ve výstavbě. V novém stavebním zákoně č. 183/2006 Sb., je provádění stavby v § 160 a vychází ze zásad pro vybrané činnosti ve výstavbě. Připomeňme obecně platné pravidlo, že stavby, jejich změny a udržovací práce na nich lze provádět jen na základě stavebního povolení nebo ohlášení stavebnímu úřadu. Zde je neopominutelné místo pro dokumentaci k této činnosti a to včetně částí elektrických instalací, zařízení, přístrojů a spotřebičů. K napájení objektu je potom nutno respektovat požadavky pro připojení, které vycházejí z energetického zákona č. 458/2000 Sb. (§ 45) a normy ČSN 33 3320 Elektrické přípojky, případně ČSN 33 2000-5-52 Výběr a stavba elektrických zařízení. Výběr soustav a stavba vedení.

Pokud se jedná o použité výrobky, na které se vztahuje zákon o technických požadavcích č. 22/1997 Sb., v platném znění, potom je prováděcím předpisem nařízení vlády. Podstatnou část představují nařízení vlády č. 17 – 27/2003 Sb. Pro elektrická zařízení platí nařízení vlády č. 17/2003 Sb., a základní podmínky uvedení na trh jsou v § 2. Z nich připomeňme alespoň požadavek, že elektrické zařízení neohrozí při správné instalaci a údržbě a používání k účelu, pro který bylo vyrobeno, bezpečnost osob, domácích a hospodářských zvířat nebo majetek. Stejný požadavek uvádí i ČSN 33 2000-1 v čl. 131.1.

Z uvedených požadavků na dokumentaci je možno učinit závěr, že provedení elektrického zařízení se musí řídit schválenou projektovou dokumentací. Případné změny musí respektovat požadované postupy a zásady pro vybrané činnosti ve výstavbě. Pokud tomu tak není je odpovědnost na tom, kdo změny realizoval nebo nařídil. Podle závažnosti změn a jejich případného následku jsou potom uplatňovány postupy k nápravě a možnému postihu.

Technické normy jako základ pro mnohé elektrotechnické činnosti jsou v současnosti nezávazné a to ze zákona č. 22/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Existuje však celá řada dalších obecně závazných předpisů, které se na technické normy odvolávají nebo přímo vyžadují jejich dodržení. Stále platí, že technická norma poskytuje pro obecné a opakované použití pravidla nebo charakteristiky činností, případně jejich výsledků, zaměřené na dosažení optimálního stupně uspořádání ve vymezených souvislostech. Norma není technickým předpisem, který již na rozdíl od technické normy je právním předpisem vyhlášeným ve Sbírce zákonů.

Pro jednotlivé případy je nutno vycházet z konkrétních údajů, podmínek a vlivů a podle nich postupovat. Připomeňme jen, že pro některé situace platí i požadavky z návodů, požadavky výrobců nebo dovozců, případně místní provozní bezpečnostní předpisy. Pro určené práce a činnosti je vyžadována předepsaná odborná způsobilost.

Nejvíce ustanovení k dokumentaci bude nutno posuzovat v souvislosti se stavebním zákonem a dále postupovat ve smyslu posouzení vybraných činnosti podle zákona č. 360/1992 Sb., v platném znění.

Vlastní činnosti při práci s elektrickým zařízením a jeho obsluhou budou vycházet jak z norem (např. ČSN EN 50110-1 ed.2) tak z nařízení vlády (např. č. 378/2001 Sb. nebo č. 101/2005 Sb.) nebo přímo ze zákonů (např. č. 262/2006 Sb. a č. 309/2006 Sb.).

Přednáška je v celé verzi součástí
"Sborníku přednášek LPE číslo 24",
 který lze objednat za cenu 220-Kč (naši čtenáři mají poštovné a balné zdarma).

Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

JUDr. Zbyněk URBAN Odborný konzultant v oblasti elektrotechniky – Praha

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933