Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Elektrická zařízení. Jeřáby a zdvihadla


Document Actions
jer_apr1.jpg
Toto norma určuje požadavky na elektrická zařízení jeřábů s ohledem na jejich bezpečnost, životnost, a funkčnost. ČSN 33 2550 Schválená 2/91 s účinností 1/92
Milan Bureš, Tým portálu Elektrika, ze dne: 28.03.2003
reklama

Toto norma určuje požadavky na elektrická zařízení jeřábů s ohledem na jejich bezpečnost, životnost, a funkčnost.

Podmínky provozu :
- kolísání teploty v rozmezí od -10°C do +40°C (teplotní průměr během 24 hod. nesmí překročit +35°C)
- nadmořská výška do 1000m
- atmosférické podmínky nepřesahující 80% relativní vlhkosti vzduchu

Elektrická zařízení musí být vhodně navržena pro podmínky, které jsou jiné, než výše uvedené.

Doprava a skladování elektrických zařízení:
- teplotní rozmezí pro přepravu a skladování je od -25°C do +55°C
- veškerá upozornění týkající se manipulace, přepravy a uskladnění se umisťují viditelně na přepravním obalu.

Technické provedení jeřábu, jako celku i jeho jednotlivých částí, musí odpovídat příslušným normám a předpisům, pokud v této normě není stanoveno jinak. Maximální hodnoty napájecího napětí elektrického zařízení jeřábu je 1000V střídavých a 1500V stejnosměrných. Rozsah kolísání napájecího napětí jeřábu
v místě připojení na elektrickou síť je od 98% do 105% (krátkodobě 110%) jmenovitého napětí. Kmitočet může kolísat v rozmezí ±2% jmenovité hodnoty. Tyto údaje platí, není-li stanoveno výrobcem jinak.

Ochrana a jištění:
Ochrana před nebezpečným dotykem živých částí

Umístění trolejového vedení:
a) více jak 5m nad zemí - není nutná ochrana
b) 3až5m nad zemí - nutné opatřit krytem proti nahodilému dotyku ze země
c) do 3m nad zemí - nutné opatřit krytem proti úmyslnému dotyku ze země

Živé části elektrického zařízení, které jsou přístupná při výstupu na jeřáb, stanoviště pro obsluhu apod. , musí být opatřeny kryty nebo zábranami před nahodilým dotykem

Spouštěcí odporníky a tlumivky musí být vybaveny krytím min. IP 1x nebo musí mít zajištěnu ochranu před nebezpečným dotykem živých částí polohou příp. zábranou. Ve venkovních prostředích vlivem možného působení deště musí mít zařízení krytí min. IP 13.
Při ochraně před nebezpečným dotykem neživých částí se považuje jeřáb jako jeden spotřebič. Jako náhodný ochranný vodič lze použít kolejnici jeřábové dráhy a a ocelovou konstrukci jeřábu.

K ochrannému obvodu není nutné připojovat neživé části :
a)
- o rozměrech menších než 50x50mm
- u kterých je vyloučena porucha izolace

Vodivé ochranné spojení mezi pohyblivou a pevnou částí se provádí:
b)
- ve venkovním prostředí - sběračem smýkaným po kolejnici případně samostatným ochranným vodičem
- v prašném prostředí- samostatným ochranným vodičem, kde kontakt sběrače proudu je na svislé nebo spodní plošce vodiče

V ostatních případech vyhovuje styk pojezdových kol s kolejnicí .Zásuvky nn napětí umístěné na jeřábu mohou mít ochranný kontakt spojený s kovovou kostrou jeřábu, pokud to jiná ČSN nezakazuje.

Jištění
Jistící prvky nemusí být zapojeny v obvodech elektrohydraulických přístrojů, brzdových elektromagnetů apod. Proti přetížení se jistí všechny motory s proudem nad 4A. Je nezbytně nutné, aby nedošlo k samočinnému spuštění jistícího zařízení (např. po vychladnutí tepelného jistícího relé).

Vypínače
Hlavní vypínač - Přes hlavní vypínač uzamykatelný ve vypnuté poloze se přivádí napájecí napětí pro jeřáb. Pokud je hlavní vypínač v elektrické provozovně, potom musí být na přístupném místě instalován vypínač pro jeho dálkové vypnutí.
V případě napájení dvou a více jeřábů ze společného trolejového vedení, musí být každý z těchto jeřábů vybaven uzamykatelným odpojovačem.

Jeřábový vypínač - Je určený pro vypnutí pohonů a jejich řídících obvodů (používá se stykač nebo jistič). Nesmí vypínat obvody břemenového elektromagnetu a jiných zachycujících ústrojí.

Nouzový vypínač (tlačítko STOP) - Vypíná jeřábový vypínač. Instalace se provádí v místě obsluhy jeřábu.

Požadavky na bezpečnost:
- je zakázáno ovládat jeřáb z více stanovišť současně
- při výpadku napájecího napětí nesmí vzniknout nebezpečný stav
- při obnovení napájecího napětí po jeho ztrátě nesmí dojít k samovolnému spuštění pohonu jeřábu
- věžové a montážní jeřáby musí být na volných prostranstvích opatřeny leteckými návěstidly
- jeřáby s vlastním zdrojem elektrické energie musí být opatřeny min. jedním voltmetrem. Třífázové zdroje pro pohon jeřábu musí být navíc vybaveny kmitoměrem

Vzdušné vzdálenosti vodičů trolejového vedení:
- pevně uložené vedení 130mm mezi vodiči nad sebou, 100mm mezi sebou a vedle sebe, 80mm od konstrukce budov
- volně uložené vedení - 130mm mezi vodiči nad sebou, vedle sebe a od konstrukce budov
- tuhé vedení - venkovní prostory - 80mm mezi vodiči navzájem a od konstrukce budov
- vnitřní prostory - 40mm mezi vodiči navzájem a od konstrukce budov

Průchod o výšce min. 1800mm a šířce min. 500mm je nutné dodržet před rozváděči a skříněmi s elektrickým zařízením.

U jeřábů ovládaných ze země musí být jednotlivé pohony v pohybu jen pokud jsou příslušné ovládací prvky drženy obsluhou.

Vodiče
Pro jeřáby se doporučuje používat vodiče s měděnými žílami. Vodiče se musí dimenzovat tak, aby úbytek napájecího napětí na vedení hlavní vypínač-jeřábový vypínač byl do 4%.

Minimální průřezy vodičů:
a) 1,5 mm2 - pro napájení motorů, brzd, řídících obvodů, osvětlení, vytápění atd.
b) 0,75 mm2 - pro měřící a signalizační obvody
c) 0,2 mm2 - pro logické a elektronické obvody
d) 2,5 mm2 - pro obvody připojené k měřícímu transformátoru proudu
e) 25 mm2 - pro holé trolejové vedení kruhového průřezu

Vedení
Slaněné měděné vodiče se musí používat dochází-li v důsledku dynamického zatěžování k chvění konstrukčních dílů agregátu. Vodiče různých obvodů se mohou ukládat do společných kanálů, korýtek, žlábků, případně mohou být vedeny ve stejné trubce, hadici či kabelu. Pokud jsou jejich napětí různá , musí být odděleny přepážkami, nebo všechny jejich izolace musí odolávat nejvyššímu napětí, které se svazku případně žlábku vyskytuje.
Ovládací panel u jeřábů ovládaných ze země, nesmí přetěžovat přípojný vodič. Zavěšení panelu musí bezpečně odolávat namáhání min.500N v tahu.

Revize
Revize se provádí u každého nového nebo zrekonstruovaného zařízení při jeho uvedení do provozu podle ČSN 33 1500 v tomto rozsahu :
a) identifikační prohlídka elektrického zařízení a dokumentace
b) celková prohlídka elektrického zařízení

Pravidelné revize se provádí ve smyslu ČSN 33 1500 (viz.tab.1.). O případném přemístění jeřábu se provede zápis do knihy jeřábu s vyhodnocením revize podle této normy.

Zkoušky
Ochrana před nebezpečným dotykovým napětím a měření izolačního odporu se provede dle ČSN 33 2000-4-41 (ČSN 34 1010). Zkouška provozních hodnot se musí provádět jednak s nezatíženým jeřábem a pro dynamickou zkoušku se jeřáb zatíží jmenovitým břemenem.

Provozní skupina 
podle ČSN 27 0103
Pravidelné revize Prohlídky a zkoušky Skupina jeřábů podle tech. dokumentace
J1 a J2 8 roků 4 roky I.
J3 6 roků 3 roky II.
J4 4 roky 2 roky III.
J5 a J6 2 roky 1 rok IV.

Tab.1 . Lhůty pravidelných revizí, prohlídek a zkoušek

Související normy :
ČSN 27 0142 - Zdvihací zařízení. Zkoušení
ČSN 27 0143 - Zdvihací zařízení. Provoz, údržba a opravy
ČSN 27 0140 - Jeřáby a zdvihadla. Projektování a konstruování (část 1-6)
ČSN 33 0173 - Elektrotechnické předpisy. Normalizované směry ovládacích částí u elektrických předmětů
ČSN 35 3110 - Jeřábové kontroléry.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933