Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

ČSO 2012: Obsah návrhu osvětlení v různých stupních projektové dokumentace


Document Actions
ČSO 2012: Obsah návrhu osvětlení v různých stupních projektové dokumentace
Osvětlení, respektive osvětlovací soustava patří stejně jako větrání, topení a zdravotnické instalace k základním technickým zařízením každé budovy. V každém prostoru budovy, který je užíván člověkem se zřizuje osvětlení a přesto v rámci projektové dokumentace nemá tento obor vyčleněnu samostatnou část a je rozdělen zvlášť na řešení denního a umělého osvětlení v odlišných částech projektové dokumentace.
Petr Žák., ze dne: 10.04.2013
reklama
Pokud má být řešení osvětlení účelné a hospodárné, je třeba jej řešit komplexně jako celek a to ve všech fázích projektové dokumentace. Následující příspěvek popisuje stávající stav a návrh možné podoby projektové
dokumentace osvětlení a je primárně zaměřen na  osvětlení v budovách.
 
Struktura projektové dokumentace
Současnou strukturu projektové dokumentace staveb lze popsat následujícím způsobem:
  • architektonická studie
  • dokumentace pro územní řízení
  • dokumentace pro stavební řízení
  • dokumentace pro provádění stavby
  • dokumentace skutečného provedení stavby
Z těchto fází jsou z pohledu legislativy povinné dokumentace pro územní řízení a stavební povolení, pokud jsou pro danou stavbu požadovány stavebním zákonem [1]. V následujících částech je pozornost věnována dokumentaci pro stavební řízení.  Podle platné legislativy [2] obsahuje tato projektová dokumentace
následující části:
 
A. Průvodní zpráva
B. Souhrnná technická zpráva
C. Situace stavby
D. Dokladová část
E. Zásady organizace výstavby
F. Dokumentace objektů 

Projektová dokumentace přitom musí vždy obsahovat části A až F členěné na jednotlivé položky s tím, že rozsah jednotlivých částí musí odpovídat druhu a významu stavby, jejímu umístění, stavebně technickému provedení, účelu využití, vlivu na životní prostředí a době trvání stavby.



Průvodní zpráva obsahuje základní identifikaci stavby, jejíž součástí jsou údaje o místě stavby stavebníkovi a projektantovi. Dále obsahuje informace o dosavadním využití území, stavebním pozemku a majetkoprávních vztazích, údaje o provedených průzkumech a o napojení na dopravní a technickou infrastrukturu. Součástí jsou také údaje o splnění podmínek regulačního plánu, územního rozhodnutí, předpokládanou dobu výstavby a statistické údaje o orientační hodnotě stavby a podlahové ploše. Souhrnná technická zpráva popisuje urbanistické, architektonické a stavebně technické řešení, mechanickou odolnost a stabilitu a řešení požární bezpečnosti. Další informace se týkají hygieny, ochrany zdraví a životního prostředí, bezpečnosti při užívání, ochraně proti hluku a úspor elektrické energie. Součástí je pak také zařízení stavby zahrnující způsob řešení odvodnění území včetně zneškodňování odpadních vod, zásobování vodou, zásobování energiemi, řešení dopravy, povrchové úpravy okolí a elektronické komunikace. Situace stavby obsahuje situaci širších vztahů stavby a jejího okolí s napojením na dopravní a technickou infrastrukturu s vyznačením ochranných bezpečnostních a hlukových pásem.

Dále obsahuje koordinační situaci, kde jsou vyznačeny hranice pozemků a jejich parcelní čísla a zakresleno umístění stavby s vyznačením vzdáleností od sousedních pozemků a další informace. Dokladová část obsahuje stanoviska, posudky a výsledky jednání vedených v průběhu zpracování projektové dokumentace a průkaz energetické náročnosti budovy podle zákona o hospodaření s energií. Součástí zásad organizace výstavby je technická zpráva a výkresová část. Technická zpráva obsahuje informace o rozsahu staveniště, přístupy a příjezdy na staveniště, významné sítě technické infrastruktury, napojení staveniště na zdroje vody, elektřiny, odvodnění staveniště, informace o uspořádání staveniště z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví i z hlediska ochrany veřejných zájmů, stanovení podmínek pro provádění stavby a orientační lhůty výstavby a přehled rozhodujících dílčích termínů. Výkresová část obsahuje celkovou situaci stavby se zakreslením hranic staveniště a staveb zařízení staveniště, vyznačení přívodů vody a energií a jejich odběrných míst, vyznačení vjezdů a výjezdů na staveniště. 





Dokumentace objektů obsahuje kompletní popis řešení stavby v podrobnosti potřebné pro účely stavebního řízení. Každá její část zpravidla obsahuje technickou zprávu a výkresovou část a případně výpočty. V případě pozemních objektů má část F projektové dokumentace následující části:
  • F.1.1 Architektonické a stavebně technické řešení
  • F.1.2 Stavebně konstrukční řešení
  • F.1.3 Požárně bezpečnostní řešení
  • F.1.4 Technika prostředí staveb
  • F.1.4a Zařízení pro vytápění staveb 
  • F.1.4b Zařízení pro ochlazování staveb
  • F.1.4c Zařízení vzduchotechniky
  • F.1.4d Zařízení pro měření a regulaci
  • F.1.4e Zařízení zdravotně technických instalací
  • F.1.4f Plynová zařízení
  • F.1.4g Zařízení silnoproudé elektrotechniky včetně bleskosvodů
  • F.1.4h Zařízení slaboproudé elektrotechniky
V současné době se problematiky osvětlení dotýká několik částí projektové dokumentace. První částí je dokladová část, která stanovuje energetickou náročnost objektu. Bez znalosti koncepce řešení osvětlení by část hodnocení energetické náročnosti osvětlení budovy neměla být zpracována. V opačném případě dochází k chybnému nadřazení energetických požadavků nad hygienické.  V části F.1.1 Architektonické a stavebně technické je řešeno denní osvětlení a oslunění a v části F.1.4g Zařízení silnoproudé elektrotechniky je řešeno osvětlení umělé a nouzové. V této části je zmíněno, že technická zpráva projektové dokumentace má obsahovat údaje o druhu osvětlení s údaji  o požadované intenzitě (osvětlenosti) a popis a zdůvodnění koncepce. Výkresová část pak má obsahovat pouze základní orientační schémata. Mezi zpracovávané výpočty patří řešení osvětlení a oslunění.
 


Projektová dokumentace osvětlení
V následující části je navržena možná struktura návrhu osvětlení jako samostatná část projektové dokumentace. Účelem této části dokumentace je zajistit koordinovaný návrh osvětlení, obsahující jak návrh denního, tak umělého osvětlení, jako celku včetně jeho ovládání jak z pohledu hygienických požadavků, tak z pohledu energetické náročnosti. Projektová dokumentace by měla obsahovat následující části:
  • denní osvětlení
  • umělé osvětlení
  • nouzové osvětlení
  • ovládání osvětlení
Součástí projektové dokumentace pro stavební řízení by měl být uveden koncept řešení denního osvětlení, včetně jeho případné regulace (žaluzie, rolety..), koncept řešení umělého osvětlení včetně způsobu ovládání a koncept řešení nouzového osvětlení. Součástí návrhu by měly být tabulky místností, pro které by byly definovány příslušné světelně technické parametry podle účelu a vykonávaných zrakových činností pro denní, umělé i nouzové osvětlení. Na základě těchto parametrů by byly stanoveny orientační hodnoty příkonu osvětlovací soustavy. Součástí projektové dokumentace by měly být i výpočty vzorových místností pro vzorový typ svítidel. Jako jedna z podmínek pro  předání osvětlovací soustavy, uvedená v projektové dokumentaci, by měly být protokoly měření osvětlení v definovaných místnostech.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
V dnešní době už není žádnou výjimkou, pokud ovládáte svá zařízení pomocí mobilního telefonu. Společnost ABB s.r.o. v loňském roce uvedla na trh řadu těchto přístrojů a v letošním roce došlo k jejímu rozšíření. Jaké zahrnuje novinky a aplikace, čtěte zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933