Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Co byste měli vědět před nákupem a instalací kabelů nn pro pevné uložení


Document Actions
Co byste měli vědět před nákupem a instalací kabelů nn pro pevné uložení
Na trhu kabelových výrobků se v posledních letech občas vyskytují nekvalitní kabely a vodiče, které mohou být při použití životu nebezpečné a mohou způsobit požár. Převážně se jedná o dovozy kabelů ze zemí mimo Evropskou unii. V tomto článku se dozvíte, jak omezit riziko nákupu a instalace nekvalitního kabelu a na jaké parametry při koupi kabelů a vodičů zaměřit svoji pozornost.
Autorský článek, ze dne: 9.04.2015
reklama


Jak jsme již dříve upozorňovali, na trhu kabelových výrobků se v posledních letech občas vyskytují nekvalitní kabely a vodiče, které mohou být při použití životu nebezpečné a mohou způsobit požár. Převážně se jedná o dovozy kabelů ze zemí mimo EU. Asociace výrobců kabelů a vodičů ČR a SR (AVK) průběžné sleduje kvalitu kabelů na trhu a v případě zjištění nekvalitních kabelů činí příslušné kroky.

Jak tedy omezit riziko nákupu a instalace nekvalitního kabelu:
  • 1. Požadujte identifikaci výrobce nejen na etiketě, ale zejména na kabelu. Není-li produkt správně a kompletně označen (název výrobku a výrobce na etiketě i na vlastním kabelu), buďte při nákupu velmi opatrní. Výrobce má povinnost kabely a vodiče značit výrobcem, označením výrobku a příp. číslem normy. V případě dotazu nebo problému se na výrobce nemůžete obrátit a možnosti případné reklamace mohou být značně omezeny. V případě reklamace je pro výrobce důležitý štítek z výrobku, na jehož základě může zjistit místo vzniku vady a zamezit opakování, proto etiketu z výrobku nevyhazujte předtím, než odzkoušíte funkčnost instalace.

    Zajímejte se také rovněž o schválení výrobku třetí stranou. Jednou z možností je požadovat certifikát AVK, který znamená, že jsou výrobky průběžně kontrolovány, a je zde nízká pravděpodobnost, že koupíte nekvalitní výrobek. Se značkou AVK byste se měli v budoucnu stále více setkávat. Certifikát kvality AVK zajišťuje, že certifikovaný kabel je vyráběn podle norem, jež mají jednotné požadavky na produkt u všech výrobců.

    Kontrolu provádějte před instalací výrobků. Pokud naleznete kabel bez identifikace výrobce, čísla normy, označení výrobku, neměli byste jej použít.

  • 2. Kabely, vodiče - životní prostředí a ochrana zdraví. Povinností výrobců je dodržovat legislativní požadavky, které omezují používání těžkých kovů (ROHS) u kabelů a vodičů do 1kV a chemických látek definovaných v REACH (registrace, hodnocení, povolování a omezování chemických látek). Kabel musí splňovat ROHS, ale může obsahovat podezřelé látky definované na SVHC (látky velmi vysokého znepokojení) seznamu v rámci REACH. Prodejce povinen poskytnout je vám prohlášení od výrobce, zda jsou látky uveřejněné na SVHC seznamu součásti jeho výrobku.
  • 3. Materiály a parametry. Zásadní vliv na cenu kabelu má vedle ceny kovu na burze i množství a druh použitých materiálů a jejich kvalita. Zejména v případě VELMI VÝHODNÉ CENY kabelu tento výrobek pečlivě kontrolujte, příp. srovnejte se stejným výrobkem renomovaného výrobce.

Při koupi sledujte hlavně tyto parametry:
  • Materiál a tloušťka jádra - i v současnosti můžete koupit kabely označené jako měděné, které ale měď neobsahují (!).

    Kabely s nevyhovujícími parametry činného odporu mají kratší životnost (jsou proudově přetěžovány a více se zahřívají) a zároveň se zvyšuje spotřeba elektrické energie (se zmenšujícím se průměrem drátu se zvyšuje činný odpor a tím i spotřeba elektrické energie).

    V případě reklamace je nutno prokázat, že výrobek nesplňuje předepsané hodnoty činného odporu. Ten Vám změří akreditovaná zkušební laboratoř nebo můžete dát podnět na Českou obchodní inspekci.

Pokovený hliníkový drát vypadající jako měď


  • Materiál a tloušťka izolace



Izolace musí být dostatečně kvalitní,
aby i při dlouhodobém zatížení nedošlo k jejímu propálení

 

Izolace vodiče nesmí při zvýšené teplotě ani při mrazu popraskat
(požadavky jsou dány předmětovou normou pro daný typ kabelu)



  • Materiál a tloušťka pláště - pokud neexistuje ČSN nebo STN norma, kabely stejného názvu (např. CYKY) od různých výrobců mají odlišné parametry (např. tloušťky). Menší tloušťka izolace/ pláště znamená vyšší riziko poškození kabelu. Kabely s poddimenzovanými tloušťkami mohou představovat pro uživatele značná rizika (zdravotní i na majetku). Zvažte (případně se ptejte u prodejce/výrobce), zda kabely jsou vhodné pro daný způsob instalace.
 
CYKY 3x od dvou různých výrobců - odlišné materiály i tloušťky pláště

  • Centricita jádra - v případě nevyhovující centricity jádra (jádro vodiče není vystředěné - tloušťka izolace kolísá) se výrazně zvyšuje riziko poškození izolace při používání kabelu/vodiče, a to jak mechanické, tak průraz elektrickým proudem (viz obrázek poškození izolace výše).

    U zjevně poddimenzovaného výrobku zvažte možná rizika - požár, porucha elektroinstalace, úraz elektrickým proudem, přehřívání kabelu apod.
  • Ostatní parametry — zákazník bohužel nemá možnost zjistit kvalitu některých parametrů kabelu (např. schopnost kabelu nešířit oheň). Tyto nedostatky se přitom mohou projevit až po určité době užívání a jejich důsledky mohou být tragické.

    Často se můžeme setkat s tvrzením, že bezhalogenový kabel (LSHF) je kabel nehořlavý. To ale není pravda. Bezhalogenový kabel je kabel hořlavý, který však (na rozdíl od kabelů s PVC izolací a pláštěm) při hoření nevyvíjí jedovaté a korozivní plyny a rovněž musí splňovat požadavky na hustotu kouře (je nižší riziko, že dojde při požáru k udušení postižených osob). Rovněž není automaticky pravidlem, že oranžový kabel je kabel bezhalogenový.

    Více o dalším rozlišení kabelů podle reakcí na oheň bych se zmínil v některém z dalších článků.

    Pokud nebude trh dostatečně kontrolován (spoléhat se pouze na prohlášení výrobce o shodě), je riziko, že koupíte výrobek nesplňující předepsané parametry, poměrně vysoké.

a)                                                     b)


Kabely musí po oddálení definovaného plamene (a) uhasnout,
což v tomto případě nebylo splněno (viz obrázek b)



Pro váš větší klid proto doporučujeme sledovat značku AVK/vyžadovat certifikát AVK. V případě pochyb o kvalitě výrobku můžete kontaktovat Asociaci výrobců kabelů a vodičů České a Slovenské republiky na e-mail: info@vyrobcikabelu.cz.

Autor článku: Josef Rimeš, Asociace výrobců kabelů a vodičů
České republiky a Slovenské republiky

Tento článek vyšel také v časopise Elektroinstalatér 1/2015.
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933