Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Revize (4.) .... osoba odpovědná za provoz


Document Actions
Revize (4.) .... osoba odpovědná za provoz
Kdo je odpovědná za provoz technických zařízení? Kdo musí provádět revizi aby výsledek revize byl objektivní? Vyjmenujte důležité zásady při provádění revizí elektrických zařízení....
Michal Kříž, ze dne: 5.01.2005
reklama

 

S uvedeným požadavkem na kvalifikaci revizních techniků souvisí i otázka jejich odpovědnosti. Povinnost provádět pravidelné kontroly a revize stavu technických zařízení vyplývá pro organizace z § 36 prováděcího vládního nařízení k zákoníku práce. Zmíněné povinnosti zabezpečuje vedoucí organizace za pomoci kvalifikovaných pracovníků - revizních techniků.

Revizní technik tedy není osoba odpovědná za provoz technických zařízení.
Je jedním z odborníků, kteří pomáhají vedoucím pracovníkům v plnění jejich povinností na úseku bezpečnosti - a ochrany zdraví při práci. Sám však, z hlediska nařizovací pravomoci v souvislosti s provozem zařízení podléhajícího povinným revizím, vedoucím pracovníkem není. To znamená, že revizní technik může navrhnout opatření, která vyplývají z revize, avšak zmíněná opatření může nařídit až příslušný vedoucí pracovník (podnikatel), který je za provoz zařízení odpovědný. (To však neznamená, že by se na revizního technika nevztahovalo ustanovení § 171 a § 175 zákoníku práce, že je povinen zakročit, je-li zákroku neodkladně třeba k odvrácení hrozící škody.) Revizní technik, pokud své povinnosti splní (upozorněním v revizní zprávě), neodpovídá za neodstranění závad ani za provoz zařízení. Jestliže v revizní zprávě uvede, že zařízení není schopné bezpečného provozu, nelze mu později přičíst odpovědnost za ohrožení životů a zdraví osob.

V současné době se značně zvyšuje zájem o kvalitu výrobků a služeb dodávaných spotřebitelům. Protože nejnovější zařízení a výrobky dodávané ke hromadné spotřebě jsou velice složité, přišlo se na to, že nejvýhodnější je investice do jakosti. Pro zajištění jakosti výrobků a služeb byl zpracován soubor mezinárodních norem ISO 9000 až ISO 9004, který předepisuje systém administrativních, technických i personálních opatření, potřebných k vysoké úrovni jakosti. Protože jedním ze základních prvků jakosti je bezpečnost výrobku nebo služby a protože systém zajištění jakosti je možno uplatnit i na jednotlivé prvky, které spoluvytvářejí jakost výrobku nebo služby, můžeme pohlížet na revize elektrických zařízení též jako na opatření prováděná ke zvýšení jakosti revidovaného zařízení i jeho funkce.

Aby výsledky revize byly objektivní, měli by je provádět pracovníci, kteří nejsou na jejím výsledku závislí (nejsou zaměstnanci dodavatelského podniku). Pak lze považovat revize za služby, o jejichž kvalitu je třeba se starat tak, jak to vyžaduje soubor mezinárodních norem ISO 9000 a ISO 9001. To znamená, že pracovník provádějící revize k tomu musí mít příslušnou kvalifikaci.
Této zásadě objektivity a nestrannosti provádění revize odpovídá, je-li revize prováděna dodavatelským způsobem.
Takovýto způsob provádění revize se opírá o § 591 obchodního zákoníku č. 513/91 Sb., kde se stanoví, že smlouvou o kontrolní i činnosti se vykonavatel kontroly zavazuje nestranně zjistit stav určité věci nebo ověřit výsledek určité činnosti a vydat o tom konkrétní osvědčení. Objednavatel kontroly se zavazuje zaplatit mu za to úplatu. Další paragrafy obchodního zákoníku se věnují -nestrannosti kontroly a způsobu jejího provádění.

Důležitými zásadami tedy jsou;
nezávislost osob provádějících revize, jejich náležitá kvalifikace, jejich odpovědnost za informaci o skutečném stavu zařízeni, nikoliv však za odstranění závad.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933