Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Společnost ABB rozšiřuje řadu výrobků určených pro zdravotnické prostředí


Document Actions
Společnost ABB rozšiřuje řadu výrobků určených pro zdravotnické prostředí
Pokud jde o nároky na ochranu proti úrazu elektrickým proudem, je zdravotnické prostředí velmi přísné. Je zde potřeba zajistit maximální bezpečnost elektrických sítí. Při návrhu a realizaci elektrické sítě ve zdravotnickém prostředí je ale nutné přihlédnout k nákladům na údržbu sítě, způsobu vyhledávání poruch, modularitě sítě, přehlednosti indikace kritických stavů, jednoduchosti obsluhy a dalším ...
Komerční sdělení, ze dne: 17.09.2012


 
Pokud jde o nároky na ochranu proti úrazu elektrickým proudem, je zdravotnické prostředí velmi přísné. Je zde potřeba zajistit maximální bezpečnost elektrických sítí, a to zejména proto, že:

  • pacient má výrazně sníženou schopnost reakce na negativní účinky elektrické sítě,
  • lidské srdce je vysoce citlivé na elektrické signály (reaguje na proudy kolem 10μA),
  • základní životní funkce pacienta jsou dočasně nebo trvale odkázány na podporu přístrojů napájených z elektrické sítě,
  • vlivem přítomnosti hořlavých prostředí látek je zde velké nebezpečí výbuchu a požáru,
  • elektrická a magnetická indukce z napájecích sítí může negativně ovlivňovat funkci zdravotnických elektrických přístrojů,
  • operaci nebo jiný zdravotnický zákrok nelze přerušit nebo opakovat.

Při návrhu a realizaci elektrické sítě ve zdravotnickém prostředí je ale nutné přihlédnout k:

  • nákladům na údržbu sítě,
  • způsobu vyhledávání poruch,
  • modularitě sítě,
  • přehlednosti indikace kritických stavů,
  • jednoduchosti obsluhy a dalším provozně ekonomickým parametrům.

Míra ohrožení pacienta vlivem poruchy elektrické instalace nebo výpadku sítě dělí tyto prostory do tří skupin:

  • Skupina 0 – kde je možné odpojení v případě první závady instalace nebo napájecího zdroje. Typické jsou běžné místnosti, jako jsou například čekárny.
  • Skupina 1 – kde je možné odpojení v případě první závady instalace nebo napájecího zdroje a kde není ohrožen stav pacienta a je umožněno opakování vyšetření nebo léčby v případě výpadku sítě.
    Typické jsou pokoje pro fyzioterapii, hydroterapii, stomatologii a dialýzu.
  • Skupina 2 – kde není možné odpojení elektrické sítě v případě první závady elektroinstalace nebo napájecího zdroje a kde je ohrožen život pacienta a není v případě výpadku elektrického napájení možné opakovat zákrok nebo léčbu.
    Typické jsou operační sály včetně předoperačních a pooperačních místností, JIP, tzv. dospávací pokoje a další.


Ideální pro zdravotnické prostory jsou sítě IT. Používají se všude tam, kde je potřeba splnit ta nejnáročnější kritéria na bezpečnost a spolehlivost napájecí sítě. Jsou tedy využívány zejména v místnostech skupiny 2 pro napájení:

  • zdravotnických elektrických přístrojů
  • systému pro podporu životních funkcí při chirurgických zákrocích,
  • dalších elektrických přístrojů umístěných ve zdravotnickém prostředí.

Základem IT-N sítě je oddělovací transformátor, který galvanicky odděluje napájecí síť od sítě bezpečné používané ve zdravotnickém prostředí.

Společnost ABB dodává řadu těchto transformátorů ve velikostech 3kVA, 5kVA, 7,5kVA a 10kVA s možností výběru s teplotním čidlem PT100 nebo bez něj.

Toto čidlo umožňuje monitorovat teplotu jádra transformátoru a tím předcházet problémům vzniklým z nadměrného ohřátí transformátoru. Transformátory odpovídají IEC normám EN 61558-1 a EN61558-2-15, a proto jsou použitelné do zdravotnických prostor skupiny 2.

Oddělení obou vinutí je dvojitou izolací a maximální provozní teplota je 40°C. Typické vlastní ztráty jsou 120W u nejmenšího modelu a 320W u 10kVA modelu. Tyto transformátory jsou určeny pro vytváření IT-N sítí ve zdravotnickém prostředí. Pro snížení hluku při provozu dodává společnost ABB tlumič vibrací AMM.

Aby zůstala sít IT-N bezpečnou, musí být její kvalita kontrolována pomocí monitoru izolačního stavu.

Jedná se o přístroj, který měří izolační odpor sítě IT-N a porovnává jeho hodnotu s hodnotou nastavenou. V případě, že izolační odpor poklesne pod hodnotu nastavenou, přepne své kontakty a ohlásí tím poruchu. Firma ABB vyrábí tyto přístroje ve dvou provedeních, a to v základní – Izoltester DIG-RZ – nebo v rozšířené verzi – Izoltester DIG PLUS.

Přístroje se od sebe liší vybavením, kde vyšší verze je schopna komunikovat přes ModbusRTU po sériovém portu a má kompletní ovládání poplachu pomocí programovatelného relé.

Pro monitorování zařízení splňující SELV 24V sítě slouží Selvtester-24 zejména pro osvětlení operačních stolů.

Pro hlášení poruchy do místnosti údržby, sesterny či někam, kde se vznikem poruchy začne zabývat kvalifikovaný personál, slouží panel dálkové signalizace QSD-DIG 230/24.

Přístroje je třeba také umístit do vhodné skříně. Společnost ABB řeší tuto otázku tím, že vyrábí skříně vhodné pro zdravotnické prostředí a také vyrábí rozvaděče již osazené vším, co je zapotřebí pro vytvoření bezpečné sítě. Nazývají se QSO.

Základem těchto rozvaděčů je oddělovací transformátor. Podle jeho výkonu se rozlišují tyto rozvaděče na velikosti S, M, L a XL. Každá velikost je ještě v provedení Classic nebo Premium. Velikost QSO 3S a QSO 5S jsou vyráběny v závěsném provedení na zeď, ostatní velikosti jsou dodávány jako skříně samostatně stojící na podlaze. Verze Classic je určena pouze pro ochranu proti nebezpečnému dotyku, kdežto verze Premium obsahuje další přístroje, které zvyšují užitnou hodnotu rozvaděče.

Patří mezi ně:

  • nouzové napájení vybraných obvodů, jako jsou radiologické přístroje, osvětlení atd.,

  • 24V DC napájení osvětlovacích lamp na operačním sále,

  • ochrana proti přepětí,

  • Unifix – systém rychlého spojování

  • modul pro přenos a zpracování alarmu pres KNX protokol.

Verze XL je vybavena dvěma oddělovacími transformátory pro zvýšení redundance. Všechny QSO rozvaděče jsou dodávány s prohlášením o shodě a se všemi doklady potřebnými pro schválení a uvedení do provozu v lékařských prostorách skupiny 2.

Jako nejvýkonnější typ rozvaděče, který se dá použít nejen v lékařských prostorách, ale i v náročných provozech datových center, serverových farem a podobně, je nejvyšší typ rozvaděče označovaný QUIT 16L Premium, který je napájen 400V AC a má výkon 16kVA. V tomto rozvaděči jsou použity nejmodernější přístroje z produkce společnosti ABB,  zajištující maximální efektivitu a rychlost při řešení poruch v síti IT-N.

Uvedené výrobky jsou stručným průřezem toho, co společnost ABB vyrábí pro použití v ochraně zdravotnických prostor.

Pavel Žák, ABB s.r.o., přístroje NN

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933