Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Zásady projektování, montáže a údržby (2/4)


Document Actions
Zásady projektování, montáže a údržby (2/4)
Podívejme se na soubory norem, které jsou dobré mít poruce. Například 33 2000-1 ... každá součást elektrického zařízení, která je v něm použita, musí vyhovovat příslušným evropským normám nebo harmonizačním dokumentům nebo národním normám ve kterých je zaveden harmonizační dokument. Pokud evropské normy nebo harmonizační dokumenty neexistují, musí ...
František Kosmák, ze dne: 21.07.2006
reklama

František Kosmák - bývalý inspektor Státního odborného dozoru, technický poradce pro elektrotechniku

... pokračování

Nvní k hlavním bodům příspěvku

Proiektování- zásady
Používat Soubor ČSN EN 61082-1 až 4, (01 3380), ČSN EN 61175 (O1 3381), ČSN C 617-1, -11, -13 (01 3390), ČSN EN 60617-2 až 12 (01 3390) - značky pro elektrotechnická schemata.

Hlavní názvy norem:

  • Zhotovování dokumentů používaných v elektrotechnice.
  • Zapojovací schemata, tabulky a seznamy.
  • Označování signálů a spojů.
  • Situační a instalační dokumenty.
  • Celkový rejstřík značek.
  • Doplňkové značky.
  • Spínací, řídící a jistící zařízení.
  • Měřící přístroje, zdroje světla a signalizační zařízení.
  • Vodiče a spojovací součásti.
  • Grafické značky pro schemata.
  • Stavební a topografické instalační výkresy a schémata.
  • Architektonická a topografická situační schémata rozvodů.
  • Binární logické prvky.
  • Analogové prvky.


ČSN EN 61293(33 0150) - Označování elektrických zařízení jmenovitými údaji vztahujícími
se k elektrickému napájení - Bezpečnostní požadavky. Tyto údaje uvádět do technických zpráv projektů tak, aby na konci výrobního procesu při revizi došlo ke shodě údajů o elektrickém napájení.
ČSN 33 2000-3: Stanovení základních charakteristik. Zde je třeba přesně zakreslit a označit sítě TN-C-S, protože velmi mnoho projektantů, ale i ostatních elektrikářů stále zaměňuje síť TN-C-S za místem rozvětvení PEN vodiče nesprávně za síť TN-S.
ČSN 33 2000-č-41: Ochrana před úrazem elektrickým proudem. Není uváděna ochrana podle členění normy na oddíl 411 - ochrana před nebezpečným dotykem živých i neživých částí, tj.ochrana při normálním provozu i při poruše. Oddíl 412 - ochrana před nebezpečným dotykem živých částí, tj.ochrana při normálním provozu včetně doplňkové ochrany proudovým chráničem s reziduálním proudem do 30mA. Oddíl 413 - ochrana před nebezpečným dotykem neživých částí, tj. ochrana v případě poruchy. Nejsou správně uváděny stupně ochran podle tabulky 41NR. U samočinného odpojení od zdroje nejsou uváděny použité nadproudové prvky, které samočinně zapůsobí (pojistky, jističe, nadproudová relé a pod.)
ČSN 33 2000-1: není dodržen předepsaný postup navrhování el. zařízení pro ochranu osob, hospodářských zvířat a majetku pro zajištění bezpečnosti ve členění:

  • Ochrana před nebezpečným dotykem živých částí
  • Ochrana před nebezpečným dotykem neživých částí
  • Ochrana před tepelnými účinky
  • Ochrana před nadproudy
  • Ochrana před poruchovými proudy
  • Ochrana před přepětím
  • Navrhování elektrických instalací, rozvodů a částí zařízení. Zde jsou stanoveny základní požadavky na výběr materiálů, polotovarů a výrobků tak, aby vyhovovaly provozním podmínkám, pro které je elektrické zařízení navrženo (žádaný výkon, způsob provozu atd.), prostředí pro která jsou určeny a požadavkům z hlediska působení na okolí.
  • Základní údaje o zdrojích
  • Údaje o spotřebě
  • Vnější vlivy podle ČSN 33 2000-3
  • Průřezy vodičů, druhy vodičů a způsob jejich instalování
  • Ochranné přístroje
  • Nouzové vypnutí
  • Spínací přístroje
  • Ochrana před vzájemnými vlivy mezi elektrickými a neelektrickými instalacemi
  • Přístupnost elektrických zařízení pro montáž, řízení, zkoušení, prohlídky, výměnu jednotlivých součástí, údržbu a opravy.

Montáž-zásady

ČSN 33 2000-1:

Kontrola kvality projektu před zahájením montáže a nákupem materiálu
Výběr elektrických zařízení: každá součást elektrického zařízení, která je v něm použita, musí vyhovovat příslušným evropským normám nebo harmonizačním dokumentům nebo národním normám ve kterých je zaveden harmonizační dokument. Pokud evropské normy nebo harmonizační dokumenty neexistují, musí odpovídat národním normám. Ve všech ostatních případech musí být poskytnuty odpovídající odkazy na IEC nebo na odpovídající zahraniční normy.

Charakteristické vlastnosti

  • z hlediska napětí (+6%, -10% do konce roku 2008 sítě v ČR!)
  • z hlediska proudu za normálních provozních podmínek, tak za mimořádných po dobu než zapůsobí jistící prvek
  • z hlediska kmitočtu
  • z hlediska výkonu
  • z hlediska izolačního odporu (min.0,5Megaohmů v instalacích nn)

Podmínky instalování (odolnost vnějším vlivům, namáhání a odpovídající charakteristické vlastnosti prostoru, v němž je el. zařízení umístěno).
Ochrana před škodlivým působením (účinník, proudový náraz, asymetrické zatížení, harmonické složky.
Elektrické zařízení jako celek i jeho jednotlivé části musí být vybrány a sestaveny tak, aby osoby nebyly vystaveny nebezpečným účinkům ozáření nebo polí jakéhokoliv druhu, vyvolaným elektrickým zařízením.
Pro zřizování elektrických rozvodů a zařízení musí být použito vhodných materiálů (certifikáty, osvědčení o typových a kusových zkouškách, prohlášení o shodě a doklady a dokumentace stanovená zejména Nařízením vlády č. 17/20003 Sb. pro stanovené výrobky nn) a práce musí být provedena řemeslně (dobré řemeslné úrovně odpovídající použitelným technickým normám) pracovníky s odpovídající kvalifikací (stále platí vyhláška č. 50/1978 Sb. o odborné způsobilosti v elektrotechnice - viz též nová Evropská bezpečnostní norma ČSN EN 50110-2).
Značení vodičů - ČSN EN 60446 (33 0165), ČSN 330165, ČSN 33 0166 a ČSN 33 0167.
Značení svorek zařízení a konců vybraných vodičů, včetně obecných pravidel písmennočíslicového systému (např. neutrální vodiče N a střední vodiče M, svorky pro vnější obvody DC, AC, svorky a vodiče pracovního uzemnění a pracovního pospojování FB - ČSN EN 60445.
Zde považuji za důležité ustanovení ČSN 33 2000-1 v čl. 134.1.4, poznámka N: Pevné spoje vodičů provedené předepsaným způsobem nejsou přerušením.

... pokračování

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Co je to protokolární určování vnějších vlivů? Skládání více tříd téže povahy vnějšího vlivu? Jak má vypadat konstrukce elektrických zařízení z hlediska vnějších vlivů? Které vnější vlivy jsou mimo rámec popsaný v příloze A ČSN 33 2000-5-51 ed.3.? Jak se označují vnějších vlivů ve výkresové dokumentaci? Obecné principy volby a návrhu elektrického zařízení s ohledem na vnější vlivy ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933