Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Zmýlená platí!


Document Actions
HROBAŘ: Zmýlená platí!
Pracovat ve stresu a spěchu se nevyplácí, snadno se totiž dopustíte nenávratné chyby. O tom se v tomto příběhu z minulého století přesvědčil elektromistr jednoho pražského závodu Jan Králíček. V hlavní rozvodně vypnul vypínač kabelového přívodu pro svařovnu, kde měl elektrikář pracovat na výměně hlavního jističe, který shořel. Když se pak v galvanizovně věnoval své práci, ozvala se mu expedice, že jsou bez proudu a potmě. Upachtěný elektromistr běžel do ústřední rozvodny, a aniž se vteřinu zamyslel, zcela mechanicky zapnul vypnutý vypínač pro svařovnu. Co následovalo?
Autorský článek, ze dne: 4.12.2015
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Proti Janu Králíčkovi, elektromistru údržby menšího pražského závodu, se všechno přímo spiklo. Jednoho montéra má na dovolené, druhý onemocněl a třetího povolali na vojenské cvičení. A právě v této kritické době, kdy zůstal v závodě zcela sám, usmyslilo si elektrické zařízení projevovat nejzáludnějšími a nečekanými poruchami svůj přestárlý a přetížený stav. 

Jedna porucha stíhala druhou a nakonec uštvaný elektromistr musel kapitulovat. Zašel k řediteli závodu a prohlásil, že prostě závod takhle v provozu neudrží a že se z toho ze všeho zblázní.

Ředitel byl rozumný a uznalý člověk. Snažil se svému zaměstnanci skutečně pomoci. Vzal proto telefon a zavolal si vedoucího v sousední továrně a poprosil ho o zapůjčení jednoho elektroúdržbáře na několik dní.

Bylo mu vyhověno a za chvíli už se hlásil u elektromistra schopný elektrikář.

Mistr ho zavedl k podružnému rozvaděči ve svařovně, aby zde vyměnil hlavní jistič, který shořel. Přinesl mu náhradní jistič a zaskočil do hlavní rozvodny, kde vypnul vypínač kabelového přívodu pro svařovnu. Pak se vrátil do svařovny a ujistil vypůjčeného montéra, že celý přívod k podružnému rozváděči je vypnut a že proto může bez obav pracovat. Pak již běžel sám opravit zkrat v galvanizovně. Za chvíli se však ozvala expedice, že jsou bez proudu a potmě.

Upachtěný elektromistr přerušil proto práci v galvanizovně a běžel zjistit do ústředí rozvodny, zda nejsou vypáleny pojistky pro expedici. Když vběhl do rozvodny, viděl vypnutý vypínač. Aniž se vteřinu zamyslil, zcela mechanicky vypínač zapnul. Udělal sotva dva kroky, když se bleskově obrátil, skočil k vypínači a strhl jeho páku do vypnuté polohy. Uvědomil si totiž, že zapnul vypínač pro svařovnu, kde právě montér pracuje přímo na hlavních přípojnicích podružného rozváděče. Všecek se vyděsil a nechápal, jak se mohl dopustit takové hlouposti, když přece sám ten vypínač sotva před hodinou vlastnoručně vypínal.

Jeho obavy byly oprávněné. Když vběhl do svařovny, viděl hlouček dělníků, jak se sklánějí nad nehybným tělem omráčeného a popáleného montéra.

Proti mistrovi Králičkovi se skutečně všecko spiklo. Nakonec půjde k soudu a bude se za svůj omyl odpovídat!

Rozbor v roce 1959
Žádné provozní důvody a žádný spěch není a nemůže být omluvou za nedodržení nebo porušení zákonných bezpečnostních předpisů.

Mistr Králíček dobře znal předpis o zajištění vypnutého stavu a přece ani cizímu montérovi, za jehož bezpečnost byl osobně odpovědný, vypnutý stav bezpečně nezajistil. Nevyjmul vložky z příslušných pojistek pro svařovnu a nezavěsil na páku vypínače tabulku: Nezapínat! Na zařízení se pracuje.

V chaosu, který ovšem sám zavinil tím, že elektroúdržba již po několik let neplnila správně úkoly, ztratil zcela hlavu a ohrozil tím život pracovníka, který mu ochotně přišel vypomoci.

Všichni elektrotechnici by si již měli jednou uvědomit. Že za dodržování bezpečnostních a provozních předpisů jsou osobně odpovědni, stejně jako řidiči auta nebo autobusu za dodržování svých předpisů.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933