Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • ... omílaný dotaz, zda lze k pevnému zásuvkovému obvodu připojit pevný světelný obvod. Okolnosti, které vedou k zamýšlenému připojení jsou také stejné. Nemožnost vytvoření nového světelného okruhu a stávající světelné okruhy na hranici maximálního ...
  • ... experimenty s cílem najít bezpečný způsob usmrcení zvířat elektrickým proudem, což vedlo k sérii pokusů na různých zvířatech ve své laboratoři. Po několika neúspěšných pokusech s různými napětími a sestavami elektrod nakonec Edison našel funkční ...

Tajemství městských chodníků (2.)


Document Actions
kabetele_5.jpg
Některé městské části skrývají pod povrchem pozůstatky minulosti. Spleť různých vedení. Uvést vše do přehledného stavu je často nemožné. Potvrzují to i pracovníci Českého Telecomu....
Miroslav Minařík, ze dne: 29.07.2004
reklama

Současně s dopsáním předchozího článku jsem oslovil i tiskové oddělení  Českého Telecomu. V brzké době mne kontaktoval pověřený pracovník, kterému jsem upřesnil svůj dotaz k dané problematice. Odpověď byla rychlá a velmi dobře zpracovaná....

Vlastimil Sršeň:
Článek reaguje na stav inženýrských sítí v městské zástavbě, který je bohužel skutečností. Je nutno si uvědomit, že se jedná o území v historickém jádru města Brna, kde se nachází několik stavebních vrstev z dřívějších období (základy hradeb, sklepy a jiné podzemní prostory, hřbitovy - viz. poslední výkopové práce na Jakubském náměstí), které zasahují do hloubky menší než 40 cm, takže přímo ovlivňují uložení inženýrských sítí. Dále se zde nacházejí sítě, které byly budovány již od počátku 20. století a průběžně dle technického rozvoje doplňovány v době, kdy žádné normy neexistovaly (prostorová norma ČSN 736005 platí od šedesátých let 20. století).

Jedinou možností, jak tuto situaci do budoucna napravit, je výstavba sdružených kolektorů v zastavěném území (zejména historickém) a následné přeložky sítí jednotlivých správců do těchto kolektorů, které jsou ve správě města. Toto řešení je z pohledu investičních prostředků velmi nákladné nejenom na vlastní vybudování kolektorů, ale i na následné překládky inženýrských sítí. V městě Brně probíhá výstavba kolektorů pod historickým jádrem města, ale celkové dokončení je záležitostí ještě minimálně 10-ti let. Do již vybudovaných kolektorů byly kabely Českého Telecomu přeloženy, takže některé lokality, např. ulice Masarykova, Františkánská, Kapucínské nám., Jánská a část Orlí jsou již z tohoto pohledu vyřešeny.

Stávající kabely uložené ve zmiňované zástavbě jsou všech správců včetně městských institucí, tedy Českého Telecomu, energetiky, veřejného osvětlení, již nepoužívaných kabelů pro městský rozhlas, řízení dopravy a Dopravního podniku. Žádný ze správců není v současné době schopen zodpovědně odpovědět na otázku, které kabely jsou historicky jeho. Od kabelů pokládaných a provozovaných v meziválečném období, 2. světové války a dříve neexistuje až na vyjímky žádná dokumentace. Tvrzení zástupců JME se mi jeví jako ne zcela korektní. Určit kabely lze pouze podle stávajících evidenčních podkladů a následně přímo ve výkopu fyzickým zjišťováním jednotlivých kabelů. Jedná o velmi nebezpečnou, časově a finančně náročnou práci.

Z pohledu ohrožení zdraví občanů jsou nejnebezpečnější kabely Dopravního podniku, které mají pomalé jištění a v případě poruchy ještě dlouhou dobu dodávají energii do poškozeného místa včetně dotčených sítí jiných správců. Poruchy těchto kabelů je ohrožují, i když je dodržena prostorová norma (z důvodu velkého energetického výkonu v místě poruchy) který zničí i předepsané pevné překážky. V poslední době Dopravní podnik řeší tento problém u celkových rekonstrukcí komunikací budováním kabelovodů, které značně zvyšují bezpečnost těchto energetických kabelů. Z důvodu omezeného prostoru je toto řešení na úkor jiných správců.

Závěrem je možno konstatovat, že problém je komplexně řešitelný pouze za cenu velmi vysokých finančních nákladů a koordinace všech správců sítí a správních orgánů, tedy prakticky na celém území města neřešitelný.

Vlastimil Sršeň, tiskový odbor ČESKÝ TELECOM, a.s.

 

Již z doposud uveřejněných skutečností, je případná nedůvěra ze zavlečení přepětí po příchozím vedení do budovy opodstatněná. Vždyť nevíme do jaké se to sítě připojujeme. Představme si, že náš počítač je napájen právě kabelem z výše uvedených obrázků. Kdo z případných majitelů sítí tedy dnes může garantovat nemožnost indukce z jiného vedení? Za stávající situace to nemůže žádný vlastník. Podobně jako neochrání svá vedení od náhodného poškození stavební firmou, tak je těžké ochránit vedení od upalující se kabelu dopravního podniku, který je opět ze známých důvodů v nebezpečné blízkosti.

Aniž bych lobboval ve prospěch výrobců přepětových ochran a pojišťoven, vypadá to, že ten, kdo se rozhodne provozovat elektroniku v takových aglomeracích, jsou pro něj ochrany a dobrá pojistka nutností.

Závěr....
Nejsem ovšem v této oblasti přílišný optimista. Mnozí lidé nevěnují pozornost antivirovým ochranám a ti, kteří ano, zase používají místo přepěťových ochran uzel na přívodním kabelu nn. :-(

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933