Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Revize (4.) .... osoba odpovědná za provoz (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.01.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Revize (4.) .... osoba odpovědná za provoz


Revize (4.) .... osoba odpovědná za provoz
Kdo je odpovědná za provoz technických zařízení? Kdo musí provádět revizi aby výsledek revize byl objektivní? Vyjmenujte důležité zásady při provádění revizí elektrických zařízení....
Michal Kříž, ze dne: 5.01.2005

 

S uvedeným požadavkem na kvalifikaci revizních techniků souvisí i otázka jejich odpovědnosti. Povinnost provádět pravidelné kontroly a revize stavu technických zařízení vyplývá pro organizace z § 36 prováděcího vládního nařízení k zákoníku práce. Zmíněné povinnosti zabezpečuje vedoucí organizace za pomoci kvalifikovaných pracovníků - revizních techniků.

Revizní technik tedy není osoba odpovědná za provoz technických zařízení.
Je jedním z odborníků, kteří pomáhají vedoucím pracovníkům v plnění jejich povinností na úseku bezpečnosti - a ochrany zdraví při práci. Sám však, z hlediska nařizovací pravomoci v souvislosti s provozem zařízení podléhajícího povinným revizím, vedoucím pracovníkem není. To znamená, že revizní technik může navrhnout opatření, která vyplývají z revize, avšak zmíněná opatření může nařídit až příslušný vedoucí pracovník (podnikatel), který je za provoz zařízení odpovědný. (To však neznamená, že by se na revizního technika nevztahovalo ustanovení § 171 a § 175 zákoníku práce, že je povinen zakročit, je-li zákroku neodkladně třeba k odvrácení hrozící škody.) Revizní technik, pokud své povinnosti splní (upozorněním v revizní zprávě), neodpovídá za neodstranění závad ani za provoz zařízení. Jestliže v revizní zprávě uvede, že zařízení není schopné bezpečného provozu, nelze mu později přičíst odpovědnost za ohrožení životů a zdraví osob.

V současné době se značně zvyšuje zájem o kvalitu výrobků a služeb dodávaných spotřebitelům. Protože nejnovější zařízení a výrobky dodávané ke hromadné spotřebě jsou velice složité, přišlo se na to, že nejvýhodnější je investice do jakosti. Pro zajištění jakosti výrobků a služeb byl zpracován soubor mezinárodních norem ISO 9000 až ISO 9004, který předepisuje systém administrativních, technických i personálních opatření, potřebných k vysoké úrovni jakosti. Protože jedním ze základních prvků jakosti je bezpečnost výrobku nebo služby a protože systém zajištění jakosti je možno uplatnit i na jednotlivé prvky, které spoluvytvářejí jakost výrobku nebo služby, můžeme pohlížet na revize elektrických zařízení též jako na opatření prováděná ke zvýšení jakosti revidovaného zařízení i jeho funkce.

Aby výsledky revize byly objektivní, měli by je provádět pracovníci, kteří nejsou na jejím výsledku závislí (nejsou zaměstnanci dodavatelského podniku). Pak lze považovat revize za služby, o jejichž kvalitu je třeba se starat tak, jak to vyžaduje soubor mezinárodních norem ISO 9000 a ISO 9001. To znamená, že pracovník provádějící revize k tomu musí mít příslušnou kvalifikaci.
Této zásadě objektivity a nestrannosti provádění revize odpovídá, je-li revize prováděna dodavatelským způsobem.
Takovýto způsob provádění revize se opírá o § 591 obchodního zákoníku č. 513/91 Sb., kde se stanoví, že smlouvou o kontrolní i činnosti se vykonavatel kontroly zavazuje nestranně zjistit stav určité věci nebo ověřit výsledek určité činnosti a vydat o tom konkrétní osvědčení. Objednavatel kontroly se zavazuje zaplatit mu za to úplatu. Další paragrafy obchodního zákoníku se věnují -nestrannosti kontroly a způsobu jejího provádění.

Důležitými zásadami tedy jsou;
nezávislost osob provádějících revize, jejich náležitá kvalifikace, jejich odpovědnost za informaci o skutečném stavu zařízeni, nikoliv však za odstranění závad.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.