Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Jak vybírat vypínače? (1.díl)


Document Actions
Jak vybírat vypínače? (1.díl)
Víte kolik existuje různých krásných vypínačů? Vypínač jako doplněk k interiéru... Domnívat se, že je vypínač, jako vypínač, není zrovna šťastné. Výběr designu vypínače také prozrazuje míru vkusu nebo také nevkusu.
Jaroslav Borovec, ze dne: 3.01.2003
reklama

Domovní vypínače (slouží zapínání a vypínání elektrických obvodu) a zásuvky už v mnohých elektroinstalacích neznamenají pouhý technický předmět. Mnozí investoři se již dobře rozmýšlí, který tvar a barva se hodí do kterého interiéru. Vypínače se vyrábí v několika provedeních vnitřního zapojení například:

• tlačítko
• č.1 jednopólový vypínač
• č.2 dvoupólový vypínač
• č.6 schodišťový přepínač
• č.7 křížový vypínač

Na našem trhu naleznete mnoho výrobců tohoto sortimentu a každý z nich vyrábí cca desítku různých designových rad.

Jak si vybrat?
Z pohledu uživatelského podle designu. Z pohledu technického způsob vnitřního zapojení kontaktu, proudová zatížitelnost, způsob izolace (krytí IP). Možné zapojení naznačuje horní tabulka. Proudová zatížitelnost pro běžné obvody stačí 10A. Pokud však potřeba ovládat více zářivkových svítidel, je vhodné zvolit vypínač s kontakty do 16A. Ovšem taková rozhodnutí je lepší nechat na projektanta, který ví, co je nezbytné použít.

V žádném případě při výměně stávajícího plastového vypínače za vypínač v kovovém pouzdře (hliník, litina...). Protože takový vypínač vyžaduje připojení k ochrannému vodiči. Ten ovšem může chybět, protože k plastovému vypínači se nepřipojuje!

Přehled vypínačů na našem trhu se právě dokončuje. V každém případě kupujte značkové produkty, pokud možno s označením CE! Kupovat levné předměty v elektrotechnice se nevyplácí násobněji!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933