Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

BF #23.11: Kdo skutečně ve světě provozuje neuronové sítě?


Document Actions
BF #23.11: Kdo skutečně ve světě provozuje neuronové sítě?
I když pro vývojáře nebo technika informačních technologií bude princip neuronové sítě "malou násobilkou", pro mnohé jde o výraz spíše z vědeckofantastické povídky. Málokdo tuší, kde lze neuronovou síť očekávat. Jak může být fyzicky objemná, hardwarově náročná a třeba komerčně nebo uživatelsky dostupná. Co vlasně o neuronové síti skutečně víme? Lze třeba nazvat službu využívající v jedné z mnoha částí třeba GPT za celek napojený na neuronovou síť?
Miroslav Minařík, ze dne: 11.10.2023
reklama



Papírová minulost v digitální budoucnosti

V jednom starém domě v Obřanech, kde čas plynul pomaleji a vzpomínky se držely pevněji, žil starý projektant. Muž, který celý svůj život věnoval elektrotechnice, měl v ruce něco, co by mnozí považovali za poklad. Obrovskou knihovnu technických katalogů, datasheetů a hlavu plnou neskutečných zkušeností. V těch regálech byly uloženy dekády vědomostí, postupy, které se dnes již nepoužívají, a tajemství, která se dnes již nevyučují.

Jeho vnuk, mladý student brněnského FEKTu, byl jeho hrdostí. V něm starý projektant viděl svého pokračovatele, někoho, kdo by mohl převzít jeho odkaz a pokračovat v tradici. Když mu tedy jednoho dne nabídl svou sbírku, očekával, že vnuk bude nadšený.

Ale místo toho se setkal s nechápavým pohledem a slovy: "Dědo, to je skvělé, ale... jak bych to měl všechno nosit? Všechno, co potřebuji, musím mít v iPhonu."

Starý projektant zesmutněl. Byl to střet dvou generací, dvou světů. Jednoho, kde vědomosti byly pečlivě zaznamenávány na papír a chráněny před zubem času, a druhého, kde byly všechny informace doslova na dosah ruky, ale často bez hloubky a kontextu.

Vnuk pokračoval: "A když by to někdo chtěl naskenovat, jak bych v tom měl něco najít?"

A tak se rodila otázka: Co s tím vším dělat? Máme vytvořit doma svou neuronovou síť, abychom zachránili tyto předávané zkušenosti? Máme se vrátit k tradičním metodám a učit se od starších generací? Nebo máme přijmout novou éru digitálních informací a hledat způsoby, jak je efektivně využít?

Možná je odpověď někde uprostřed. Možná bychom měli najít způsob, jak spojit nejlepší z obou světů: hloubku a kontext starých knih s rychlostí a dostupností digitálních informací. A možná, jen možná, bychom měli více naslouchat těm, kteří byli před námi, a učit se z jejich zkušeností, zatímco se snažíme formovat svou vlastní cestu do budoucnosti.



Projektant elektrických zařízení

... zajímavé je, jak neuronové sítě mohou ovlivnit návrh a implementaci elektrických systémů. Mohly by například pomoci v predikci spotřeby energie v budovách na základě historických dat a aktuálního chování uživatelů ... v oblasti osvětlení by neuronové sítě mohly optimalizovat návrh osvětlení tak, aby bylo co nejefektivnější a zároveň splňovalo estetické a funkční požadavky ...

Revizní technik elektrických zařízení
... neuronové sítě by mohly hrát roli v diagnostice a monitorování stavu elektrických zařízení ... mohly by například detekovat anomálie v elektrických systémech dříve, než dojde k vážné závadě ... mohlo by to znamenat větší bezpečnost a efektivitu v provozu elektrických zařízení ...

Elektromontér
... pokud by se neuronové sítě staly běžnou součástí domácích a průmyslových elektrických systémů, mohl by to znamenat nové výzvy v oblasti instalace a údržby ... ale tento svět je mezi našimi kabely ještě hodně daleko ...

Údržbář elektrických systémů
... použití neuronových sítí v diagnostice a monitorování může být fakt přínosné ... mohl bych využívat nástrojů a aplikací k předpovídání závad daleko líp ...

Na další názory se ptáme jiných odborníků, kteří pracují v technické sféře, kde jsou přesné a rychlé informace důležité!






 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933