Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Z historie brněnské SejM


Document Actions
sejzac_20.jpg
Prvopočátek elektrotechnického povstání.... Jak to všechno začalo? Pokusím se s odstupem času krátce shrnout některé základní body v úsečce existence Sekce elektrotechniků jižní Moravy.
Miroslav Minařík, ze dne: 24.03.2004
reklama

Vzpomínám si jak vše před léty vše začalo..... Začátkem roku 2001 doslova pobouřila textová formulace článku v časopise Elektro o "jediném vyvoleném elektrotechnickém společenstvu". Jejím autorem byl tehdy Jaroslav Ďoubalík z ESČ Praha.
Byl jsem při tom. V počátcích jsem vnímal situaci pohoršeně. Ovšem, abych si udělal opravdový obrázek o situaci nemohl jsem sedět "za pecí". Zajímal mne pohled na věc i z druhé strany. Ptal jsem se na názory mnoha elektrotechniků a to v různých krajích, různých firmách a elektrotechniků v různých postaveních.

Jak již to bývá, "nic není tak černé, jak vypadá". Tak i výrok jedné strany, že se jedná "o boj o koryta", je ze strany druhé chápan naopak jako obava o ztrátu tvrdě vydřených cílů. Pokud se budeme pohybovat s touto informací v rovině této problematiky, snáze pochopíme různá předkládaná stanoviska.

Pokusím se krátce vyjádřit sled základních informací....

Jaroslav Ďoubalík (ESČ) nevěděl, že článek, který píše pro časopis Elektro s upřímnými úmysly, zapříčiní takové pobouření.... a za několik roků vznik Unie Elektrotechniků.
Bojovník za práva elektrotechniků nachází mezi řádky i to, co ostatní nevidí... Dle mého názoru mnohé úvahy nebyly šťastnými konstrukcemi. Ovšem Milan Bureš byl v pozici dekodéra zpráv protistrany, tak musel brát v úvahu vše.
Následovaly jeho rétorické aktivity. Dostal možnost projevit svůj názor na nejbližším semináři L.P.Elektro. Na tomto semináři podepsalo petici 124 účastníků z celkových 209. To byl dostatečný argument k dalšímu jednání.
Jiří Reich (člen OHK Brno) povstal z davu a nabídl Milanovi Burešovi pomoc.

Právě tyto dvě osoby připravily oslovení všech, kteří v minulosti měli nějaký vztah k cechům. Byli osloveni představitelé významných podniků a úřadů. Další lidé ze zvědavosti přicházeli, zda se neděje něco, oč by přišli. (Z obrázku prvního setkání jsou patrní Noss, Molák, Šťourač, Vaxmonský, Chlup, Nepejchal, Kosmák, poslanec Pleva z ODS, Hála, Herman, Zoul, Miklík, Pexídr, Dvořák, Reich....

Později se vytvořila se SejM (Sekce elektrotechniků jižní Moravy). Proběhlo mnoho přípravných schůzek na kterých se ujasňovaly základní otázky existence. Hledala se společná cesta.

Vlevo....
Libor Purš, pamětník zakládání MSE Brno a EŽS Brno vnáší do problematiky jiný pohled, ovšem pro dnešní podmínky již nepoužitelný.

Vpravo....
Milan Bureš, snadno prosazuje své myšlenky, protože jsou snadno pochopitelné. Postrádají však motivační prvky.

Vlevo...
Jaroslav Slávik, Inspektor IBP včas poukazoval na chyby v řízení. Jeho připomínky bez odezvy následoval jeho odchod.... Doposud věnuje svou energii vzdělávání elektrotechniků. Jeho zkušenosti využívají zejména cechy Drahanské vrchoviny (ECDV) a Břeclavi.

Vpravo....
Ján Vaxmonský, cechmistr "komorního" cechu výstavnictví Brno. Jeho cech, podobně jako MSE Brno stojí mimo současné dění na HK.

Mnohá setkání opravdu nebyla tak konstruktivní, jak by si leckterý vytížený elektrotechnik představoval. Začal odchod některých klíčových osob prvopočátečního svazku, proběhl neúspěšný pokus o odvolání prvního předsedy. Tedy vnitřní stabilitu SejM od prvopočátku tvořili především Bureš, Reich.
Bylo jasné, že hledání společné řeči s ostatními společenstvy je běh na dlouhou trať. Mnohé dosavadní cechy mají za sebou již svou pracovní cestu. Nemohu se divit, že se nikdo nechce dělit jen tak, o plody své dlouholeté práce.
Někteří více, někteří méně se snaží o prolomení historických bariér. Situace není snadná. Různorodé vztahy a návaznosti zabraňují na první pohled snadným projektům.

Společenstva, která měla vyšší úroveň organizace než samotná SejM, přestala být aktivní a věnovala se pouze vlastnímu rozvoji. Tento stav přisuzuji skutečnosti, kdy se celá "přestavba" tvořila pouze s revolučním nadšením, bez jakékoliv finanční konstrukce. Za naprosto mylnou představu dnes vyhodnocuji, že cech jako nezisková organizace elektrotechniků nemá být výdělečný.
Stále vzrůstající potřeba chybějících prostředků prozrazovala právě špatné obchodní představy vedení tohoto klubu. Musím podotknout, že všechny aktivity byly podporovány OHK Brno (Petr Bajer, Dagmar Matějková).

František Šťourač, prezident Moravského elektrotechnického svazu, který nechce mít s tím, co se děje kolem nic společného. Tato záhadná postava se pro zbytek veřejnosti vyznačuje zarytým mlčením. Možná členové Moravského svazu elektrotechniků neví, že tolik populární KART (krajský aktiv revizních techniků) nepořádá svaz MSE Brno, ale podle slov prezidenta Šťourače, jde o soukromou akci.

Skutečnosti, že se SejM profiluje spíše do role "Revolučního odborového hnutí" si povšimla jiná brněnská seskupení, která buď neviděla perspektivu ve svých obchodních zájmech, nebo měla obavu o své know-how a začala se izolovat. Čas nakonec ukázal skutečné zájmy, "jednomužné" cechy nebo třeba tzv. "Elektrocechy spol. s r.o.".

Milan Bureš k prosazování sjednocení elektrotechnických aktivit použil nejen své odborné kvality, ale také značnou míru svého osobního času.
Již v prvopočátcích se objevuje mezi účastníky liberecký Julius Růžička. Jeho zkušenosti z činnosti v OHK jsou patrné již z prvních myšlenek....
SejM se objevuje oficiálně na MSV Brno 2001 jako "Sekce elektrotechniků". Nebyl zpracován žádný program. Na stánku se vystavují "modely lokomotiv a ulamují se hroty". Tato aktivita při mezinárodním strojírenském veletrhu měla přiblížit snahu spojení elektrotechniků.
Postava Jaroslava Moláka sehrává nemalou roli. Člen ESČ a současně SejM se zasazuje o snížení o napětí mezi oběma stranami barikády.
Zakládá se sekce elektrotechniků při HK. Především se jedná o pravidelná setkání a dlouhé konfrontace názorů. Setkání elektrotechniků na HK ČR se účastnil víceprezident František Holec i Zdeněk Somr (tenkrát prezident HK ČR).
Julius Růžička připravoval a řídil všechna setkání. Jaromír Drábek (dnes prezident HK ČR) byl nablízku již tenkrát. Z pohledu nezúčastněného člověka se "žabomyší hádky" jevily opravdu jako malicherné. Trpělivost členů HK byla často až překvapující.

Nezmiňuji zde spoustu dalších aktivních "hráčů". Tento článek neměl být jejich výčetkou. Chtěl jsem poukázat na fakt, že úspěšná společnost je souhra kolegů různých profesí, kdy každý dělá to, co umí. Nikoliv tedy, že se rozdají funkce a pak se vše to nějak "slepí".
Připomínám známé.... "nejsem dost bohat, abych laciných věcí kupoval!". Proto chybějící motivace může snadno oslabit aktivitu, výkonnost článku řetězu. Motivujte své kolegy v živnostenstvech! Motivací nemusí být pouze finanční odměna. Ale to ji již z jiného soudku......

ESČ ve svém prvopočátečním článku sdělilo, že "je připraveno převzít kompetence". Uplynuly tři roky. ESČ je stále připraveno....

Ať již dopadne SejM jakkoliv, rozhodně tato "kapitola" přispěla k budoucímu seskupování elektrotechniků v ČR.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933