Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Stojí ČSN EN 50110-1 ed.2 za ty peníze?


Document Actions
Stojí ČSN EN 50110-1 ed.2 za ty peníze?
Také jste si již koupili za 426,60 Kč ČSN EN 50110-1 ed.2 a změnu Z1 ČSN EN 50110-1:2003? Co jste se v nich dověděli a co ne?
Jaroslav Melen, ze dne: 23.08.2005
reklama

Ve změně Z1 ČSN EN 50110-1:2003 se za 33,60 Kč dovíte, že souběžně s touto normou platí ČSN EN 50110-1 ed.2 (34 3100) Obsluha a práce na elektrických zařízeních z července 2005, která tuto normu od 1. července 2007 zcela nahradí.

Dále, pokud jste si všimli v ČSN EN 50110-1:2003 nadpisu čl. 7.4.2: „Výměna svítidel a příslušenství“, jste se mj. dověděli, že:

  • Pokud je nutná výměna svítidel a výměnného příslušenství jako jsou startéry apod., musí být vykonána za beznapěťového stavu.
  • Pro zařízení nízkého napětí tyto výměny mohou být vykonány na živých částech osobou seznámenou, když zařízení poskytuje plnou ochranu proti přímému dotyku.

Podíváte-li se ale na tentýž čl. 7.4.2 v ČSN EN 50110-1 ed.2, tak zjistíte, že má opravený nadpis:
Výměna světelných zdrojů a příslušenství“ a vidíte, že:
Výměna světelných zdrojů a výměnného příslušenství jako jsou startéry apod., musí být provedena za vypnutého stavu.
U zařízení nízkého napětí mohou být tyto výměny prováděny osobou seznámenou, pokud zařízení poskytuje plnou ochranu proti přímému dotyku živých částí.

Co z toho vyplývá?

  • 1. Ve vydání ČSN EN 50110-1:2003 byla chyba v překladu nadpisu tohoto článku, jenž v originálu zní: Replacement of lamps and accessories. Na chyby v překladu již vydání z r. 2003 bylo nejen mnou upozorňováno - viz ELEKTRO č. 6/2004: Závěry z jednání u Kulatého stolu – setkání odborníků na téma „rušení norem“. Proto bylo vyjádření omluvy redakce ELEKTRO v čísle 7/2004 podle mého názoru, jako člena redakční rady, zbytečným sypáním popele na hlavu.
  • 2. Díky textu změny Z1 ČSN EN 50110-1:2003 mohou do 1. července 2007 provádět výměny svítidel i osoby seznámené!

Nedozvěděli jste se, že k překladu EN 50110-1:2004 do podoby ČSN EN 50110-1 ed.2 jsem měl stejně tak jako Ing. Sajner připomínky. Ten se pokusil své připomínky prosazovat na setkání se zpracovatelským týmem 22. dubna 2005, ale díky předpojatosti některých jeho členů neúspěšně, a proto je následně 15. června 2005 zaslal na ČNI. Já jsem jej podpořil a přidal i své další a 17. června zaslal rovněž na ČNI. Ing. Sajner dostal zamítavou odpověď 10. srpna tr. a na mé připomínky ČNI, krom E-mailové zprávy Ing. Novákové, arogantně do dnešního dne (11. 08.) nereagoval.

Kdo by chtěl vědět podrobnosti mých připomínek, a udělat si obrázek o tom, za co zaplatí výše zmíněných 426,60 Kč, nalezne je na: http://www.volny.cz/melen/aktuality.html.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Lada Melenová - PROPAG TEAM
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933