Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Úvaha: Zásuvky jako elektrické pasti v domácnosti


Document Actions
Úvaha: Zásuvky jako elektrické pasti v domácnosti
Elektrická zásuvka může vypadat jednoduše, ale skrývá v sobě mnoho tajemství. Malá chyba v zapojení může mít vážné následky. Ačkoli se může zdát, že zapojení je snadné, je důležité věnovat pozornost detailům a vždy se ujistit, že vše je správně. Nikdy nepodceňujte význam správného zapojení a vždy buďte ostražití. Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě. To jsou ta známá obecná varování. V praxi je to bohužel tak, že uživatelé nejen že zapojení podceňují ve jménu "pouchých několika vodičů", ale také při běžném užívání a zapojování spotřebičů nevěnují více pozornosti než obvykle. Co se tedy může na zásuvce udělat špatně?
Filip Horáček, ze dne: 1.11.2023
reklama


Je to stále dokola. Co může být na zásuvkách nebezpečného? Vždyť jsou to tři (v minulosti dva) vodiče. Ke správnému zapojení zásuvky opravdu nemusí být "vystudovaný fyzik". Stačí málo, znát princip všech důležitých okolností, které  se s takovou zásuvkou pojí. To je v praxi výsadou těch, kteří této problematice věnují více času než pouhému dohledání schématu na internetu.

A jak může, něco tak obyčejného jako zásuvka, skrývat za nebezpečí? Teď na chvíli zapomeňme na ostře sledované prostředí v průmyslu, kde vše má svůj řád a je přesně sledováno. Soukromý objekt, rodinný dům ... místo, kde se stopa inspektora TIČR, či SUIP prakticky za celou dobu soukromého provozu, nemůže objevit. Na počátku stavby je velká pravděpodobnost, že je vše v pořádku a je to podloženo dokumentací a revizní zprávou.



Bohužel čas běží, lidé stárnou, mění se obyvatelé a mění se také dodavatelé. Při úpravách nebo i údržbě takové soukromé budovy se na kdysi bezchybné, funkční a bezpečné elektroinstalaci může vystřídat celá plejáda různých profesí. Anténář si své zařízení "někam" připojí. Dodavatel internetové konektivity si své pojítko také upředností, aby mohl zakázku předat. A pak máme dodavatele kamerových systémů, tepelných čerpadel, klimatizací, topenáře ... každý přichází se svou technologií, svým nářadím, znalostmi a také potřebami. Pokud soukromý dům nemá vždy přítomný technický dozor (což je prakticky nemyslitelné), pak je silně v nevýhodě. (Cca 90% případů).

Představte si scénář: Jste doma a chcete zapojit nový spotřebič. Vše vypadá v pořádku, ale co když se skrývá něco, co by vás mohlo ohrozit? No, někdo, respektive něco, co zanechali jiní, kteří pracovali ve vašem domě. Mohli udělat základní chybu v zapojení. Docela často přece slýcháme: "dělám to tak již léta ... ". Například mohli předpokládat, že zapojení vodičů pohyblivého přívodu ve vidlici musí být shodné se zapojením vodičů pevného přívodu k zásuvce. Ale co když to není pravda? Nebo co když se v domě objeví cizí dvoužilový prodlužovák ...

V objektech postavených téměř až do konce minulého století je u nás většina pevných jednofázových rozvodů vedených až do zásuvky většinou provedena pouze dvěma (navíc hliníkovými) vodiči. To může být problém, protože v pohyblivém jednofázovém přívodu musí být vodiče tři. A co je horší, někteří ... mohou sloučit funkci nulového a ochranného vodiče do jediného, což je v pohyblivém přívodu nepřípustné.

A co se stane, když je přívod špatně zapojen? Většinou se nestane nic. Ale v některých případech může dojít k neočekávané a nebezpečné situaci. Například když zařízení s takto zapojeným přívodem připojíte na starší dvojzásuvku, může dojít ke zkratu a k vybavení pojistek nebo jističů. A v horším případě může dojít k smrtelným úrazům.

Takže co si z toho vzít? 
Neustálé diskuse o fázi vlevo, či vpravo jsou debatou dvou světů! Svět, kde se se předpokládá, že je to správně a svět těch, kteří, než něco připojí, ověřují polaritu zdroje. Náš národ je vleku tradic a minulosti. Jak dlouho ještě budeme říkat, že je v zásuvce 220V i přesto, že máme už dvacel let o 10V vyšší jmenovité napětí? Lidé i tu fázi (bohužel i nulování) budou stále připomínat. Proto i já jsem o dodržování fáze vlevo. Neděláme to pouze kvůli předpisů, notabene které málokdo zná. Děláme to aby ti, kteří předpokládají nevytvořili neúmyslně past na sebe nebo druhé.


 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 17)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933