Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Zásady projektování, montáže a údržby (1/4)


Document Actions
Zásady projektování, montáže a údržby (1/4)
Mnozí zkušení elektrotechnici znají nedostatky v celém procesu přípravy, montáže a provozu elektrotechnických instalací, výrobků a zařízení. Připomeňme si spolu upozornění, které uváděli již naši předci před mnoha léty. Například: "znalost zákonů a právních předpisů je nedílnou součástí pracovních povinností všech vedoucích zaměstnanců na všech stupních řízení" jako by zcela vymizelo z povinností pracovníků.
Tým portálu Elektrika, Autorský článek, ze dne: 17.07.2006
reklama

František Kosmák - bývalý inspektor Státního odborného dozoru, technický poradce pro elektrotechniku

Vážení elektrotechnici,
cílem tohoto příspěvku je poukázat na přetrvávající nedostatky v celém procesu přípravy, montáže a provozu elektrotechnických instalací, výrobků a zařízení, tak jak je nám známo z naší praxe.
Při volbě oblastí, na které se zaměřím, jsem vycházel zejména ze zkušeností získaných na školeních a následném přezkušování revizních techniků el. zařízení, a to zvláště v první polovině roku 2005.
Prvním poznáním bylo, že určité stejné nedostatky a nešvary se i po 98 letech stále opakují. A to i přes veškerou snahu vzdělávací, jak můžeme zjistit z doslovného znění, které jsem převzal z "Příruční knihy pro elektromontéry" z roku 1907. Autorem publikace je Ing. Emil Kopecký a na straně 263 píše:

Materiál instalační a jeho použití

jest jednou z nejdůležitějších součástí každého zařízení a tvoří ve spojení s montáží též nejchoulostivější místo instalace.
Jedině velmi dobrý materiál s pečlivou a odbornou montáží může vyhovovati trvale nejen spolehlivému a jistému provozu, ale i bezpečnosti proti majetku a životu. Bohužel nachází se mezi materiálem mnoho bezcenného šmejdu a ještě více neodborného fušerského montování. Kdo opravdovým montérům nosil dráty a nástroje, neb byl při nich nádeníkem, zve se při nejbližší příležitosti montérem.
Opravdu dobrých, spolehlivých a odborně řádně vzdělaných montérů je velmi málo a tito na úkor svůj neměli by trpěti mezi sebou lidi, jež dobrou pověst montérů kazí.
Každý odběratel měl by od firem žádati jen řádné odborníky, a každého fušera ze stavby ihned vypuditi.

Dále na straně 222 píše:

Vhodné schéma a přehledné uspořádání rozváděče je kardinálním bodem každého zařízení a měla by se mu věnovati péče největší i ze strany ob jednatele a nejenom montéra.

V současné době se stala výroba rozváděčů bez živnostenského oprávnění a bez typových zkoušek (bez výrobních štítků) protiprávním jednáním, za které hrozí vysoké pokuty a odebrání Oprávnění k montážím elektrických zařízení orgány Státního úřadu inspekce práce (od 1. 7. 2005, dříve Český úřad bezpečnosti práce a Inspektoráty bezpečnosti práce).

Rovněž důraz na řádné odborné vzdělání montérů a na jejich stavovskou hrdost je pozoruhodný.
Také výzva odběratelům, aby od firem žádali jen řádné odborníky, je stále aktuální. Vždyť nezřídka montuje elektrické zařízení v objektech s nebezpečím výbuchu (např. čerpací stanice pohonných hmot) montážní organizace bez Oprávnění pro objekty tř. B - s nebezpečím výbuchu. Nebo elektrostatické a antistatické podlahy provádí, a to včetně revizí, firmy bez elektrotechnické kvalifikace, tedy "jen" podlaháři.
Potíže s výběrem materiálu jsou stále aktuální. Je jen na odbornosti a zodpovědnosti elektrikářů, jaký materiál naprojektují, nakoupí a namontují, a na revizních technicích, zda na závěr schválí či neschválí nesprávné provedení.
Připomeňme si vznik Elektrotechnického svazu československého, s.r.o. (ESČ) v roce 1919, v čele s předsedou prof. Vladimírem Listem, který byl mimo jiné vynikající činnosti v elektrotechnice již v roce 1921 zvolen místopředsedou Mezinárodní konference velkých sítí elektrických - CIGRE a v roce 1949 jejím čestným místopředsedou. Tato komise existuje i v současné době. V létech 1932 - 1934 byl prof. V. List zvolen předsedou Mezinárodní normalizační federace ISA (v současnosti je to CENELEC - Evropský výbor pro normalizaci v elektrotechnice). V roce 1923 za předsednictví prof. V. Lista se stává ESČ členem Mezinárodní elektrotechnické komise IEC. Příkladné pracovní výsledky ESČ (vydávání elektrotechnických předpisů, vybudování zkušebny v Tróji, zavedení Belgického zásuvkového systému s ochranným kolíkem, zavádění výroby elektroinstalačních materiálů atd.) nám mohou být příkladem i v současné době, zejména v oblasti tvořivé spolupráce elektrotechniků a v oblasti spolupráce s vydavatelem technických norem-ČNI. Nyní se časově přeneseme až do doby po 2. světové válce, do let padesátých, k 1. vydání "Předpisů ESČ 1950" o 980 stranách formátu A5 za tehdejších 370,- Kč za vázaný výtisk. Počet výtisků 10.000. V předmluvě této objemné knihy čteme: "... Tento souborný svazek Předpisů ESČ vydává Elektrotechnický svaz československý na četná přání z elektrotechnické veřejnosti. ..." Je to - ve srovnání s naší současností, kdy je v elektrotechnické veřejnosti často patrná nízká aktivita a spolupráce, nechuť vůbec studovat normy nebo spolupracovat při jejich tvorbě (namísto napadání vydaných norem způsobem "oni to vydali a my máme podle toho pracovat" a "je to drahé"), až idylický, nekonfrontační, tvořivý a příkladný přístup našich profesních předků ke své práci. Jednotlivá ustanovení těchto Předpisů jsou stále základem i pro současné, zejména bezpečnostní předpisy pro obsluhu a práci na elektrických zařízeních, a to i evropských. Součástí těchto Předpisů jsou u souvisící zákony, výnosy a Směrnice ESČ.
Opět porovnám se současným stavem, kdy jeden ze souborů otázek ke zkouškám revizních techniků obsahuje 40 otázek z právních předpisů souvisících s činností na elektrických zařízeních. Je to nová skupina znalostí, které mají zákonnou cestou pomáhat prosazovat oprávněné požadavky nezávazných technických norem. Vyžadovat splnění požadavků technických norem jejich citací v revizní zprávě není v mnoha případech účinné, neboť ne každý vedoucí zaměstnanec je odborníkem v elektrotechnice, ale znalost zákonů a právních předpisů je nedílnou součástí pracovních povinností všech vedoucích zaměstnanců na všech stupních řízení. V odpovědích na tyto otázky u zkoušek revizní technici nejčastěji chybovali a měli malé znalosti. Nejen od revizních techniků, ale od řady elektrikářů, zejména vedoucích montáží zaznívá názor "zda má být elektrikář nebo revizní technik také právníkem". To jsou neuvážená slova (právník musí studovat min. 5 let na právnické fakultě) dosvědčující nepochopení vzájemného vztahu práva a technických norem. Takový postoj se dá snad pochopit jen na základě skutečnosti, že v naší vlasti nebylo právo dlouhodobě na úrovni svobodného národa a paragrafy místo jen v zákoně byly v závazných ČSN, což dokládá stále platná ČSN 34 0350 pro pohyblivé přívody a šňůrová vedení. Nyní musíme i my elektrikáři na všech stupních svých pracovních pozic sami výrazně zvýšit úroveň svého právního vědomí. Je to nezbytné pro samostatné rozhodování a přijímání odpovědnosti za svá rozhodnutí v oblasti prevence rizik úrazu elektrickým proudem, požárů a škod na majetku. Právní předpisy jsou k dispozici na mnoha internetových adresách a to na rozdíl od technických norem bezplatně.
Stát zajišťuje ze zákona tvorbu technických norem v souladu s právními předpisy. Z toho vyplývá, že stát nám poskytne právní ochranu jen v případě, kdy jsme dodrželi ustanovení technických norem. Technická norma je normativní dokument, který rozpracovává požadavky právních předpisů.

... pokračování

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933