Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Starý, dobrý kolík.... (2.)


Document Actions
Starý, dobrý kolík.... (2.)
Kde je tedy pravda? Věčné polemiky, diskuze a domněnky o zásuvkových systémech v ČR. Před jakýmikoliv úvahami o změně zásuvkového systému v ČR je potřeba odpovědět na následující otázky odůvodňující takovou změnu na systém SCHUKO.....
Josef Kunc, Karel Dvořáček, Josef Rýmus, ze dne: 21.12.2004
reklama


<<<
předchozí část

Posouzení TNK 22
TNK 22 jako součást českého normalizačního systému, navazujícího na normalizační orgány Evropské unie (CEN a CENELEC), prioritně prosazuje jednotnou normalizační politiku jako nástroj pro odstraňování technických překážek evropského obchodu při současném zvyšování technických a bezpečnostních parametrů těchto výrobků.

Před jakýmikoliv úvahami o změně zásuvkového systému v ČR je potřeba odpovědět na následující otázky odůvodňující takovou změnu na systém SCHUKO, tj. zda tímto důvodem je:

  • jednotné technické řešení pro celou Evropskou unii, na kterém se dohodly v rámci standardizace státy EU?
    ­ Odpověď komise zní NE
  • náhrada nevyhovujícího národního řešení z hlediska bezpečnosti?
    - Odpověď komise zní NE
  • zcela nové, velmi progresivní technické a ekonomické řešení, jehož zavedení by bylo vhodné i jako přechodné řešení (i za cenu milionových nákladů) do doby přípravy standardu EU?
    - Odpověď komise zní NE

Ani na jednu z těchto otázek, týkajících se důvodu tak závažné a nákladné změny, nemůže komise TNK 22 odpovědět kladně, neboť se nejedná o celoevropský systém, nejde o systém bezpečnější a ekonomicky výhodnější s kvalitativně vyššími parametry (např. v porovnání pevný kolík versus pérové kontakty spíše naopak), pro které by se vyplatilo investovat zbytečně ohromné finanční částky.

I kdyby se u nás podařilo z lobistických důvodů prosadit požadavek na změnu národního zásuvkového systému na systém SCHUKO, nelze jej zavést bez vypracování a přijetí nové národní normy (ČSN). Jako členská země EU jsme povinni jakýkoliv požadavek na zpracování národní normy předložit ke schválení normalizačním orgánům Evropské unie s uvedením konkrétních důvodů. Pokud návrh takové národní normy vede k možnosti evropského sjednocení (v tomto případě jde o jasný případ možného jednotného evropského systému), je tato země vyzvána, aby místo národní normy přímo zpracovala problematiku jako evropskou normu. V opačném případě je takový návrh kvalifikován jako vytváření nových technických překážek. Lze si jen těžko představit, jakými argumenty by ČR přesvědčovala Francii a jiné státy, aby přešly na navrhovaný systém a jaké nové a výrazně lepší technické a bezpečnostní prvky přináší. Pokud by skutečně šlo o tak progresivní systém, je potřeba, aby jej v evropské standardizaci neprosazovalo Česko, ale přímo Německo.

Systém s kolíkem Systém Schuko

Závěr TNK 22
Dosavadní argumentace nevede komisi TNK 22 k oprávnění považovat z normalizačního hlediska SCHUKO za perspektivní celoevropský, ale ani za lokální regionální systém, který by přinesl občanům a našemu národnímu hospodářství jakkoliv výrazné zlepšení parametrů, které by vyvážily nákladnou rekonstrukci milionů zásuvek. Pro zadání takové národní normalizační úlohy je potřeba technické zdůvodnění a ekonomické vyhodnocení výhodnosti. Protože výsledkem normalizačního výstupu by nebyl jednotný evropský systém, ale pouhá výměna systémů na přibližně stejné úrovni (eventuálně na ještě horší) v rámci malé země EU, mohlo by se jednat o postup na hranici trestné odpovědnosti za takové rozhodnutí.

Komise další podobné snahy o změnu zásuvkového systému opětovně odmítá, a to až do doby, než bude zpracována a přijata příslušná směrnice EU a evropská norma.

Josef Rýmus

Poznámka ke stanovisku TNK č. 22:

  • 1. Kompetenci orgánů ČOI je nutno chápat především v obchodní činnosti, tedy ve volném prodeji zboží příslušně označeného ve státě EU. Toto zboží musí být však aplikováno do staveb podle dalších, v tomto případě národních předpisů a zvyklostí.
  • 2. Mezinárodně navržený systém jednotné zásuvky a vidlice vychází z požadavku nezaměnitelnosti pólů při zapojení vidlice do zásuvky a z vyšší odolnosti kontaktních kolíků. Hlavní rozdíl oproti našemu stávajícímu systému je v tom, že i kolík propojení ochranného vodiče je na vidlici (obdoba národního systému užívaného ve Švýcarsku, avšak rozměrově upravená).

Karel Dvořáček, člen TNK č. 22

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933