Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Dějepis

Jak vybírat svítidla?

  • 6.01.2003
Jak vybírat svítidla?
Je doba klasických lustrů nenávratně pryč? Prý se již nenavrhují svítidla s jedním centrálním vývodem na stropě! Halogenové bodovky nebo křišťálový lustr? Je to jedno? Nepomluví mne sousedi, že nejsme IN?!

Závady v elektroinstalaci?

  • 5.01.2003
Závady v elektroinstalaci?
Co je závada a co porucha? Kdo a jak odstraní závady? V mnohých místech se bez elektrické energie doslova zastaví život. Není prakticky místa, které by na elektrice nebylo závislé. Ovšem toto si uvědomíme až když sedíme po tmě a chvějeme se zimou. Pak je každá rada dobrá...

Jak vybrat projektanta?

  • 4.01.2003
Jak vybrat projektanta?
Který projektant se hodí právě pro vás..., který ví co potřebujete? Jak takového odborníka nalézt? Projektant není pouze zručný kreslíř schémat! Navrhne a propočítá vaše představy a vdechne jim první tvář. Čím mi vlastně bude projektant prospěšný?

Jak vybírat vypínače? (1.díl)

  • 3.01.2003
Jak vybírat vypínače? (1.díl)
Víte kolik existuje různých krásných vypínačů? Vypínač jako doplněk k interiéru... Domnívat se, že je vypínač, jako vypínač, není zrovna šťastné. Výběr designu vypínače také prozrazuje míru vkusu nebo také nevkusu.

Co koupíte v obchodě?

  • 3.01.2003
Co koupíte v obchodě?
Pro koho je maloprodejna určená? Co nabízí? Co má dělat laik s koupeným jističem? Mohu si opravdu koupit cokoliv? I když nevím co s tím? Nebo potřebuji nějaké osvědčení? Není to nevýhodné nakupovat v maloprodejně?

Kdo provede montáž?

  • 2.01.2003
Kdo provede montáž?
Zvládnu to všechno sám? Udělám jen něco? Nechám to všechno udělat někým? Mám obavu, že to bude stát peníze. Ale co když tedy ušetřím, a pak to někoho zabije.... Ne, ne vyloučeno! Jsem přece šikovný! Z výtvarné výchovy jsem měl vždy jedničku!

Odkud hrozí nebezpečí?

  • 2.01.2003
Odkud hrozí nebezpečí?
Co je dobré nedělat? Čeho se vyvarovat? Informace, které je dobré mít na paměti... Nedomnívejte se, že se vám nic nemůže stát! Odvážných bylo již hodně a také velká spousta jich již odvážně kouká v hlíně.

Co dělat v případě poruchy?

  • 1.01.2003
Co dělat v případě poruchy?
Pokud zhasne dům, byt a vyčerpali jste všechna možná řešení.... Taková situace se stává i v domě elektrikáře. Jenže ten ví jak na to. Víte to i vy? A víte kdy volat elektrárnu?

Jaké mít nářadí?

  • 1.01.2003
Jaké mít nářadí?
Co je dobré mít při sobe za nářadí? Je potřebné mít doma i navíječku transformátorů? Nebo si veškeré nářadí přinesou odborníci? Možná by to přece jen chtělo alespoň základní vybavení, kdyby se stala nepředvídatelná situace.

Městská elektrárna Brno. Elektřina v Brně před 100 léty (6.závěr)

  • 26.02.2002
Městská elektrárna Brno. Elektřina v Brně před 100 léty (6.závěr)
Pojďme se vrátit zpět do doby, kdy mistr elektrikářský byl vážený odborník. Jakých výkonů dosahovala elektrárna kolem roku 1920?

Městská plynárna a elektrárna. Elektřina v Brně před 100 léty (5.)

  • 20.02.2002
Městská plynárna a elektrárna. Elektřina v Brně před 100 léty (5.)
Pojďme se vrátit zpět do doby, kdy mistr elektrikářský byl vážený odborník. Víte jak vypadala elektrárna? A kde ji nyní ještě naleznete? Kdo elektrárnu spravoval?

Brněnská elektrárna. Elektřina v Brně před 100 léty (2.)

  • 20.12.2001
Brněnská elektrárna. Elektřina v Brně před 100 léty (2.)
Pojďme se vrátit zpět do doby, kdy mistr elektrikářský byl vážený odborník. Kde byla vybudována elektrárna? Na jaký pohon elektrárna fungovala? Kdy byl v brněnské elekrárně postaven motorgenerátor pro 800HP s dynamem 500kW?

Nikola Tesla, moje mládí....

  • 28.12.2000
Nikola Tesla, moje mládí....
Neobyčejný život Nikoly Tesly na pokračování(1/6)

Kdo to byl Nikola Tesla?

  • 10.12.1999
Kdo to byl Nikola Tesla?
Když v roce 1877 řekl jedenadvacetiletý Tesla profesoru Pöschlovi, že existuje možnost sestrojit motor na střídavý proud bez kartáčů a komutátoru,

Edison Thomas Alva

  • 5.06.1998
Edison Thomas Alva
O životě a díle Thomase Alvy Edisona, významného amerického vynálezce a podnikatele, který se narodil v roce 1847 a zemřel v roce 1931. Přestože Edisonova formální vzdělání byla krátká, jeho nezměrná zvědavost a inovační duch ho vedly k vynálezu a zdokonalení mnoha technologií, které měly zásadní vliv na moderní společnost. Edison získal přes 1300 patentů, včetně vynálezů jako jsou fonograf, elektrická žárovka, a systém elektrického osvětlení, což umožnilo rozšíření elektřiny do domácností a průmyslu. Jeho práce v oblasti telekomunikací, včetně zlepšení telegrafu a vývoje uhlíkového mikrofonu pro telefony, přispěla k dalšímu rozvoji těchto technologií. Edisonova neúnavná práce a přístup k vynalézání, společně s jeho podnikatelským duchem, z něj učinily jednu z nejvýznamnějších postav průmyslové revoluce.
FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933