Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: BF #23.11: Kdo skutečně ve světě provozuje neuronové sítě? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.10.2023
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

BF #23.11: Kdo skutečně ve světě provozuje neuronové sítě?


BF #23.11: Kdo skutečně ve světě provozuje neuronové sítě?
I když pro vývojáře nebo technika informačních technologií bude princip neuronové sítě "malou násobilkou", pro mnohé jde o výraz spíše z vědeckofantastické povídky. Málokdo tuší, kde lze neuronovou síť očekávat. Jak může být fyzicky objemná, hardwarově náročná a třeba komerčně nebo uživatelsky dostupná. Co vlasně o neuronové síti skutečně víme? Lze třeba nazvat službu využívající v jedné z mnoha částí třeba GPT za celek napojený na neuronovou síť?
Miroslav Minařík, ze dne: 11.10.2023




Papírová minulost v digitální budoucnosti

V jednom starém domě v Obřanech, kde čas plynul pomaleji a vzpomínky se držely pevněji, žil starý projektant. Muž, který celý svůj život věnoval elektrotechnice, měl v ruce něco, co by mnozí považovali za poklad. Obrovskou knihovnu technických katalogů, datasheetů a hlavu plnou neskutečných zkušeností. V těch regálech byly uloženy dekády vědomostí, postupy, které se dnes již nepoužívají, a tajemství, která se dnes již nevyučují.

Jeho vnuk, mladý student brněnského FEKTu, byl jeho hrdostí. V něm starý projektant viděl svého pokračovatele, někoho, kdo by mohl převzít jeho odkaz a pokračovat v tradici. Když mu tedy jednoho dne nabídl svou sbírku, očekával, že vnuk bude nadšený.

Ale místo toho se setkal s nechápavým pohledem a slovy: "Dědo, to je skvělé, ale... jak bych to měl všechno nosit? Všechno, co potřebuji, musím mít v iPhonu."

Starý projektant zesmutněl. Byl to střet dvou generací, dvou světů. Jednoho, kde vědomosti byly pečlivě zaznamenávány na papír a chráněny před zubem času, a druhého, kde byly všechny informace doslova na dosah ruky, ale často bez hloubky a kontextu.

Vnuk pokračoval: "A když by to někdo chtěl naskenovat, jak bych v tom měl něco najít?"

A tak se rodila otázka: Co s tím vším dělat? Máme vytvořit doma svou neuronovou síť, abychom zachránili tyto předávané zkušenosti? Máme se vrátit k tradičním metodám a učit se od starších generací? Nebo máme přijmout novou éru digitálních informací a hledat způsoby, jak je efektivně využít?

Možná je odpověď někde uprostřed. Možná bychom měli najít způsob, jak spojit nejlepší z obou světů: hloubku a kontext starých knih s rychlostí a dostupností digitálních informací. A možná, jen možná, bychom měli více naslouchat těm, kteří byli před námi, a učit se z jejich zkušeností, zatímco se snažíme formovat svou vlastní cestu do budoucnosti.



Projektant elektrických zařízení

... zajímavé je, jak neuronové sítě mohou ovlivnit návrh a implementaci elektrických systémů. Mohly by například pomoci v predikci spotřeby energie v budovách na základě historických dat a aktuálního chování uživatelů ... v oblasti osvětlení by neuronové sítě mohly optimalizovat návrh osvětlení tak, aby bylo co nejefektivnější a zároveň splňovalo estetické a funkční požadavky ...

Revizní technik elektrických zařízení
... neuronové sítě by mohly hrát roli v diagnostice a monitorování stavu elektrických zařízení ... mohly by například detekovat anomálie v elektrických systémech dříve, než dojde k vážné závadě ... mohlo by to znamenat větší bezpečnost a efektivitu v provozu elektrických zařízení ...

Elektromontér
... pokud by se neuronové sítě staly běžnou součástí domácích a průmyslových elektrických systémů, mohl by to znamenat nové výzvy v oblasti instalace a údržby ... ale tento svět je mezi našimi kabely ještě hodně daleko ...

Údržbář elektrických systémů
... použití neuronových sítí v diagnostice a monitorování může být fakt přínosné ... mohl bych využívat nástrojů a aplikací k předpovídání závad daleko líp ...

Na další názory se ptáme jiných odborníků, kteří pracují v technické sféře, kde jsou přesné a rychlé informace důležité!
Navštivte Digitální továrnu 2.0 a Digistage #2.3




Živý stream Digitální továrny sledujte na www.Elektrika.TV


TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.