Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Závady v elektroinstalaci?


Document Actions
Závady v elektroinstalaci?
Co je závada a co porucha? Kdo a jak odstraní závady? V mnohých místech se bez elektrické energie doslova zastaví život. Není prakticky místa, které by na elektrice nebylo závislé. Ovšem toto si uvědomíme až když sedíme po tmě a chvějeme se zimou. Pak je každá rada dobrá...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 5.01.2003
reklama

Závadou chápejme spíše něco jako "špatnou montáž", a poruchou spíše stav, který se zapříčinil nepředvídatelnou, nestandardní okolností (bouřka, zemětřesení, povodeň....). Zmiňujeme se o tom proto, aby si člověk uvědomil, že za vše elektrikář nemůže. Pokud vám špatně připojí zásuvku, která po měsíci zčerná a následnou kontrolou se zjistí, že nebyly dotaženy kontakty u spojů, pak je to na reklamaci.
Ovšem pokud po deseti letech zjistíte zčernalou zásuvku u sporáku, tak je to spíše vaše nedbalost, protože si máte alespoň jednou za pět let nechat prověřit instalaci.
Pokud najednou zhasne celý dům může to mít několik příčin. Buď jste bez napětí pouze vy, nebo i okolní domy, byty. Než začnete dělat závěry, měli byste tyto informace zjistit, protože volat "elektrárnu" pouze proto, že vám vybaví proudový chránič nebo naopak volat elektrikáře když je potmě celá ulice, jsou vždy nevhodně investované prostředky.
Vše má svou životnost a takové části elektroinstalace jako jsou vypínače, zásuvky, spoje samozřejmě také. Pokud vás pak zajímá, jaká instalace je nejvíce náchylná na poruchy, tak pak ta s hliníkovými vodiči a navíc v dvoužilovém provedení, které je dnes již v nových instalacích nepřípustné.

Nechápejte elektroinstalaci aplikovanou za "Marie Terezie" s pozitivní revizní zprávou za bezpečnou! Stav zařízení se může kdykoliv změnit v nevyhovující! Pět roků je řekněme nejzašší doba, co jste si vy (nikoliv pátý majitel před vámi) nechal prověřit rozvody.

Milan Bureš, revizní technik:

Kdo se rozhodne používat hliníkový vodič, může počítat s poruchami. U měděných instalací bych viděl více než poruchy spíše závady, tedy, že někdo, něco špatně zapojil. Typickým příkladem jsou stržené šrouby, nebo nedotažené šrouby. Nezodpovědný elektrikář i pres to, že ví, že uvedený spoj nemá správný kontakt, jej ponechá osudu. Což v budoucnu pak způsobí nefunkčnost, s kterou si nemusíte sami umět poradit a vzniknou problémy.

Ludvík Málek, osvětlovací technika:

Co bych snad ani závadou nenazval, je stav elektroinstalace v které jsem se kdysi ocitl na dovolené. Při umývání rukou se sepnul bojler. V omývaných dlaních jsem cítil nepříjemné brnění. Po krátkém ohledání tohoto místa činu jsem zjistil základní nedostatky v pospojování a tak jsem z důvodu nedůvěry k místní instalaci změnil ubytování. Než závadou, bych si to dovolil nazvat lajdáctvím nebo fušeřinou. Později jsem se dozvěděl, že rozvody v tom objektu prováděl 63ti-letý majitel, jehož bratr býval montér elektroměru u rozvodných závodů.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933