Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Bezpečnost zařízení, Připomínky z praxe

Jak správně a bezpečně pracujeme s nástroji a nářadím

  • 28.04.2024
Jak správně a bezpečně pracujeme s nástroji a nářadím
Koho kdy samotného napadlo, jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k úrazům při používání ručního nářadí a jak je lze identifikovat. Samozřejmě zkušený pracovník, ten který toho již mnoho zničil, třeba ví, jaké konkrétní škody mohou nastat, pokud se používají šroubováky jako páčidla nebo sekáče. A o žebřících na nestabilním terénu nebo v blízkosti nedobře zajištěných dveří ani nemluvě. Zde malý seznam toho, čeho je dobré si všímat ...

Řád prohlídek, údržby a revizi SUIP asi nepřehlédne!

  • 22.01.2024
Řád prohlídek, údržby a revizi SUIP asi nepřehlédne!
Inspektoři státního úřadu práce se rádi zaměřují na řád prohlídek, údržby a revizí, říká Miroslav Záloha. Zajímá je obsah, seznam podkladů, lhůty revizí, způsob činností, údržby, způsob evidence odstraněných závad. A provozní dokumentace! Kontroly jsou namátkové, inspektor si vybírá, určitá předtucha, intuice ... O čem mluvil? ... důležitost řádu prohlídek, údržby a revize ... význam provozní dokumentace ... důraz na shodu s aktuální právní úpravou a bezpečným provozem ... doporučení pro provozovatele ... zmínka o stanovení lhůt ... Více zde!

Úvaha: Zásuvky jako elektrické pasti v domácnosti

  • 1.11.2023
Úvaha: Zásuvky jako elektrické pasti v domácnosti
Elektrická zásuvka může vypadat jednoduše, ale skrývá v sobě mnoho tajemství. Malá chyba v zapojení může mít vážné následky. Ačkoli se může zdát, že zapojení je snadné, je důležité věnovat pozornost detailům a vždy se ujistit, že vše je správně. Nikdy nepodceňujte význam správného zapojení a vždy buďte ostražití. Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě. To jsou ta známá obecná varování. V praxi je to bohužel tak, že uživatelé nejen že zapojení podceňují ve jménu "pouchých několika vodičů", ale také při běžném užívání a zapojování spotřebičů nevěnují více pozornosti než obvykle. Co se tedy může na zásuvce udělat špatně?

Rozbočky znovu ohrožují na životech!

  • 17.09.2023
Rozbočky znovu ohrožují na životech!
Je to více než dvacet let, co se zde psalo o šlendriánství při výrobě zásuvkových rozboček. A jako dejavuee, je to tu zpět. Ovšem nikoliv pod kuratelou tohoto světadílu. Na vině jsou "všudypřítomné" nabídky čehokoliv, odkudkoliv. Neznalý spotřebitel vybírá především podle ceny a často se nechá zlákat pěknými obrázky dovedných a lživých pracovníků marketingu. No nekupte, tři rozbočky z Asie za cenu jedné české! Jak výhodný set! Výhodný, ano, ovšem pouze do okamžiku, kdy takové zboží přestne mít své deklarované vlastnosti. Třeba jako v tomto případě ...

Doplňková ochrana doplňujícím ochranným pospojováním

  • 16.12.2022
Doplňková ochrana doplňujícím ochranným pospojováním
Co vše má doplňující ochranné pospojování zahrnovat? Jak zjistíme, zda je odpor mezi neživými částmi, přístupnými dotyku, dostatečný? Jaká jsou pravidla pro volbu průřezu doplňujícího ochranného pospojování? Které cizí vodivé části vstupující do místnosti s vanou nebo sprchou se připojují k doplňujícímu ochrannému pospojování v případě, že v objektu není hlavní ochranné pospojování zřízeno? Víte, že kovové potrubí opatřené povlakem z nevodivého plastu není nutno k doplňujícímu ochrannému pospojování připojovat, pokud na něm nejsou přístupné ...

Jak rozlišit rekonstrukci a částečnou rekonstrukci?

  • 24.11.2022
Jak rozlišit rekonstrukci a částečnou rekonstrukci?
Už jste se setkali s tím, že bylo špatně definováno, nebo vůbec nebylo, zda jde celkovou rekonstrukci nebo pouze částečnou? Částečných rekonstrukcí můžeme potkat velké množství. Jde o kombinace starých dvouvodičových rozvodů nulováním s novými ostrůvky s třemi vodiči. Samozřejmě každý rozumný elektrikář se podobným situacím raději vyhne a navrhne celkovou rekonstrukci objektu. To však není ve většině případů tak snadné nebo vůbec reálné. Jak se v takových případech chovat při zapojování a následného zápisu do dokumentace?

Jakou důležitost má organizace kabelů a šňůr na pracovních stolech?

  • 25.10.2022
Jakou důležitost má organizace kabelů a šňůr na pracovních stolech?
V prvé řadě zkusme zapomenout na reklamní fotografie krásného pracovního interiéru, kde vévodí nábytek, sladěné barvy a naaranžované knihy a laptopy na pracovních deskách. To je opravdu jen představa, která s realitou souvisí jen vzdáleně. Vše nám, kromě jiného, pokazí počet elektrických zařízení, které potřebují napájení, datové připojení nebo další spojení vedením. Nutno dodat, že zklamané jsou většinou hospodyňky (pro pírko skákající). Muž, jako technický badatel, zaměřený na dosažení svého cíle, na nějaký ten kablík nehledí. A co komerční prostory? Tam přece musí platit jiná pravidla! Co s tím lze dělat v praxi?

Hašení pod napětím. Elektromobily nám byl čert dlužen ...

  • 29.08.2022
Hašení pod napětím. Elektromobily nám byl čert dlužen ...
Přestože montáž elektroinstalace je něco jiného než hašení a dokonce naše činnost má požáru správným návrhem a instalací předcházet, přesto všechno bychom měli mít představu o hašení. A třeba i o hašení pod napětím. Co je to trojúhelník hoření? Není nad přednášku bývalého elektrikáře, dnes hasiče, který objasňuje některé skryté neznámé v případě požárů. Tušíte třeba, kde je dnes povolený halonový způsob hašení? Ekologicky nepřijatelný přístroj má stále svá vybraná místa. Poslechněte si tuto přednášku, dozvíte se třeba i to, co když použijete nevhodné hasivo! ... evidentně lektor hasičů není uživatel elektromobilu a s největší pravděpodobností z ryze pracovních zkušeností ani nebude.

Pohyblivé přívody a šňůrová vedení (opakování)

  • 16.10.2020
Pohyblivé přívody a šňůrová vedení (opakování)
Která ČSN se zabývá pohyblivými přívody a šňůrovými vedeními? Co se označuje za prodlužovací přívod, šňůru a pohyblivý přívod? Na co zásadního nutno pamatovat při zapojování vidlic a zásuvek? Jak musí být tato vedení provedena mechanicky? Jak musí být ošetřeny konce izolace? A také je dobré si připomenout, že ochranný vodič musí být zapojen tak, aby při vytržení šňůry z vidlice (nástrčky ...) byl tento vodič vytržen jako poslední (musí být delší). S jakým zřetelem je nutné dimenzovat průřezy jader žil kabelů a šňůr? V jakých případech se nesmí tato vedení volně ukládat?

Je přenosný proudový chránič od Mountfieldu bezpečný výrobek?

  • 24.08.2018
 Je přenosný proudový chránič od Mountfieldu bezpečný výrobek?
Na pultech stavebních supermarketů se objevil proudový chránič v podobě mobilního adaptoru. Vizuálně podobný přístroj se prodává v profesionálních elektrotechnických velkoobchodních sítích za pětkrát vyšší cenu. Jde o spolehlivé zařízení? Kdo ho vyrábí? Kdo garantuje správnou funkci, která má ochránit zdraví a životy lidí? Co myslíte? Nač dají koncoví uživatelé? Opravdu stačí pouhé anonymní spotřebitelské reference, aby se prodával jakýkoliv levný produkt? Zkusme se na toto zařízení podívat pohledem elektrotechnika v dílně ...

Vyšetřování příčiny požáru #4

  • 8.01.2015
Vyšetřování příčiny požáru #4
Víte, jak se při vyšetřování příčiny požáru určuje ohnisko nebo průběh šíření plamenů? Co znamenají pojmy jako flashover nebo backdraft? A co se děje, když hoří v uzavřeném prostoru? O tom přednášeli Petr Michut a Ondřej Sanža Šafránek z Technického ústavu požární ochrany Hasičského záchranného sboru České republiky. Postup při vyšetřování objasnili na konkrétním příkladu šetření požáru v sedmipatrovém skladu ve Zlíně. Jaké zařízení tento požár způsobilo? To se dozvíte v tomto článku s videoklipem.

Vyšetřování příčin požárů #3

  • 16.12.2014
Vyšetřování příčin požárů #3
Vyšetřování příčiny vzplanutí domu či bytu nemusí být mnohdy snadné. Své o tom ví člen Unie soudních znalců Petr Michut z Technického ústavu požární ochrany, který se spolu s týmem specialistů zaměřuje na zjišťování příčin vzniku požárů v souvislosti s elektřinou. Jak postupují soudní znalci při vyšetřování, prozradil ve své přednášce na dvou příkladech z praxe: požáru nového luxusního bytu v Praze a požáru sedmipatrového skladiště ve Zlíně. Co tyto požáry způsobilo? To se dozvíte v tomto článku s videoklipem.

ANTILY: Zelenožlutý vodič přes nožovku?

  • 8.03.2006
ANTILY: Zelenožlutý vodič přes nožovku?
Jiný kraj, jiný mrav ... inu dobrá, ovšem nedá mi to! Nějak mi zelenožlutý vodič s nožovou pojistkou nejde dohromady. Co myslíte? Máte takové vědomosti, že byste si troufli na montáže třeba ve Venezuele?

Schodišťový vypínač ... jak jinak?

  • 29.01.2001
Schodišťový vypínač ... jak jinak?
Zrovna teď jsme s kolegou hovořili o živnostech, že taxikář má koncesovanou živnost a elektrikář doposud ne. Tím bych chtěl poukázat na různé špatně provedené práce, tedy kýmkoliv, které byť provedeny s nejčistčím úmyslem, mohou být velice nebezpečné. Nemusíme chodit daleko, podívejme se na různé zapojení schodišťového vypínače.
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933