Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Co při předání elektroinstalace prokazatelně sdělit klientovi


Document Actions
Co při předání elektroinstalace prokazatelně sdělit klientovi
Pokud se předává provedená elektroinstalace zadavateli, měli by se pamatovat na prokazatelné seznámení jak s ní zacházet. Třeba by uživatel bytu měl mít ve svém kalendáří poznamenáno, že má testovat jednou za rok proudový chránič a AFDD dokonce dvakrát za rok. A kdo má takové sdělení zpracovat? Bez příkras, na toto se zapomíná nebo se to paušalizuje nějakým univerzálním "cyklostylovaným" pamfletem. Ale nemusí se stát vlastně vůbec nic, že? Než klientovi někdo napoví ...
Autorský článek, ze dne: 5.01.2023
reklama


Už se vám stalo něco takového, že by třeba topenář instaloval kondenzační kotel a místo základních instrukcí, dobrých rad, vám vrazil oficiální návod a zmizel? Jak to asi vypadá v případě předání elektroinstalace? Nebo myslíte, že uživateli má být z dokumentace vše jasné?

Důležitost vhodné formulace pokynů. Obecně platné stanovisko, že povinnosti může ukládat jen zákon [nebo je tento zákon přenáší například do vyhlášky, nebo přímo určí normu (jako celek, nebo výňatek) jako závaznou je mnohdy bráno jako všeobecné. Toto je však mylné: nelze bez zákonného podkladu určit povinnost přímo osobě, ale lze požadovat určité, přesně vymezené úkony, aby byly zajištěny.

Příklad:
Sdělení požadavků na činnosti ve vztahu k elektroinstalaci fyzické, či právnické osobě spravující objekt – konkrétní osobě dle současné právní úpravy mohou být povinnosti ukládány pouze legislativním předpisem. Nicméně dle soudního názoru je možné (v případě elektroinstalace – to je zařízení, které je v případě nedbalého provozování a udržování možným zdrojem ohrožení života a majetku – přímo nutné) sdělit uživateli, co má být ve vztahu k bezpečnému provozu činěno; například formou … musí být zajištěna v udaném časovém období (např. 1x za rok) údržba spočívající … Zásadně nevolit formulaci „měla by být“…


Požadavky na uživatelskou kontrolu ochranných přístrojů
Vyžaduje-li při používání některý z ochranných přístrojů kontrolní úkon, a může-li být tento úkol prováděn osobou bez elektrotechnického vzdělání (laikem), pak zhotovitel díla s touto skutečností prokazatelně seznámí odběratele díla. Obsahem seznámení je také informace odběrateli, že musí provést prokazatelné seznámení koncového uživatele s rozsahem, četností a způsobem provedení zkoušky.


Pro větší náhled kliknout!


Uživatel prostoru vybaveného přístroji RCD, AFDD a podobnými, má být prokazatelně seznámen s laickou kontrolu tohoto zařízení včetně časových intervalů, kdy má k této kontrole docházet.

Například pro tyto přístroje:
RCD 1x za rok, AFDD 2x za rok.

Sdělení pro investora/uživatele
Kdo vypracovává a sděluje důležitá sdělení pro investora/uživatele? Důležitá sdělení pro investora/uživatele k elektroinstalaci vyplývající z její povahy, či vnějších vlivů sděluje zhotovitel díla. Touto činností pověří obvykle vedoucí pracovník osobu s vyšší odbornou kvalifikací (například zpracovatele realizačního projektu nebo revizního technika).

Oplach elektrických zařízení vodou
Tam, kde se provádí občasný nebo pravidelný oplach vodou podlah, stěn, popřípadě i zařízení, musí být v provozních předpisech stanovena oplachová pásma a obsluha musí být prokazatelně seznámena, jak si má při oplachu počínat, aby bylo zamezeno možnosti úrazu elektrickým proudem, nebo poškození elektrického zařízení. Elektrická zařízení umístěná v oplachovém pásmu musí mít stupeň ochrany krytem alespoň IP44 nebo musí být chráněna proti přímému postřiku vodou.


Pro větší náhled kliknout!


Požadavek na informovanost uživatele o doplnění elektroinstalace
Je-li v prostoru se stávající elektroinstalací zřízenou dle dříve platných předpisů a norem zřizován nový elektrický rozvod dle ČSN 332000-4-41 ed. 3, pak zhotovitel díla s touto skutečností a odlišnostmi prokazatelně seznámí odběratele díla při jeho předání. Součástí seznámení odběratele je také poučení o tom, že s předanými informacemi musí prokazatelně seznámit koncového uživatele.

V tomto případě je třeba prověřit, zda původně určené vnější vlivy vyhoví z bezpečnostního hlediska současným požadavkům.
- Karel Dvořáček





Jak prokazatelně poučujete své odběratele elektroinstalace o užívání?
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 20)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Co je to protokolární určování vnějších vlivů? Skládání více tříd téže povahy vnějšího vlivu? Jak má vypadat konstrukce elektrických zařízení z hlediska vnějších vlivů? Které vnější vlivy jsou mimo rámec popsaný v příloze A ČSN 33 2000-5-51 ed.3.? Jak se označují vnějších vlivů ve výkresové dokumentaci? Obecné principy volby a návrhu elektrického zařízení s ohledem na vnější vlivy ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933