Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

GND#2c: Jaký materiál se používá pro konstrukci strojených zemničů?


Document Actions
GND#2c: Jaký materiál se používá pro konstrukci strojených zemničů?
Přestože je u rodinných domů v mnohých případech uzemňovací soustava vystavěna v tom nejlepším případě z pásků FeZn, u seriozních staveb se nad typem a konstrukcí zemničů zamýšlíme. Samozřejmě pohled do platné technické normy napoví optimální cestu, ovšem zvídavý elektrotechnik se často ptá za hranicí obsahu předkládaných předpisů. Už jste se zamýšleli nad používanými materiály strojených zemničů a jejich životností? Jak dalece je vlastně důležitá životnost zemniče versus jeho funkce?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 6.04.2022


Jaký materiál se používá pro konstrukci strojených zemničů? Co myslíte? Použijeme cokoliv z toho, co se běžně používá? Jak to vidí naši odborníci?


... přepis mluveného slova ...


Radim Strycharski
Materiály jsou dané sortimentem, který je běžně k dispozici. Z pravidla pozinkovaná ocel nebo nerez materiál, to jsou dva nejčastější typy, se kterými se můžeme setkat.

David Černoch
Železo, železo, železo!
Samozřejmě ideálně pozinkované materiály, dneska už mohou být hliníkové materiály, které jsou konstrukčně odolné, to znamená, může se používat všechno, co je zalité do betonu, nebo do něčeho, co je jakkoliv zalité nebo je zabráněno vstupu vzduchu k tomu, tak je v podstatě jedno, jaký je to materiál. Je samozřejmě nesmysl do země pokládat nerez nebo měď (jak teď někdo vyžaduje), nebo tyto materiály zalévat do základů a dělat z toho zemniče.

Pro mě stav ideál je pozinkovaný materiál, který je mechanicky částečně chráněný, tz. je zalitý do betonu. Ne úplně korozivního prostředí položený, to znamená je například v nějaké lehké hlíně, není položený do vyloženě štěrkového lože, kde dochází k mechanickému odírání pozinku a následné korozi. To je za mě nejlevnější a dostupný materiál. Prostě pozink.

Oldřich Morávek
To nejběžnější jsou profily pozinkované oceli, ať už pasovina, kulatina. Používá se nerez, používá se měď, ale to už není spíš věcí České republiky. V podstatě kterýkoliv vodič, který mi zaručí životnost zemniče, ukládáme to tam minimálně na 30 let, a měl bych počítat, že ten materiál tam po celou dobu zůstane. Můžu použít i černou ocel, betonářské oceli, za určitých předpokladů.

František Kosmák
Převážně je to pozinkovaná ocel, většinou je to ocel žíhaná, to je nejčastější použití oceli. A je to i nejlevnější materiál. Záleží, jaká je vrstva zinku, jak kvalitní. Kdysi bylo v normě, že musí mít 40 mikromí. Kdo to dnes změří? Byla situace, že se zatáhlo a svorka mi už zrezavěla strachem, že bude vlhko, že bude pršet. Dnes už je toho zinku víc, už je to v lázni a počítá se to na 100 kilo zinkové lázně.

Ovšem musí být zamíchaná, ta lázeň. Suřík, když nerozmícháš, tak je to červená voda. Suřík i zinková lázeň se musí zamíchat, aby byl povlak rovnoměrný. Strojené zemniče, páskový, drátový, může to být uhelník, mohou to být různé tvary, ale musí splňovat průřez, např. do země se mohla dávat do jisté doby „osmička“ průměr, teď ne, musí být „desítka“ alespoň. A jde o to, když budu zemnič navrhovat, když mi má opravdu zemnit, asi nebudu volit kulatý profil, protože ten má minimální kontakt s půdou, budu volit pásek. Jenže uložit pásek, tak aby uzemňoval, to znamená na plocho, je to problém. Je různě pokroucený,.. když bude dobře zasypaný a bude na štorc, tak bude zemnit taky.
Ale je tam jeden háček! Doplňující otázka k pásku je, jak má být konstrukčně proveden. Normativní pásek FeZn 4x30.

Jak Františku Kosmákovi odpovědět? Jaká je správná odpověď?

František Kosmák
To pole, které mi bude vyzařovat tady z těch hran, bude konat práci, protože jsou to zase dva potenciály vůči zemi, kterou je zasypaný. Jakou práci bude konat? Tepelnou! To znamená, že bude tu zeminu vysušovat, která ho má obklopovat a trvale umožňovat největší vodivost. A zemnič bude ztrácet účinnost. Proto je také v normě psáno, že konstrukčně má mít zaoblené hrany.


V další části seriálu se ptáme, proč se kdysi pro strojené zemniče doporučovalo používat pruty!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933