Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • ... experimenty s cílem najít bezpečný způsob usmrcení zvířat elektrickým proudem, což vedlo k sérii pokusů na různých zvířatech ve své laboratoři. Po několika neúspěšných pokusech s různými napětími a sestavami elektrod nakonec Edison našel funkční ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Normalizace, Komentáře

Je ochranný priestor aktívnych zachytávačov (ESE) určený podľa NF C 17-102 skutočne taký rozsiahly?

  • 18.09.2020
Je ochranný priestor aktívnych zachytávačov (ESE) určený podľa NF C 17-102 skutočne taký rozsiahly?
Článok poukazuje na chybné používanie metódy valivej gule (RSM) založenej na elektro-geometrickom modeli (EGM) pri určovaní ochranného priestoru aktívnych zachytávačov, resp. zachytávačov s včasnou iniciáciou výboja (ESE) podľa francúzskej normy NFC 17-102 a podľa všetkých národných noriem vychádzajúcich z tejto normy. Predmetom článku nie je spochybnenie času predstihu iniciácie ∆t, a teda prírastku dĺžky ústretového výboja ∆L, ale dokázanie chybného výpočtu polomeru ochrany R_P v ľubovoľnej výške podľa vyššie uvedených noriem. Kľúčové slová: norma NF C 17-102, aktívny zachytávač, pasívny zachytávač, metóda valivej gule, ochranný priestor, polomer ochrany ...

#OPP35: Pohled německého požárního preventisty na aktivní hromosvody

  • 16.12.2019
#OPP35: Pohled německého požárního preventisty na aktivní hromosvody
Nejen na českém trhu se objevuje technická anomálie nazývaná ESE. Technický svět se na rozdíl od obchodního světa neřídí politickými, náboženskými, nebo emotivními rozhodnutími. Správná technická rozhodnutí jsou založena na ověřených, řekněme tvrzeních uznávaných odborníků. Situace s instalací aktivních hromosvodů je již dlouhá léta kontroverzní činností. A i přes dloholeté snahy docílit jednoho finálního, rozhodujícího judikátu, stále se to nedaří. Podívejme se na sousední Německo, které tiše následujeme i přes to, že chceme zůstat sami sebou. Je případ ESE projevem vzdoru nebo spíše českého legislativního nepořádku?

Hromosvod nebo bleskosvod, jak je to správně?

  • 12.11.2018
Hromosvod nebo bleskosvod, jak je to správně?
Zvyk je železná košile, říkávala babička. Ovšem výrazy elektrotechnika by neměly pramenit z pouhého zvyku, aniž by tušil, zda je vyslovovaný termín ten správný pro vsazení do myšlenkového sdělení. Mezi odborníky se často setkáváme s nesprávným výběrem nebo vyslovováním odborných výrazů. Existuje mnoho odborných synonym a homonym. Některá mohou být v odborných textech nekonfliktní, jiná naopak ano. V tomto článku se pokusím objasnit, proč se ve své praxi přikláním výrazu "hromosvod". A co vy ostatní? Následujete zvyk nebo máte své zdůvodnění?

ÚNMZ draftuje odborníky na Facebooku ...

  • 17.07.2014
ÚNMZ draftuje odborníky na Facebooku ...
Facebook jako informační "metla lidstva" se těší velké podpoře Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. Nevidí se tak často, že by státní úřad podpořil či využil soukromý subjekt tak jako v tomto případě ÚNMZ. Obsah, který pro Facebook tvoří, je ovšem opravdu zajímavý! Dovolím si tvrdit, že facebookový profil je informačně výživnější než skoupé www stránky úřadu. Do jisté míry je to diskriminace těch, kteří sociální sítě nechtějí používat. Kdo ovšem "zatne zuby", neprohloupí a získá opravdu pěkný přehled toho, co se děje nového v normalizaci.

ČSN ONLINE: Jak se používají NORMY skoro zdarma

  • 3.04.2009
ČSN ONLINE: Jak se používají NORMY skoro zdarma
Kolik lidí využívá nové služby přístupu k normám? Nikdo nepochybuje o oblibě. Budou stávající omezení v budoucnu odstraněna? Řeší se problémy, dotazy a připomínky uživatelů? S Patrickem Vagelem, mluvčím ÚNMZ o revoluční službě ČSN online.

Od roku 2009 ČSN dostupné pro každého

  • 1.01.2009
Od roku 2009 ČSN dostupné pro každého
Také se těšíte na přístupné normy? Seznamte se s novoročním dárkem nejen pro všechny elektrotechniky. Revoluční služba zajistí online přístup ke všem technickým normám, které elektrotechnik potřebuje k výkonu svého povolání. Přístupností těchto technických dokumentů se stává práce podstatně snadnější než kdykoliv předtím!

MIKLÍK v Prušánkách: Nenechat si ujet vlak a také nebýt otrokem státu!

  • 4.12.2007
MIKLÍK v Prušánkách: Nenechat si ujet vlak a také nebýt otrokem státu!
Jaká je skutečná realita vývoje elektrotechniky, vzdělávání, přezkoušení a praxi. Poslechněte si záznam přednášky Jaroslava Miklíka! Celý projev zde naleznete ve zkrácené komentované formě s možností poslechu originálu.

PRUŠÁNKY 2007: Nová norma hromosvodů je pouze účelné lobby výrobců!

  • 22.05.2007
PRUŠÁNKY 2007: Nová norma hromosvodů je pouze účelné lobby výrobců!
... pokud mohl před projektovat, montovat a revidovat zařízení na ochranu před bleskem kdokoliv, pak po listopadu to už nebude dělat nikdo ... pronesl na elektrotechnickém dnu Jaroslav Miklík.

USA: Jak jsem napájel své cestovní spotřebiče

  • 29.05.2006
USA: Jak jsem napájel své cestovní spotřebiče
Cestujete do zahraničí? A cestujete do země, která má odlišné provedení síťových vidlic a zásuvek? Krátce popisuji několik bodů, na které myslet pokud se chystáte s mnohými aparáty za moře. Také v tomto článku naleznete na konci odkaz na pěkný přehled světových zásuvek ...

Stojí ČSN EN 50110-1 ed.2 za ty peníze?

  • 23.08.2005
Stojí ČSN EN 50110-1 ed.2 za ty peníze?
Také jste si již koupili za 426,60 Kč ČSN EN 50110-1 ed.2 a změnu Z1 ČSN EN 50110-1:2003? Co jste se v nich dověděli a co ne?

Starý, dobrý kolík.... (2.)

  • 21.12.2004
Starý, dobrý kolík.... (2.)
Kde je tedy pravda? Věčné polemiky, diskuze a domněnky o zásuvkových systémech v ČR. Před jakýmikoliv úvahami o změně zásuvkového systému v ČR je potřeba odpovědět na následující otázky odůvodňující takovou změnu na systém SCHUKO.....

Starý, dobrý kolík.... (1.)

  • 20.12.2004
Starý, dobrý kolík.... (1.)
Kde je tedy pravda? Věčné polemiky, diskuze a domněnky o zásuvkových systémech v ČR. Zásuvky SCHUKO versus zásuvky podle ČSN v Stanovisko technické normalizační komise TNK 22 při ČSNI.
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933