Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • ... omílaný dotaz, zda lze k pevnému zásuvkovému obvodu připojit pevný světelný obvod. Okolnosti, které vedou k zamýšlenému připojení jsou také stejné. Nemožnost vytvoření nového světelného okruhu a stávající světelné okruhy na hranici maximálního ...
  • ... experimenty s cílem najít bezpečný způsob usmrcení zvířat elektrickým proudem, což vedlo k sérii pokusů na různých zvířatech ve své laboratoři. Po několika neúspěšných pokusech s různými napětími a sestavami elektrod nakonec Edison našel funkční ...

Revize EXCEL – program pro psaní revizních zpráv, který vyrostl s vámi


Document Actions
Revize EXCEL – program pro psaní revizních zpráv, který vyrostl s vámi
Zažloutlé normy formátu A5, všudypřítomný vodič PEN a v každém rozváděči tabulka: „Barevné značení vodičů neodpovídá ČSN 33 0165.“ O závadách se nediskutovalo, norma hovořila ke všemu jasně. S pantátou se nediskutovalo a štítky a tabulky byly nade vše. Jestli vám to nic nepřipomíná, pak je to jedině dobře. V tomto duchu se také přistupovalo k tvorbě revizní zprávy.
Igor Nováček, ze dne: 22.02.2007
reklama

My sami a vše kolem nás roste a spěje (někdo možná od desíti k pěti). V každém případě doba se mění a my s ní. Nemohu se zbavit vzpomínky na dobu, kdy revizní technici byli většinou lidé, kteří se už rozhodli dát vale pohybu. Zažloutlé normy formátu A5, všudypřítomný vodič PEN a v každém rozváděči tabulka: „Barevné značení vodičů neodpovídá ČSN 33 0165.“ O závadách se nediskutovalo, norma hovořila ke všemu jasně. S pantátou se nediskutovalo a štítky a tabulky byly nade vše. Jestli vám to nic nepřipomíná, pak je to jedině dobře. V tomto duchu se také přistupovalo k tvorbě revizní zprávy. Univerzální formuláře na všechno. Když říkám „na všechno“, tak se mi i vybaví způsob revize, jak to někteří prováděli. Cílem revize bylo vytvořit obsažný elaborát, který byl slovní náhradou fotografie, jen s tím rozdílem, že důležitější byl ten papír, než samotná revize.

Dnešní doba je jiná a samozřejmě kritizovaná, jako ostatně realita každé doby, jakkoliv daleko do minulosti vzato. Ale ať chceme nebo ne, doba nám přinesla jistou svobodu v myšlení a volnost projevu. Když cítíme něco jako nesmysl, tak to nahlas řekneme a často najdeme odvahu to udělat po svém. Naprosto super jsou lidé, kteří dělají věci tak, jak jim velí jejich rozum a zároveň přijímají zodpovědnost za to, co a jak dělají. A protože lidé, které jsem otituloval přídomkem „super“ jsou lidé chytří, myslí i na sebe a vytváří si alibi pro případný malér.

Tak nějak bych popsal pozadí vzniku nového programu pro psaní revizních zpráv. Původní program Revize XP byl dobrý, a proto zůstal jako doplněk k programu Revize EXCEL. Dostal nový název Revize WORD a byl upraven, aby mohl pracovat i pod novými MS Office 2007.

Důvody vzniku nové verze programu pro psaní revizních zpráv (Revize EXCEL) byly tyto:
• zápis o revizi není mapa elektroinstalace
• zápis o revizi je pravdivý protokol vypovídající o provedených činnostech při revizi
• zápis o revizi musí být jasný, konkrétní a stručný, jak je to jen možné
• zápis by měl trvat mnohem kratší dobu, než provádění samotné revize
• tvorba zápisu se musí pružně přizpůsobit skutečné činnosti prováděné při revizi
• zápis o revizi nesmí být zkreslen snahou nacpat data do předem daného formuláře
• EXCEL je nejvhodnější program pro tvorbu revizních zpráv

Revizní technik není administrativním pracovníkem a vytvoření zápisu o revizi není samospásným nástrojem pro zajištění bezpečnosti. Smyslem práce revizního technika je v rámci možností prohlédnout, zkusit a změřit co nejvíce částí elektroinstalace a smyslem revizní zprávy, je tuto práci zdokumentovat. Stejně jako lékař prohlédne tělo, do zprávy tyto zjištění popíše a přidá závěr, který ze zjištěného vyvozuje, tak revizní technik musí revizní zprávou jasně doložit, co dělal a k jakému závěru toto zjištění vede. Stejně jako lékař nepoužije všechny vyšetřovací metody a musí vzít do úvahy možnosti své i svého pacienta, revizní technik nemůže z mnoha důvodů provést plný počet všech zkoušek a měření. Využije-li však možnosti, které má, pak jeho práce dostane velký smysl.

Program Revize EXCEL umí sestavit revizní zprávu z před-chystaných listů. Listy (šablony) lze jakkoliv editovat, nebo další přidávat. Hlavní zbraní programu však je schopnost přidávat do revize řádky. Proč to? Když budete psát revizi, tak začátek (titulní strana) bude téměř vždy shodná. Následný „pokec“ se už bude lišit, ale zásadní rozdíly přinese popis jednotlivých revizních úkonů. Revizní zpráva by měla vždy obsahovat rozsah prohlídky daného zařízení a rozsah zkoušek a měření. Dále samozřejmě zápis naměřených hodnot a pokud možno, tak i srovnání s hraniční hodnotou. Zcela jinak napíšete revizi zásuvkových obvodů oproti strojům v pekárně. Úplně jinak bude vypadat zápis z revize střechy plné ventilátorů a vzduchotechnik než revize ve školních třídách.

Každá revizní zpráva některé věci obsahovat MUSÍ. Další věci tam jsou nebo nejsou, a v jaké formě, to už vyplývá z toho, co vlastně revizní technik ve skutečnosti dělal. To je právě rozdíl proti situaci popsané v úvodu. Někteří revizní technici přišli prostě vyplnit formuláře, což mohlo znamenat pouze sezení před rozváděčem a potom někde, kde se daly rozložit schémata a projekty. Lejstra byla plná a „nazdar.“ Dnešní revizní technik by oproti tomu měl především pracovat, takříkajíc v terénu a udělat maximum pro zjištění potřebných informací. Revizní zpráva by pak měla jasně dokumentovat jeho činnost. Pokud něco neprovedl, pak to mělo asi důvod a to něco co neprovedl, by nemělo být na revizní zprávě. V lepším případě se může stát, že ze sebe udělá šaška, v horším případě skončí u soudu za klamání spotřebitele. Dneska to není planá hrozba, ale běžná realita. Spotřebitelé totiž také dospěli, a pokud mají platit za něco, co nebylo provedeno, tak nemají problémy se sebeobranou. A aby to nevzali s tou sebeobranou doslovně a jednou na nás nevyzkoušeli nějakou bolestnou bojovou techniku, tak se musíme prostě změnit.

Ještě si neodpustím malé proroctví a budu moc rád, pokud zjistím, že se pletu. Předpokládám, že vyjdou nové normy (např. ČSN 33 2000-6-62 a 63), které budou obsahovat obsáhlé a podrobné pokyny i k tomu, jak se má revizní technik při revizi tvářit (ne pářit). Očekávám nesmysly, které nás budou nutit kontrolovat a následně ručit i za to, že světlo ze stropu nespadne někomu na hlavu. Potom se povedou nekončící jalové diskuze o tom, jak to provést, a které budou končit opět starým známým: „papír snese vše. Bože, dej ať se pletu.“ A teď už opět pokračuji v článku.

Ze zápisu o revizi by mělo být také zřejmé, že revizní technik ví, jakých hraničních hodnot by se mohl doměřit. Z toho plyne na straně jedné potřeba, aby jasně ukázal na souvislosti mezi jednotlivými jisticími prvky a vedením a spotřebiči. Na straně druhé, ale nemusí mapovat přesně, který jistič napájí konkrétní zásuvku, když jsou jističe naprosto stejné.

Zde je ke stažení tento článek v nezkrácené formě a obsahuje na konci i dvě revizní zprávy. Na nich jsem nechtěl ukázat, jak to musí vypadat, ale jak to může vypadat. U obou jsem sledoval výše popsané cíle a jde na nich vidět, že zápis provedených činností může být opravdu různý. Každý sám by si měl vytvořit způsob, který mu nejvíce vyhovuje, ale který mu zároveň bude štítem k obraně při případném maléru. V poslední době jsem se naučil do „celkového hodnocení“ také připojovat slovní spojení „v rozsahu provedené revize.“ Myslím, že tato slova spolu s jasným a konkrétním popisem toho, co jsem opravdu prováděl, mi dopřejí ještě mnoho klidných dnů a nocí.

Program Revize EXCEL umí mimo funkce pro práci se soubory, listy a řádky také doplňovat hraniční hodnoty impedančních smyček, odporu ochranných vodičů, nebo také vnější vlivy a závěr, který z nich vyplývá. K zakoupenému programu se automaticky přidává i program Revize WORD, Závadovník a AED (archiv elektronických dokumentů), jenž usnadňuje archivaci a připomínání revizních zpráv. V nápovědě jsou připojeny i pohyblivé ukázky práce s programem. Instalace byla zjednodušena a omezuje se na spuštění jednoho souboru.

Program je k dostání ve dvou verzích. Verze B je oproti verzi A o 400,- Kč dražší a obsahuje výpis nejdůležitějších zásad z 64 norem pro obor elektro.

Revize Excel - verze A 1.520.-
Revize Excel - verze B 1.920,-

Doba se mění, software, který by mohl být ku pomoci také, a doufám, že i my budeme postupovat správným směrem.

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Co je to protokolární určování vnějších vlivů? Skládání více tříd téže povahy vnějšího vlivu? Jak má vypadat konstrukce elektrických zařízení z hlediska vnějších vlivů? Které vnější vlivy jsou mimo rámec popsaný v příloze A ČSN 33 2000-5-51 ed.3.? Jak se označují vnějších vlivů ve výkresové dokumentaci? Obecné principy volby a návrhu elektrického zařízení s ohledem na vnější vlivy ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933