Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Do jaké míry by se měl elektrikář živnostník orientovat ve slaboproudých obvodech?


Document Actions
Do jaké míry by se měl elektrikář živnostník orientovat ve slaboproudých obvodech?
Co není silnoproud, je pak plné elektroniky. Je v dnešní době vůbec možné ignorovat principy tak příbuzného oboru? Může si to silnoproudý živnostník dovolit? Může být v dnešní době kolektor, emitor, báze pro živnostníka tabu?
Miroslav Minařík, ze dne: 31.07.2009
reklama


Do jaké míry by se měl elektrikář živnostník orientovat ve slaboproudých obvodech?

Jan Franěk


Záleží na tom, čím se konkrétně zabývá. Ten běžný elektrikář to asi nevyužije, ale myslím si, že to patří do základního elektrikářského vzdělání, aspoň vědět, o čem se mluví. Ale zase na druhou stranu, když někdo dělá nějakého servisního technika, tak musí ty věci z principu chápat, aby pochopil, jak vůbec funguje určitá věc a když hledá tu závadu, aby věděl, kde to najít a jak to najít. Prostě záleží na tom, čím konkrétně se ten člověk zabývá.

Milan Bureš:

... nemusí to vědět, proč? Je-li to zařízení, o kterém já nic nevím, a elektroniku není snadné nastudovat jen z nějaké literatury, norem ..., tak já řeknu, moment. Na toto zařízení na to já mám specialistu, já si ho přizvu, já ho musím zaplatit z částky, kterou jsem tam udal. A taky se ptám, když přijdu do firmy, jaké jsou tady obvody. Je tady elektronický obvod? Jestli ano, tak hned říkám, tady je potřeba zavolat k té revizi nebo tomu, co se bude dělat, elektronika.

 

Jaroslav Hasala


Souvisí to spíš s tím, že kdejaká hloupost má dneska procesorovou jednotku, to stačí jen programovatelný termostat. Ti mladší k tomu mají asi kladnější vztah.

Miroslav Minařík - Co má dnešní silnoproudař společného s elektronikou?
Aleš Dudek


Určitě aspoň nějaké základní znalosti toho, jak to funguje a umět odhalit závadu. Aby uměl měřit, kde ta závada je, když už ji třeba nedokáže odstranit, protože na to nemá vybavení. Aby ty principy znal. A aby věděl, jak to má měřit. Aby tam nešel s vadaskou. Bez vybavení se to opravit nedá, ale to změření, identifikace závady by měla být aspoň základní.

Zdeněk Rajmont


Měl by mít před elektronikou respekt. Elektronika pro běžného elektrikáře začíná a končí na svorkách u mnoha drahého zařízení. Takže měl by k tomu přistupovat s rozmyslem, protože to snadno zničí a pak zničí i sám sebe.

Pavel Horský


Živnostník určitě. Aby se živnostník uživil, musí se vzdělávat a umět od každého něco. Já to znám, protože já jsem opravoval rádia, zesilovače. Stavěl jsem různé blbosti, protože to v mládí byl můj koníček. Já to beru z pohledu, že já to umím, ale je mi to houby platné, protože to nepoužívám. Pro mě to je plus, ale když koukám na kolegy a ty když postavíš před problém, před součástku, tak ti neví, co to je.

Radek Červený


Ty ses dneska nesetkal se spoustou zařízení, která fungují tak, že koncový prvek je spínán tranzistorem? Tam jde o to, že nikdo po tom elektrikářovi nebude chtít, aby navrhoval napájecí zdroje a elektronické obvody a vyvíjel to dál, to určitě ne. Ale je dneska spoustu zařízení, co tu elektroniku k činnosti využívá a pokud se ti stane, že máš potom někde dohledat závadu a máš ji lokalizovat, tak minimálně to je tvoje výhoda, pokud znáš alespoň ty základy.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Plošné ozvučování skýtá celou řadu míst, která zvuk potřebují. V tomto díle se podíváme na spíše jednodušší případ, a to na ozvučení přepážek „obsluha - zákazník“. Jde např. o přepážky bank, pošt, čerpacích stanic, rychlých občerstvení a správních úřadů. Ozvučení lze navrhnout dvěma způsoby ...
V tomto článku rozkryjeme řešení obecního rozhlasu pasivní, drátovou formou. Podíváme se na to, jak je to nejenom s komfortem obsluhy, ale především s dimenzováním takového systému a také na řešení výkonové části systému.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933