Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

GND#2d: Proč se používaly pro strojené zemniče přednostně pruty?


Document Actions
GND#2d: Proč se používaly pro strojené zemniče přednostně pruty?
Nejen někteří zasloužilí praktici, ale i dobová odborná literatura se zmiňuje v konstrukci strojených zemničů o upřednostnění prutů. Bohužel ani v textech nebo vzpomínkách dotazovaných nebylo možné dekódovat proč byl tehdy prut tolik doporučovaným prvkem zemnící konstrukce. Z dnešního pohledu se přirozeně nabízí použití FeZn pásku 30x4mm. Je možné, že v dávné době tento profil s povrchovou úpravou Zn nebyl ještě tak dostupný? Nebo bylo v tehdejším centrálním plánování z nějakého důvodu nadbytek prutů? Kdo ví, jak to bylo?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 13.04.2022


Proč se používaly pro strojené zemniče přednostně pruty? Dodnes to občas někdo tvrdí. Proč?




... přepis mluveného slova ...


Radim Strycharski: Nevím o tom, že by se používali přednostně, jediné, co se upřednostňuje je to, že by se neměly používat zemnící desky. To je všeobecně známo, ale že by se upřednostňoval jeden typ před druhým, to si myslím, že spíš záleží na možnostech, kde se zemnič instaluje a pro jaký je to účel. Jinak bude vypadat zemnič hromosvodu typu A, kde musím zemnič každý svod extra zvlášť a jinak bude vypadat zemnič typu B, který bude obvodový nebo to bude zalitá pásek v základovém zemniči. Záleží na okolnostech, které vyplynou třeba z typu stavby, ke které se zemnič instaluje. Nevím, že by se něco upřednostňovalo univerzálně, to spíš nebude pravda, spíš se musí zvažovat okolnosti, protože může nastat případ, kdy není žádoucí, aby páskový zemnič byl v souběhu s nějakým kabelem. Čili tam jsem vyloučený z použití tohoto typu zemniče, volím tedy jiný typ, který použít můžu.  

Pokud někdo pruty pro konstrukci strojených zemničů stále urputně doporučuje, pak dnešní praktici hledají důvody, proč by tak mohlo být.

Dalibor Šalanský: Jedině armovací pruty, když je použité armování jako zemnění. Protože se připouští, když je zemnič uložený v betonu, je krytý správnou vrstvou betonu, tak samotné armování, pokud i jeho celkový průřez odpovídá minimálnímu průřezu zemniče, tak ty armovací pruty, když se svaří nebo správně nasvorkují, tak je možné je použít jako zemniče.

Proč byly před půl stoletím pro strojené zemniče doporučovány pruty, se tipuje takto!

Oldřich Morávek: Trošičku si zkusím odvodit.. Používaly se pruty, protože byly dostupné. Souvisí to s tím, o čem jsme se už bavili, já rád, pokud jsem v betonu, tak rád používám betonářskou ocel, která má své náležitosti, jak ji uložit a pak tvrdím, že ta ocel je tam lepší. Vyberu si prut většího než minimálně povoleného průřezu a jsem schopný tam spojovat nějaké dvacítky, třicítky.. pruty, které mi zaručí lepší vodivost než nějaká desítka nebo pásek.

František Kosmák: Jednoduché vysvětlení, nebyl materiál. V 70. letech bylo málo materiálu, aby se dělal válcovaný pásek, a ještě se zinkoval. To byly strategické materiály. Takže se dávala kulatina, ta byla nejlacinější, dokonce i černá. I dnes, za určitých podmínek, můžeme také použít černou.

Zcela jiný úhel pohledu k použití konkrétního tvaru zemniče předkládá David Černoch

David Černoch: To je o tom formátu. Nezáleží na to, jestli je to prut, tyč, pásek, deska. Je o tom materiálu, do kterého to pokládám. Jestliže budu pokládat něco do lehké, hlinité půdy, vlhké, klidně mi stačí deska 1x1m, položit ji půl metru hluboko a udělá mi stejnou službu jako 60 metrů pásku. Není o tom, zda je to prut, ale o tom, kam to vkládám, do jaké země, jakého typu. Je to do výkopu? Je tam pískové lože, je to hlinitá půda, je to hutná půda, jílovitá? Nejde o typ zemniče, ale uvědomit si podstatu, co s tím chci udělat a jak to chci mít nákladné. Pokud tam provádím výkop, je nejjednodušší koupit pásek, dát tyč, nebo pruty, to už je jedno a položit to do výkopu. Ale pokud tam nic nekopu a kvůli uzemnění bych výkop musel vykopat, tak je otázka.. Mám na to prostor? Můžu to vůbec vykopat? Není jednodušší nekopat 20 metrů pásku a vykopat jen 3 metry a zabít tam tři zemnicí tyče, doplněné např. deskou a udělat zem. Je to o rezistivitě půdy. Zažil jsem na vlastní kůži, kdy přišel chlap, vzal klasickou vodovodní pozinkovanou trubku, zarazil ji do země, zatloukl kladivem a hodnota byla asi 2 Ohmy. Je to o tom, kam to dávám a jaká je hodnota půdy.

Jakou metodou navrhujete konstrukci strojeného zemniče vy?
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933