Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Průvodce výběrem produktů EcoStruxure Building - integrovaný systém řízení budov


Document Actions
Průvodce výběrem produktů EcoStruxure Building - integrovaný systém řízení budov
Mírný odklon od instalační elektrotechniky k automatizaci je vzhledem k vývoji souvisejících technologií nezvratný. Podívejme se krátce na vyšší dívčí, která patrně oslovuje ty, kdo se odborníky zaměřené na oblast energetického managementu. Optimalizace spotřeby energií v průmyslových a obchodních budovách je v těchto dnech stále častější téma a vlastníci, správci budov a energetičtí manažeři hledají nová řešení. A nakonec se vše objeví na prkně projektakta elektroinstalace ... moje zkušenost zatím žádná a vaše?
Igor Nováček, ze dne: 11.04.2023
reklama


Když jsem kdysi začínal jako běžný projektant domovních elektroinstalací, nenapadlo by mě, že budu nakonec pracovat v prostředí automatizace. Tedy alespoň v domovní, když už ne průmyslové. Pokud se nad tím zamyslíme, zase tak velkým překvapením to není, ostatně i zde, na místních diskusích najdeme mnoho podobných profesí. Aby ne! Na dveře nám klepe Průmysl 4.0 a internet věcí zapleveluje média čím dál více. Výsledkem je tedy stále více "polovodičů" v naší tradiční silnoproudařině.


Pro více informací kliknout!


Protože se posledních několik let zajímám o řízení technologií v budovách a vývoj se odehrává stále více tímto směrem, pátrám po všech souvisejících technologiích. Na mém pracovním stole mi kolega zanechal tento technický sešit s odkazem "Toto znáš?". Neznám, pomyslel jsem si a otevřel jej ...

... ovšem když jsem četl řádky například:
  • ... pozvedněte hodnotu vaší budovy, zvyšte produktivitu
  • ... náš nejnovější IP hw a sw překračuje rámec základních funkcí MaR
  • ... řešení EcoStruxure Building přináší inovaci ve všech úrovních
  • ... neustále hledíme za hranice standardního s cílem poskytovat inovativní řešení
  • ... práce s partnery, kterým důvěřujeme, je pro nás stejně důležitá, jako pro naše zákazníky
... tak jsem chtěl tuto technickou publikaci zahodit, protože to vypadá na práci copywritera, digitálního marketéra, nebo v nejhorším případě AI (chatbot GPT). Ale v rámci mé badatelské záliby jsem pokračoval v dedukci a rešerši z více zdrojů. Jde o systém energetického managementu budov s otevřenou systémovou architekturou. Mým jazykem bych to popsal tak, že jde o vrstvu nad systémovou instalací, která umožňuje monitorovat a vizualizovat více propojených systémů současně. Vzhledem k tomu, že v dnešních budovách se nachází více různých technologií, je namístě se ptát, jak je všechny spojit, aby byla činnost všech systémů efektivně synchronizována.



Pro více informací kliknout!


Ale vraťme se k publikaci. Prokousal jsem se prvními listy, dogůglil jsem souvislosti a zastavil se u obsahu:

  • Řešení EcoStruxure Building
    Software
    Uživatelské rozhraní
    Rodina modulů Automation Server
    SmartX Edge Server – AS-P
    Napájecí zdroj a svorkovnice
    Tabulka pro výpočet odběru napájení
    I/O moduly
    I/O moduly – porovnávací tabulka
    SmartX Edge Server – AS-B
    SmartX Edge Server – AS-B – vstupy a výstupy
    Příslušenství
    SmartX panel – AD
  • Automaty SmartX IP
    Automaty SmartX IP – řada MP
    Příslušenství
    Prostorová čidla SmartX
  • Další užitečné nástroje EcoBuilding
    Zjistěte více o dalších nástrojích


Pohledem na tuto obsahovou strukturu jsem toho ovšem moc nepochopil. Pokračoval jsem na Tabulku funkcí. Ta mě přinesla již bližší představu o tom, co systém může umět. Rozjasnění přišlo s Architekturou EcoStruxure a samozřejmě s doptáním u starších kolegů. A patrně nejdůležitější tabulkou pro představu systému je na stránce Portfólio služeb pro chytré domy.

Respektive:
  • Dohled
    Alarm monitoring, Condition monitoring, záloha v cloudu
  • Údržba
    Preventivní prohlídky, vzdálený přístup, Condition Based zásahy
  • Reporty a poradenství
    Alarmy a součastný stav, zdraví budovy, zdraví budovy plus finanční rozvaha


Pro více informací kliknout!


Jednotlivé položky v dříve uvedeném seznamu dávají smysl tomu, kdo se již v základu orientuje. Pak ovšem nedává smysl úvod pro ty, kteří systém ještě neznají.


Velká většina publikace je psána "reklamštinou", což je pro technika "jazyk neznámého kmene". Přesto jde o zajímavou technologii, jejíž princip bychom měl znát. Ale tomu by mohlo předcházet nějaké školení, seminář výrobce. Rozhodně tento sešit ve své knihovně postrádat nebudu a v případě potřeby si ho stáhnu z archívu.


 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

SCHNEIDER ELECTRIC CZ, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933