Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

#OPP35: Pohled německého požárního preventisty na aktivní hromosvody


Document Actions
#OPP35: Pohled německého požárního preventisty na aktivní hromosvody
Nejen na českém trhu se objevuje technická anomálie nazývaná ESE. Technický svět se na rozdíl od obchodního světa neřídí politickými, náboženskými, nebo emotivními rozhodnutími. Správná technická rozhodnutí jsou založena na ověřených, řekněme tvrzeních uznávaných odborníků. Situace s instalací aktivních hromosvodů je již dlouhá léta kontroverzní činností. A i přes dloholeté snahy docílit jednoho finálního, rozhodujícího judikátu, stále se to nedaří. Podívejme se na sousední Německo, které tiše následujeme i přes to, že chceme zůstat sami sebou. Je případ ESE projevem vzdoru nebo spíše českého legislativního nepořádku?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 16.12.2019
reklama


Pro elektrotechnika není velkým tajemstvím, že se české technické normy často téměř shodují s německými. Důvodem je členství České republiky v CENELEC. Ovšem ne vše je vždy tak jednoznačné, jak by se zdálo.  Pokud bych měl něco označit za vlny neshod, pak je to zcela určitě pohled na v Česku instalované aktivní hromosvody. Zajímalo nás, jak na tuto problematiku pohlíží německé kontrolní orgány.



Textový přepis mluveného slova ...

Wolfgang Marks, www.hromosvodnitechnika.cz
Tenhle pán stojící vedle mě se jmenuje Reinhard Schingel a je vrchní preventista Oberdirektion hasičského sboru v Mnichově. Stará se za městský úřad města Mnichova o to, aby se na každé stavbě staré, nebo nové, nevznikl požár z důvodu úderu blesku nebo indukce přepětí do budovy.

Jak se v Německu přistupuje k požadavkům instalace aktivních jímačů?
Reinhard Schingel, Preventista hasičského sboru v Mnichově
V Německu zařízení ESE nejsou dovolená, protože neodpovídají a nejsou obsaženy v technických normách. Podle stavebního zákona, který je platný v celém Německu, nelze na stavbě používat zařízení, které neodpovídá německým normám VDE a DIN.

A existuje v Německu nějaká výjimka, pokud by se investor rozhodl, že na své budově chce aktivní jímač?
Reinhard Schingel, Preventista hasičského sboru v Mnichově
V okamžiku, kdy objekt nepodléhá stavebnímu zákonu, je možné instalovat cokoliv. Ale pokud chci aktivní jímač instalovat na objekt podléhající stavebnímu zákonu, je to protizákonné.

Pokud bych měl tato slova přenést v analogii do českého prostředí, pak například letištní hala v Brně Tuřanech, což je typické shromaždiště osob. Podléhá taková budova stavebnímu zákonu?
U nás ano.
A jak je možné, že je tam aktivní hromosvod?
Protože se obecně v Čechách nedodržují zákony. To platí jak pro stavební investory, tak pro státní instituce a pracovníky TIČRu.

Pokud by německý úředník protipožární ochrany zjistil přítomnost podobného aktivního jímače na letišti, či jiné budově podléhající stavebnímu zákonu, co by následovalo?
Reinhard Schingel, Preventista hasičského sboru v Mnichově
Pokud jako kontrolní orgán zjistí přítomnost aktivního jímače, musí být toto zařízení demontováno.


A co si z tohoto setkání odnést přínosného? Zcela určitě zamyšlení, jak je možné, že v Německu známém svou precizností, dělají něco tak odlišně, když česká technická normalizace také zrovna nespí? Kde je zakopaný pes, co myslíte?

Více části videoseriálu #OPP naleznete zde!
... z dalších dílů...
Nutno dodat, že podobně znalého protipožárního preventistu bychom mezi našimi hasiči asi opravdu nenašli. Ptali jsme se ho například na jeho názor na praktické uplatnění vysokonapěťových HVI vodičů v praxi.


 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 30)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933