Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • ... omílaný dotaz, zda lze k pevnému zásuvkovému obvodu připojit pevný světelný obvod. Okolnosti, které vedou k zamýšlenému připojení jsou také stejné. Nemožnost vytvoření nového světelného okruhu a stávající světelné okruhy na hranici maximálního ...
  • ... experimenty s cílem najít bezpečný způsob usmrcení zvířat elektrickým proudem, což vedlo k sérii pokusů na různých zvířatech ve své laboratoři. Po několika neúspěšných pokusech s různými napětími a sestavami elektrod nakonec Edison našel funkční ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Kabely

LAPP KABEL: Odolné kabely ÖLFLEX HEAT – když jsou podmínky extrémní

  • 6.10.2015
LAPP KABEL: Odolné kabely ÖLFLEX HEAT – když jsou podmínky extrémní
Ať již na Severním pólu nebo v Himálaji musí kabely a průmyslové konektory často odolávat tvrdým podmínkám. Musí vydržet velmi nízké teploty, nesmí se rozpadnout v agresivních médiích a musí být velice odolné vůči mechanickému namáhání. Z kabelů „z prodejního regálu“ by se uživatelé dlouho netěšili. Ve velice krátké době hrozí jejich výpadek. To může mít zejména v obtížně přístupném terénu nebo zařízení za následek vysoké škody. Stuttgartská skupina Lapp má skladem rozsáhlé portfolio spojovací techniky i pro zvláště náročné aplikace v extrémních podmínkách prostředí.

OBO: Systém kovových trubek

  • 30.09.2015
OBO: Systém kovových trubek
Při výrobě běžných ocelových trubek vzniká v důsledku výrobního postupu podél sváru převýšení. U přesných pancéřových trubek OBO se rušivé převýšení odstraňuje ihned po svařování. Díky tomu je vnitřek trubky zcela hladký, což zaručuje snadné protahování kabelů a vedení bez jakékoli námahy. Pracovník provádějící instalaci zároveň ušetří spoustu cenného času.

LAPP KABEL: Inovativní matice SKINTOP s 360° stínícím kontaktem

  • 25.09.2015
LAPP KABEL: Inovativní matice SKINTOP s 360° stínícím kontaktem
LAPP Kabel představuje inovativní rozšíření programu plastových kabelových vývodek SKINTOP o EMC. Nová matice SKINTOP BRUSH ADD-ON z poniklované mosaze je první patentovaná aktivní EMC matice na světě. Matice nabízí optimální nízkoohmový 360° stínicí kontakt, který umožní připojení měděného stínícího opletu v souladu s EMC. Řezné hrany zároveň proříznou při dotahování izolující vrstvu rozvaděče a zajistí tak optimální kontakt.

ABB: Teplem smrštitelné trubice Shrink-Kon k izolaci a ochraně kabelů

  • 1.09.2015
ABB: Teplem smrštitelné trubice Shrink-Kon k izolaci a ochraně kabelů
Společnost Thomas&Betts, která je členem skupiny ABB, je známá především pro své vázací pásky Ty-Rap, Ty-Fast a Ty-Met. Do její nabídky ale patří také teplem smrštitelné trubice/bužírky Shrink-Kon, které slouží především k izolaci a ochraně kabelů například v místech odstranění izolace po zakrimpování kabelové koncovky. Bužírkou je rovněž možné vyztužit kabel v místech, kde je více mechanicky namáhán.

LAPP KABEL: Široká nabídka e-nástrojů a služeb v netradičním pojetí

  • 3.08.2015
LAPP KABEL: Široká nabídka e-nástrojů a služeb v netradičním pojetí
Společnost LAPP KABEL ukázala letos na 23. ročníku elektrotechnického veletrhu AMPER, že není jen dodavatelem kabelů a kabelového příslušenství či systémových řešení a konfekcionovaných energetických řetězů vyrobených na míru podle požadavků zákazníků. Disponuje totiž také velkou nabídkou služeb. Jedná se jak o zákaznický servis, tak o široké spektrum e-služeb a e-nástrojů.

LAPP KABEL: Datové kabely ETHERLINE HEAT 6722 splňují nejnovější požadavky požární ochrany

  • 15.07.2015
LAPP KABEL: Datové kabely ETHERLINE HEAT 6722 splňují nejnovější požadavky požární ochrany
Datové kabely ETHERLINE HEAT 6722 byly vyvinuty speciálně pro kabeláž motorových vozidel určitých kategorií pro přepravu cestujících. Jedná se o kabely pro sítě Ethernet až do Cat.7, tedy sítě s přenosovou rychlostí do 10Gbit/s. Kabely HEAT 6722 jsou opatřeny bezhalogenovým pláštěm z polyuretanu, odolávají teplotám od -40°C do 105°C a jsou určeny pro pevné i pohyblivé uložení.

Topný kabel do výbušného prostředí od Generi

  • 29.06.2015
Topný kabel do výbušného prostředí od Generi
Česká firma Generi vyrábí elektrická zařízení do prostředí s nebezpečím výbuchu. Jejich novinkou jsou topné kabely, které nám na AMPERu 2015 představili zástupci firmy Zdeněk Kinšt a Václav Kinšt. Topné kabely Generi jsou schváleny pro teplotní třídy použitím stabilizovaného návrhu. To umožňuje použití kabelů v prostředí s nebezpečím výbuchu bez omezovacích termostatů.

LAPP KABEL: ÖLFLEX CLASSIC 110 LT si zachová ohebnost i v teplotách až -30°C

  • 17.06.2015
LAPP KABEL: ÖLFLEX CLASSIC 110 LT si zachová ohebnost i v teplotách až -30°C
Nový ovládací kabel ÖLFLEX CLASSIC 110 LT zůstává ohebný i při těch nejnižších teplotách. Použitelný je proto v chladírnách, mrazicích zařízeních, klimatizačních systémech a jiných technických zařízeních, ve kterých se vyskytují velmi nízké teploty. Nový kabel je také je UV odolný a představuje spolehlivé řešení i pro venkovní oblasti tam, kde je požadována flexibilita kabelu nebo kde je vystaven vibracím.

ABB: V rámci projektu NordLink vznikne nejdelší propojení přenosových sítí pomocí technologie HVDC v Evropě

  • 13.05.2015
ABB: V rámci projektu NordLink vznikne nejdelší propojení přenosových sítí pomocí technologie HVDC v Evropě
Společnost ABB Group získala od konsorcia tvořeného provozovateli přenosových soustav Statnett a TenneT a bankou KfW objednávky v hodnotě cca 900 milionů USD na dodávku pevninských měníren a kabelových systémů HVDC pro německou stranu projektu. Tyto dodávky umožní první propojení přenosových sítí mezi Norskem a Německem. Jeho délka dosáhne 623 kilometrů, což z něj činí nejdelší spojení HVDC v Evropě. Podle plánu by toto spojení mělo začít fungovat v roce 2020. Součástí smlouvy je rovněž pětiletá servisní smlouva.

Kladení vedení v KNX systémových instalacích

  • 16.04.2015
Kladení vedení v KNX systémových instalacích
Hlavním cílem vodičů a kabelů v KNX systémových instalacích, stejně jako v jakýchkoli jiných elektrických instalacích, je zajistit spolehlivé a bezpečné propojení prvků, podílejících se na provozu této instalace. Ovšem k tomu, aby tato propojení byla co nejbezpečnější a nejspolehlivější, je potřebné dodržet určité zásady. V tomto článku se dozvíte, jaké typy kabelů a vodičů se používají u KNX instalací a jak se provádí jejich rozvody.

Co byste měli vědět před nákupem a instalací kabelů nn pro pevné uložení

  • 9.04.2015
Co byste měli vědět před nákupem a instalací kabelů nn pro pevné uložení
Na trhu kabelových výrobků se v posledních letech občas vyskytují nekvalitní kabely a vodiče, které mohou být při použití životu nebezpečné a mohou způsobit požár. Převážně se jedná o dovozy kabelů ze zemí mimo Evropskou unii. V tomto článku se dozvíte, jak omezit riziko nákupu a instalace nekvalitního kabelu a na jaké parametry při koupi kabelů a vodičů zaměřit svoji pozornost.

LAPP KABEL: Studentská formule týmu EForce Prague Formula využívá komponenty Lapp Kabel

  • 7.04.2015
LAPP KABEL: Studentská formule týmu EForce Prague Formula využívá komponenty Lapp Kabel
Lapp Kabel dodává komponenty pro studentskou formuli týmu EForce Prague Formula. Tým složený ze studentů Elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze se již od roku 2010 účastní mezinárodní soutěže Formula Student. Pro komponenty od společnosti Lapp Kabel se tým rozhodl na základě konstrukčních a provozních požadavků, kde byl největší důraz kladen na spolehlivost při mechanickém namáhání, vysoký stupeň krytí proti vniknutí cizích těles nebo kapalin a také kvůli požadavku na nízkou hmotnost celého systému.

LAPP KABEL: Kabely do drsných provozních podmínek UNITRONIC ROBUST

  • 3.04.2015
LAPP KABEL: Kabely do drsných provozních podmínek UNITRONIC ROBUST
Lapp Kabel přichází s kabelovým řešením pro aplikace s vysokou chemickou náročností a drsnými klimatickými podmínkami. Nové nízkofrekvenční datové kabely UNITRONIC ROBUST s vysoce odolným pláštěm na bázi TPE odolají celé řadě chemikálií, UV záření, ozónu a širokému teplotnímu rozsahu. Kabely jsou vhodné pro časté čištění parou, odolávají studené i horké vodě, sloučeninám na bázi čpavku a bioplynům, čímž se nepřímo předurčují pro aplikace od potravinářského a nápojového průmyslu, přes chemický průmysl až k čističkám odpadních vod.

LAPP KABEL: Jeden kabel místo dvou - ÖLFLEX SERVO 719 CY

  • 26.03.2015
LAPP KABEL: Jeden kabel místo dvou - ÖLFLEX SERVO 719 CY
Lapp Kabel představuje nový servokabel ÖLFLEX. V souladu s mottem „Jeden místo dvou“ byly při vývoji nového spojovacího kabelu mezi frekvenčním měničem a motorem ÖLFLEX SERVO 719 CY kombinovány a dále optimalizovány výhodné vlastnosti prověřených a osvědčených produktových řad ÖLFLEX SERVO 700 CY a ÖLFLEX SERVO 709 CY. Nový kabel určený pro pevné uložení a příležitostně pohyblivé použití nahradí v budoucnu své dva výše zmíněné předchůdce a nabídne všechny známé, jakož i některé nové funkce v jedné produktové řadě.

Jak je trh chráněn před nekvalitními kabely?

  • 5.03.2015
Jak je trh chráněn před nekvalitními kabely?
Chybějící označení kabelu - to by pro odběratele mělo být prvním varováním, že kabel může být z nějaké pochybné dodávky a může být i nebezpečný. Každý kabel by totiž měl mít potisk s názvem výrobce, druhem kabelu a obvykle i příslušné normy. Podle jakých dalších ukazatelů je možné rozpoznat nekvalitní kabely a jak je český trh chráněn před takovými výrobky? O tom jsme na AMPERu 2014 hovořili s tajemníkem Asociace výrobců kabelů a vodičů České a Slovenské republiky Jaroslavem Hanzlem.
FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933