Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Vychytávka Obsidian je placená, ale i zdarma!


Document Actions
Vychytávka Obsidian je placená, ale i zdarma!
Tuto aplikaci jsem objevil během Covid-19. V první verzi byla zajímavá, leč ne tak použitelná jako nyní. Předesílám, že je to pomůcka pro ty, kteří pracují s nějakým množstvím informací a chtějí si zjednodušit orientaci. Z toho plyne, že určitě není pro každého. Jde o zdarma nebo placenou verzi. Stále používám bezplatnou, ale v oblasti, v které aplikaci používám přibývá uživatelů rychle a zvažuji i některé placené služby. Proč ne? Oč jde? Napsal jsem něco málo, co jsem stihl, myslím, že pro pochopení a motivaci těchto pár řádků bude stačit. Kdyby chtěl někdo z kolegů tuto appku rozvinout, mohla by to být zajímavá alternativa ...
Jiří Macháček, ze dne: 25.12.2023


Nejsem sice revizní technik v oblasti elektro, ale náročné úkoly vyžadující obrovské množství technických souvislostí mám před sebou neustále. Dávno jsem pochopil, že pokud budu čekat až mi nějaká reklama nabídne rychlé , snadné řešení, nebude levné a vlastně ani tehdy, kdy ho skutečně potřebuji nejvíce. Proto hledám, zkouším. Někdy během Covidu jsem objevil Obsidian. Aplikaci, která sice na první pohled vypadala divně, složitě a draze, ovšem používám ji doposud.

Investor nemusí nutně požadovat složité řešení, které musím nutně prověřovat, zda je v souladu s aktuální legislativou. Kontroluji to totiž stále. Pokud mám pochybnost, hledám ...  potřebuji najít a propojit relevantní informace rychle a efektivně. Hodně používám místní zdroje.elektrika.cz, protože tam mohu uložit technické dokumenty, které pak mohu prohledávat nebo si na ně linkovat své poznámky. Ovšem potřeboval jsem vlastní malou knihovničku, jejíž obsah bych měl stále s sebou, přičemž ji mohl upravovat po svém a mít tak pod vlastní kontrolou.




K tomu se hodil Obsidian ...

Začal jsem tím, že jsem vytvořil několik poznámek v Obsidian, kde jsem shrnul časté požadavky. Postupně jsem přidával další poznámky, řešení a průběžně je tagoval. Výsledkem pak bylo jednoduché spojování mnoha informací různých dokumentů a případné odkazy na zdroje zde. 

Díky integraci vlastní databáze s mobilní aplikací mám k informacím pohodlný přístup kdykoliv a kdekoliv. Při shromažďování informací nezapomínám přidávat své poznámky do Obsidiánu, protože skvělá učebnice, uložená na šesté poličce ve skříni tam může jinak bez povšimnutí zůstat navěky.

Jde tedy o využítí funkce Obsidian pro vytváření interních odkazů mezi poznámkami. To mi umožňuje rychle vizualizovat souvislosti mezi mnohými zdroji informací. Když například narazím na specifický technický požadavek, mohu si ihned zobrazit vše, co s uvedenou problematikou souvisí.

Systém se mi stal natolik efektivním, že se jsem chtěl sdílet data s někým dalším. Což o to, šlo by to, ale protože mé poznámky a hledání souvislostí mezi nimi je specifické, nemám s kým.

Jeden z mých zahraničních kolegů (Indie), byl nadšený z možností, které Obsidian nabízel, a rozhodl se investovat do jedné z placených služeb aplikace. Sám zůstávám stále u neplacené verze, ale možnost rozšíření osobního informačního nástroje dál, se mi líbí. Ostatně pokud je něco zaplacené, mohu očekávat, že to někdo vyvíjí a udržuje.

 

Co to je Obsidian? 


Obsidian je osobní znalostní databáze a aplikace pro poznámky, která pracuje s Markdown soubory. Byla vytvořena programátory Ericou Xu a Shidou Li a původně spuštěna v roce 2020. Aplikace je postavena na Electronu a je dostupná na platformách Windows, Linux, macOS, Android a iOS. Obsidian umožňuje uživatelům vytvářet interní odkazy mezi poznámkami a vizualizovat jejich vztahy pomocí grafu. Text je formátován pomocí Markdown, přičemž Obsidian poskytuje okamžitý náhled naformátovaného textu.

Základní rysy aplikace zahrnují podporu prostého textu s Markdown, odkazy (včetně obousměrných odkazů) a vysokou rozšiřitelnost prostřednictvím pluginů a témat. Obsidian nabízí jak základní pluginy vytvořené týmem Obsidian, tak komunitní pluginy od uživatelů. K dispozici je více než 200 komunitních témat.

Obsidian je ideální pro elektrotechniky a podobné profese které využívají ke své práci velké množství informací. Umožňuje efektivně organizovat a strukturovat myšlenky a znalosti flexibilním, nelineárním způsobem. Aplikace je zdarma pro osobní použití, komerční licence jsou k dispozici za poplatek. Obsidian se vyznačuje svou estetikou a silnými funkcemi, což z něj činí populární nástroj pro poznámky.




Užitky pro elektrotechnika

  • Organizace poznámek
    Obsidian umožňuje elektrotechnikům efektivně organizovat technické poznámky, návody, a dokumentaci
  • Vizualizace vztahů 
    Pomocí grafů lze vizualizovat vztahy mezi různými projekty nebo koncepty
  • Integrace s dalšími nástroji
    Rozšiřitelnost prostřednictvím pluginů umožňuje integraci s dalšími nástroji a databázemi
  • Přístup kdekoliv
    K dispozici na různých platformách, což umožňuje přístup k poznámkám na různých zařízeních
  • Přizpůsobitelnost
    Možnost přizpůsobit aplikaci podle osobních potřeb a preferencí

Obsidian je tedy užitečným nástrojem pro elektrotechniky, kteří potřebují spravovat a strukturovat rozsáhlé informace, poznámky a zdarma!




Co se o Obsidianu dočtete ...

Použití Obsidian může být pro technika, který se spoléhá na širokou škálu informačních zdrojů, jako jsou technické normy, katalogy, osobní a cizí zkušenosti, doporučení ze školení, seminářů, pravidel a legislativy, velmi prospěšné. Zde jsou klíčové motivační argumenty pro používání Obsidian v takovém kontextu:
  1. Centralizace informací
    Obsidian umožňuje shromáždit všechny informace na jednom místě, což značně ulehčuje jejich vyhledávání a přístup

  2. Vizualizace souvislostí
    Pomocí interaktivního grafu lze vizualizovat, jak jsou jednotlivé poznámky a informace propojeny, což pomáhá lépe pochopit komplexní souvislosti

  3. Snadná navigace a odkazování
    Obsidian umožňuje vytvářet vnitřní odkazy mezi poznámkami, což usnadňuje navigaci mezi souvisejícími informacemi

  4. Zachycení a ukládání osobních zkušeností
    Technik může efektivně zaznamenávat a organizovat své osobní zkušenosti a postřehy, které mohou být cenné pro budoucí projekty

  5. Rozšiřitelnost prostřednictvím pluginů
    Uživatelé mohou Obsidian rozšířit o různé pluginy, které přidávají funkce specifické pro jejich potřeby

  6. Integrace externích zdrojů
    Technik může integrovat informace z externích zdrojů, jako jsou digitální knihovny, online databáze nebo dokumenty z školení

  7. Přizpůsobitelnost
    Obsidian umožňuje uživatelům přizpůsobit si prostředí dle vlastních potřeb, což zvyšuje produktivitu a usnadňuje práci

  8. Mobilní přístupnost
    Díky mobilní aplikaci má technik přístup k svým poznámkám kdekoli a kdykoli

  9. Zlepšení zapamatování a učení
    Vytváření a propojování poznámek může podporovat proces učení a pomáhat lépe si zapamatovat složité informace

  10. Snadné sdílení informací s kolegy
    Obsidian usnadňuje sdílení poznámek a znalostí s kolegy a týmem

  11. Historie a verze poznámek
    Obsidian uchovává historii změn v poznámkách, což umožňuje sledovat vývoj myšlenek a projektů

  12. Podpora formátu Markdown
    Markdown formát je jednoduchý na použití a umožňuje snadnou formátování textu

  13. Zachování kontextu a perspektivy
    Umožňuje technikovi uchovat kontext a perspektivu různých zdrojů informací, což je klíčové pro porozumění a aplikaci technických principů

Používání Obsidian může výrazně zvýšit efektivitu, organizaci a přehlednost v práci technika, což vede k lepšímu pochopení materiálu, rychlejšímu řešení problémů a zlepšení celkové produktivity.


Nejsem distributorem, nedělám technickou podporu této aplikaci, sám bych potřeboval pomoci. Ovšem mezi místními uživateli je mnoho prozíravých odborníků, pro které programování a takové aplikace jsou běžnou rutinou. Pokud někdo vymyslí smysluplné sdílení, rád se přidám. A s propojením na místní databáze samozřejmě počítám.

Tolik z mého Vánočního tipu!



Více naleznete na Obsidian.md

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933