Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Anténa, internet, síť a přepětí (2.)


Document Actions
Anténa, internet, síť a přepětí (2.)
Ochrana rozvodů počítačové sítě s bezdrátovým připojením internetu. Máte na střeše anténu? Jste si jistí, že konstrukce tohoto zařízení splňuje alespoň základní předpoklady ochrany před bleskem a přepětím? Pokud nevíte, načerpejte z uvedeného článku několik mých zkušeností......
Wolfgang Marks, ze dne: 7.10.2004
reklama

Popis stavu:
Nechráněná síť je rozmístěna na střeše panelového domu mezi 5 střešními nástavbami. Metalický kabel UTP je rozveden z centrálního hubu ve střední nástavbě do jednotlivých hubů umístěných v okolních nástavbách.
Kabel UTP je zavěšen na nosném lanu, které je na obou koncích připojeno k jímacímu vedení (je uzemněno), a bez jakýkoliv úprav připojen do vstupů hubů.

Huby nejsou opatřeny místním potenciálovým vyrovnáním ani přepěťovými ochranami.

Na zařízeních se objevily poruchy vstupů hubů, ke kterých jsou připojeny výše zmíněné kabely.

NÁVRH ŘEŠENÍ

Mechanismus poškození
Z výše uvedeného popisu je patrné, že k poruchám dochází zejména v případech, kdy se do kabelu naindukuje přepětí při bouřkách, zejména při blízkých úderech blesku. Vlivem skin efektu se vlna přepětí šíří po vodičích stínění kabelu. Velikost napětí a strmost vlny přepětí je tak vysoká, že dojde porušení elektrické pevnosti vstupních elektronických obvodů a k vyrovnání potenciálu s kostrou připojeného zařízení, resp. průchodem vysokého rozdílového proudu, který má charakter zkratového proudu, do ochranného vodiče PE (PEN) a do elektrické země. Průchodem tohoto poruchového proudu dochází k přetížení dalších elektronických prvků, zejména ochranných diod.

Princip ochranných opatření
Základní úvahou je rozdělení ohroženého zařízení do jednotlivých zón ochrany před bleskem ZOB/ZBO, ve kterých jsou definovány faktory a hodnoty ohrožující zařízení (Viz IEC 61312-1, Ochrana před elektromagnetickým polem výboje blesku, nyní EN 62305-3)

Abychom mohli účinně zabránit dalším škodám je nutné omezit vzniklá přepětí, zřídit místní ochranné pospojování, instalovat ochranný bypass.

Omezení/odstínění přepětí účinně snižuje indukovaná napětí, jejichž vzniku nemůžeme zabránit, na hodnoty, která lze dále účinně omezit na hodnoty, která nejsou elektronickým zařízením nebezpečná, resp. zvýší odolnost vůči nižším přepětím, např. při vzdálených úderech blesku, která se vůbec nenaindukují. Omezení hodnot přepětí výrazně zvyšuje účinnost dalších ochranných opatření.
Systém vyrovnání potenciálů zařídí, aby v okamžiku indukce přepětí do datového kabelu měla veškerá zařízení připojená ke kabelu stejný potenciál, čímž se zamezí vzniku nebezpečného rozdílového proudu. Ochranný bypass vytvořený ze svodičů přepětí (přepěťových ochran) zajistí svod přepětí do uzemnění mimo vnitřní obvody zařízení.

Popis a postup při zřizování ochrany
Zřizování ochrany musí proběhnout v několika krocích.

  • 1. krok omezení indukce přepětí.
    Z popsaného mechanismu je zřejmé, že se musíme soustředit na největší hrozbu - indukci přepětí při bouřkách. Omezení indukce dosáhneme tak, že kabel UTP umístíme do kovové trubky zavěšené na nosném lanu, trubka i lano musí být společně minimálně na dvou místech uzemněny, připojeny k jímací soustavě. Jsou-li vzdálenosti větší, pak je vhodné trubku i lano uzemňovat každých 10 (5) metrů a všude, kde se kříží s jímacím vedením. Tímto opatřením umístíme celé zařízení do zóny ZBO 1, kde nehrozí přímý úder blesku a elmag. pole blesku je omezené.
  • 2. krok vyrovnání potenciálů
    Přechod zón, které je nutno ošetřit jsou vstupy kabelu UTP do nástavby, kde je nutno vytvořit místní potenciálové vyrovnání, ke kterému se připojí kovová zařízení (hmoty) v nástavbě, kostra hubu, stíněním vstupujících kabelů UTP a ochranný vodič PE. Stínění kabelů se připojí buď přímo přes připojovací stínicí objímky SAK (možnost použití nutno prodiskutovat s provozovatelem) a pomocí svodiče přepětí jehož uzemňovací vývod se připojí k potenciálovému vyrovnání.
  • 3. instalace svodičů přepětí
    Aby se systém ochrany uzavřel do ochranné zóny, je nutné instalovat svodiče přepětí jak na napájení tak datových vstupech. Uzemňovací vývody ochran se opět vyvedou na sběrnici místního potenciálového vyrovnání.

MATERIÁL
K ochraně doporučuji použít osvědčených prvků DEHN, které jsou dostatečně robustní a mají velkou odolnost, vysokou účinnost a dlouhou životnost.

K vytvoření místního pospojení se použije vodič AlMgSi o průměru 8 mm, který se instaluje na plastových podpěrách PV po obvodové zdi ve formě okružního vedení/okružní sběrnice. K němu se připojí všechny kovové hmoty a konstrukce ( i zvláštní přivedený vodič PE, nepřipojovat k jímacímu vedení!). V místě vstupu kabelů FTP do nástavby se zřídí malá sběrnice, ke které se pomocí připojovacích svorek pro stínění (SAK) připojí stínění kabelů.

Datové vstupy hubu se ochrání pomocí svodičů přepětí UGKF/4TP, napájení je ošetřeno pomocí jemné přepěťové ochrany ve formě zásuvkového modulu, zásuvkové lišty, či chráněné zásuvky (NSM-Protector, SF-Protector, DEHsafe, DEHNflex apod.). Ideálním opatřením by bylo ochránění přívodu přímo v napájecím rozvaděči pomocí svodiče přepětí (typ 2, třída C) např. DEHNguard 275.

CENA KOMPONENT A MONTÁŽE

spojovací a upevňovací materiál

  • vodič AlMgSi cena/m 40,-Kč
  • podpěra vedení plastová Dübelsnap cena/ks 18,-Kč
  • ekvipotencionální přípojnice K12 cena/ks 300,-Kč
  • SP SAS/SAK cena/ks 195,-Kč
  • trubka kovová pancéřová
  • svorka univerzální Al/FeZn cena/ks 40,-Kč
  • svorka ST nerez/FeZn cena/ks 144,-Kč
  • ochrana UKKF/4TP cena/ks 2652,-Kč
  • ochrana DEHNflex cena/ks 1500,-Kč
  • ochrana DEHNguard cena/ks 900,-Kč

montáž a přizemnění pancéřových trubek

  • instalace okružního vedení 500 až 1000,-Kč
  • instalace přepěťových ochran 30% z ceny mat.
  • dokumentace (cestovné) 800,-Kč

Pokud Vás zajímají další řešení, zašlete svůj kontakt níže uvedenou objednávkou!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933