Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

To důležité o DEHN clipu


Document Actions
To důležité o DEHN clipu
Jak spojovat armovací železa rychle a spolehlivě? Existuje několik doposud používaných metod. Pojďme si je shrnout a porovnat je s novým DEHN clipem. Můžeme použít vázací drát, lze to svařit, nasvorkovat, sešroubovat se šroubem s trhací hlavou, nebo to jednoduše zacvaknout! Podívejte se i na malou videoukázku a vyberte si z tabulky vhodné provedení. Co na to říkáte?
Jan Hájek, ze dne: 31.08.2016


CVAK, CVAK, CVAK a je to!
Každý, kdo se již jednou ve výkopu snažil navzájem spojit armovací železa tak, aby vše uvedl na jeden společný potenciál a vybudoval základový zemnič ví, že to není jednoduchá práce jako vytvoření vnější ochrany před bleskem v její nadzemní části.   

Pro větší náhled kliknout!

Než si objasníme výhody použití bezšroubové svorky DEHNclip, pojďme si shrnout všechna normativně korektní řešení, která jsou po uvedení DEHNclip doménou pouze těch, co mají spoustu času a přebytek peněz.
Norma ČSN EN 62305- 3 popisuje několik možných způsobů, jak mezi sebou spojit armovací železa tak, aby byla vytvořena nejenom Faradayova klec, ale zároveň i spoj, který bude schopen vést bleskový proud bez toho, aniž by došlo k vytvoření nebezpečného oblouku a následné destrukci železobetonové konstrukce.



Svazování drátem
Toto je asi nejveselejší možnost spojení dvou armovacích prutů, už jen pokud si představíme, jak se najde někdo, kdo bude trpělivě vedle sebe navíjet závit vázacího drátu vedle závitu a vytvářet tak vodivé spoje.
 

Svázané spoje (vhodné pro bleskové proudy a účely EMC)


Je to asi spolehlivě nejdražší možnost spojení armovacích želez, která si kromě obrovského objemu části vyžádá i navýšení množství železa díky nutnosti překrytí obou prutů v délce větší než dvacetinásobku jejich průměrů.


Svařování
Jedná se sice o velmi kvalitní spojení armovacích prutů, které ale vyžaduje přítomnost kvalifikovaného a zároveň velmi levného svářeče, pro kterého není jiná práce než svařování tisíců spojů. Pokud by došlo k takovéto málo pravděpodobné souhře náhod, dá se o tomto provedení uvažovat.   


Svařené spoje (vhodné pro bleskové proudy a účely EMC)

V případě zalévání betonem vzniká v některých případech nebezpečí, že spoje popraskají, a tak je zalévání nutné provádět pod dohledem a šetrně, což jsou další náklady navíc.


Svorkování
Svorkování armovacích želez ať mezi sebou, nebo na vložený drát či pásek je jednoduchý úkon, který musí ovšem vykonávat osoba s odpovídající kvalifikací, protože ano, zemnič je VTZ- Vyhrazené technické zařízení. Výhoda spoje vytvořeném za pomocí svorky je v jednoduchosti a rychlosti.
 
Svorníkové spoje podle EN 50164 (vhodné pro bleskové proudy a účely EMC)

Vždy je důležité svorku dotáhnout odpovídajícím utahovacím momentem za pomoci momentového klíče tak, aby byl spoj co nejlepší a zároveň nedošlo k deformaci svorky díky tomu, že pracovník byl více silný než chytrý.


Svorkou vytvořený spoj má oproti svařovanému další výhodu a tou je větší houževnatost vůči mechanickému namáhání nejenom při samotné montáži, ale i při zalévání betonem a jeho následném zhutňování vibračními stroji.


Svorky se šroubem s trhací hlavou
Speciální varianta provedení svorek, která se osvědčila při budování základového zemniče a připojování armovacích želez je svorka, která má místo klasického šroubu šroub s trhací hlavou, který dovoluje i při rychlém dotahování vytvořit velmi dobrý spoj za pomoci jednoduchého nářadí a nedovolí stržení závitu, nebo deformaci spoje.



DEHNclip, zkuste to bez šroubů!
Pokud si dovolím posuzovat novinky v kontextu celého sortimentu společnosti DEHN a doby, po kterou pro ní mohu pracovat, tak DEHNclip považuji v ochraně před bleskem za stejný milník, jako bylo uvedení vodiče HVI na trh.


DEHNclip je první svorkou, která dokáže v betonu vytvořit vodivý spoj bez použití šroubů a zároveň dokáže vést bleskový proud v třídě N dle ČSN EN 62561-1, což je pro použití v zemniči zcela dostatečné. Je provedena z kvalitní pérové oceli. Její montáž je nejenom snadná, ale zároveň i velmi rychlá.


Srovnání zemničů
    Jak vyplývá z následujících srovnání, je montáž zemniče za pomoci svorek DEHNclip o více jak polovinu rychlejší než při použití klasického materiálu. Při montáži je doporučeno, aby na začátku položení drátu nebo pásku, byla použita klasická šroubová svorka, která zamezí posunutí vodiče ve spoji v průběhu instalace. Šroubové svorky je doporučeno použít též na vývody uzemnění.
 



 


Varianty
Svorky DEHNclip umožňují připojení armovacích želez o vnějším průměru 6,8,10 a 12 mm na kulatý drát Ø 10 mm, nebo pásek 30x4 mm.
Obj.č.
308 140   
308 141  
308 142  
308 143   

Obj.č.   
308 130   
308 131   
308 132   
308 133   


Rozsah
Ø 6* / pásek 30
Ø 8* / pásek 30
Ø 10* / pásek 30
Ø 12* / pásek 30

Rozsah
Ø 6* / Ø 10
Ø 8* / Ø 10
Ø 10* / Ø 10
Ø 12* / Ø 10

*Jmenovitý průřez armování

  
Testování v rámci Elektrické spojky 2016
Při příležitosti letošního setkání Elektrická spojka 2016 v Českém Šternberku, jsem svorku DEHNclip nejenom prezentoval, ale zároveň jsme provedli vlastní srovnávání náročnosti montáže s několika účastníky akce. Praktická montáž ukázala, že předpoklad polovičního času montáže je velmi konzervativní a není v něm započtena příprava šroubových svorek, které je nejdříve potřeba povolit. Mezi další nevýhody patří i manipulace se svorkou, kdy oproti DEHNclip, není možné mít klasických svorek u sebe takové množství.

Pro větší náhled dívčí montáže klikněte!

Výsledná doba montáže v reálu byla odhadem maximálně třetinová vůči klasickým svorkám.
Při instalaci na armovací železa vynikla i další výhoda DEHNclip a tou byl velmi nízký profil, kdy položený drát nebo pásek na armování nevyžaduje vyšší zalití betonem, tak jako v případě, že je použita klasická svorka. Montáž svorky je tak jednoduchá, že se na montáž vrhli i děti, a tak můžeme potvrdit, že k vytvoření spoje je i síla 11 leté dívky dostatečná.
Ale nejlepší bude, když si tato tvrzení ověříte ve své praxi!



 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 11)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933