Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Montáže

Zásady projektování, montáže a údržby (2/4)

  • 21.07.2006
Zásady projektování, montáže a údržby (2/4)
Podívejme se na soubory norem, které jsou dobré mít poruce. Například 33 2000-1 ... každá součást elektrického zařízení, která je v něm použita, musí vyhovovat příslušným evropským normám nebo harmonizačním dokumentům nebo národním normám ve kterých je zaveden harmonizační dokument. Pokud evropské normy nebo harmonizační dokumenty neexistují, musí ...

Zásady projektování, montáže a údržby (1/4)

  • 17.07.2006
Zásady projektování, montáže a údržby (1/4)
Mnozí zkušení elektrotechnici znají nedostatky v celém procesu přípravy, montáže a provozu elektrotechnických instalací, výrobků a zařízení. Připomeňme si spolu upozornění, které uváděli již naši předci před mnoha léty. Například: "znalost zákonů a právních předpisů je nedílnou součástí pracovních povinností všech vedoucích zaměstnanců na všech stupních řízení" jako by zcela vymizelo z povinností pracovníků.

INBUS nebo IMBUS? Konečně vysvětlení!

  • 30.01.2006
INBUS nebo IMBUS? Konečně vysvětlení!
Tak jak je to tedy s tím písmenem u šestihranného profilu? Po mých průzkumech se objevily dva silné tábory tvrdící jednu z možností. A jak to tedy je doopravdy?

SCOTCHFLEX: Univerzální stahovací páska pro trvalé i dočasné použití

  • 1.11.2005
SCOTCHFLEX: Univerzální stahovací páska pro trvalé i dočasné použití
Páska, kterou můžete použít i vícekrát! Pokud potřebujete přidat do svazku kabelů další vedení, není nic jednoduššího, než prostým odvinutím pásku odmotat. Seznamte se s vlastnostmi a výhodami!

Plastové měrky vodičů (průměr/průřez)

  • 6.10.2005
Plastové měrky vodičů (průměr/průřez)
Hledáte drobnou plastovou pomůcku k identifikaci průměru vodiče? Po řadě dotazů jsem si všimla, že se tyto měrky nabízí v olomouckém Solid Teamu.

OBO: Systémy do dutých stěn

  • 26.07.2005
OBO: Systémy do dutých stěn
Řešení do dutých stěn, které spolehlivě odstraňuje hlavní problém podobných instalací ... Pokud vás zajímají montážní pokyny k instalaci krabic do dutých stěn, pak se seznamte s tímto článkem!

Schrack: kompletní řešení kabeláže Cat.7!

  • 12.04.2005
Schrack: kompletní řešení kabeláže Cat.7!
Aktuální norma ČSN EN 50173-1 z roku 2004 popisuje a upravuje vedle konektorů a zásuvek Cat.5 a Cat.6 také GG45 jako schválený konektor pro kabeláž Cat.7. Jedná se o řešení, které vedle konektoru TERA zajišťuje kompletní přenos aplikací v přenosovém pásmu 600 MHz.

Čím nahradit staré IJV a IJM?

  • 2.03.2005
Čím nahradit staré IJV a IJM?
Mnohokrát diskutovaná otázka náhrady jističe starých rozměrů za jistič nový, menší s uchycením na DIN lištu má nyní možnou alternativu. Dokonalá náhrada za vadný jistič IJV, IJM.

Anténa, internet, síť a přepětí (2.)

  • 7.10.2004
Anténa, internet, síť a přepětí (2.)
Ochrana rozvodů počítačové sítě s bezdrátovým připojením internetu. Máte na střeše anténu? Jste si jistí, že konstrukce tohoto zařízení splňuje alespoň základní předpoklady ochrany před bleskem a přepětím? Pokud nevíte, načerpejte z uvedeného článku několik mých zkušeností......

Bezpečnostní vidlice Elgard s proudovým chráničem

  • 20.07.2004
Bezpečnostní vidlice Elgard s proudovým chráničem
Proudový chránič se miniaturizuje! Pokud není proudový chránič přítomen, nebo pokud nemáte jistotu, stále můžete použít toto bezpečnostní zařízení, které se do tašky vleze!

Moje nářadí? (1.)

  • 15.07.2004
Moje nářadí? (1.)
Diskuze nad mým nářadím. Co byste vy doporučili svým kolegům, mladým elektrikářům za výbavu? Do kterého nářadí investovat? Které nářadí raději vypůjčit? Kdo má chuť diskutovat?

Moje nářadí? (2.)

  • 14.07.2004
Moje nářadí? (2.)
Obsah mého příručního boxu. Diskuze nad mým nářadím. Co byste vy doporučili svým kolegům, mladým elektrikářům za výbavu? Do kterého nářadí investovat? Které nářadí raději vypůjčit? Kdo má chuť diskutovat?

Systainer, nářadí v bezpečí....

  • 5.07.2004
Systainer, nářadí v bezpečí....
.... tento systém má být odpovědí, jak si urovnat, třídit, skladovat a převážet nářadí a pracovní pomůcky. Vysoká pevnost lisovaného plastu a patentovaný spojovací systém určitě zbystří vaši pozornost....

Počítačová síť doma? (3.)

  • 7.06.2004
Počítačová síť doma? (3.)
Kabeláž v datovém rozvaděči. V minulých dílech jsme popisovali zakončení strukturované kabeláže na straně datových zásuvek. Zde se zaměřme na opačné konce kabelů......

Lampička ve zdi (2.)

  • 4.05.2004
Lampička ve zdi (2.)
Líbí se vám svítidlo ve zdi osvětlující podlahu? Nám, ano. Ovšem pokud chcete tuto lampičku, musíte být opravdu odhodlání jak finančně, tak i technicky! Podívejte se na krátký obrazový seriál....
FIREMNÍ TIPY
Malé zastavení nad krabicemi do omítky. V životě jsem nainstaloval více krabic na omítku, než pod omítku, ovšem na tom moc nezáleží. Občas se zamýšlím nad tím, kolik výrobců dodává na trh podobný produkt a jak se pro který my nakonec rozhodujeme. Nebo snad vidíme nějaké krabice, napočítáme potřebný počet kusů a pokračujeme? To asi ne.
Článek nabízí pohled za kulisy výroby plastových produktů KOPOS. Od vstřikování plastů až po extruzi, nahlédneme do tajů výroby. Automatizace hraje klíčovou roli při osazování instalačních krabic šroubky, kamery kontrolují, zda výrobek odpovídá kvalitativním vzorům ve tvaru a velikosti. Zajímavé je sledovat, jak stroje zvládají i složité úkoly, jako je krácení ohebných trubek. Výroba nezahrnuje pouze plastové díly, ale také pancéřové trubky, ocelové kabelové lávky a hliníkové instalační krabice. Každý detail má svůj význam. Více zde ...
Představte si, že míjíte firmu KOPOS každý den a jednoho dne se rozhodnete prozkoumat, co se skrývá za jejími červenými zdmi. Má krátká poznámka je jedné z předních českých výrobních společností elektroinstalačního materiálu. Prohlídku provozů nových technologií a automatizace jsem nemohl odmítnout. Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak oživují produkty známé nejen po celém Česku. Zjistil jsem například, jak malá změna v poměru přísad může radikálně změnit vlastnosti plastů a jak KOPOS využívá každý kousek odpadu k recyklaci.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933