Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

xComfort v obležení návštěvníků Stavebního veletrhu 2022


Document Actions
xComfort v obležení návštěvníků Stavebního veletrhu 2022
Po dvou letech jsme s kamerou zavítali na brněnský Stavební veletrh. Zajímalo nás, jaký bude zájem veřejnosti po tolika měsících izolace a také v době, kdy vzrůstá inflace. Pohledem na vystavovatele byl z oboru instalační elektrotechniky přítomen pouze EATON se svou systémovou instalací xComfort. Na veletržním stánku brněnského systémového integrátora ARI nás s tradičním nadšením přivítal Jaromír Pávek, produktový specialista této značky. Jaká byla poptávka po bezdrátové systémové elektroinstalaci xComfort?
Tým portálu Elektrika, Miroslav Minařík, ze dne: 12.05.2022


Portál Elektrika.cz je oborově zaměřen na instalační elektrotechniku. Měření a regulace v podobě řízení technického vybavení budov je jeden z přesahů do oblasti automatizace. Osobní a praktické zkušenosti máme s kolegy v redakci se systémy ABB KNX, TECO Foxtrot a EATON xComfort. Vývoj, nasazení a přednosti jednotlivých značek neustále sledujeme.


Pro větší náhled kliknout!


Jako všichni, i my jsme s očekáváním čekali na návrat klasických veletržních časů. Veletrh, i když v menším rozsahu, byl určitě v pátek a sobotu v klasickém obležení příchozích. Stánek brněnské společnosti ARI, systémového integrátora xComfort, byl uprostřed všeho dění a co víc, byl jediný z branže.

Co návštěvníky letos zajímalo
Situace s ruským plynem a inflace nenechává žádného investora netečným. Návštěvníky zajímaly izolace a různé alternativní druhy vytápění. Chytrou, inteligentní elektroinstalaci, respektive po našem, domovní automatizaci však poptávali návštěvníci také. Stačilo stát ve frontě na pokládané dotazy a poslouchat.

Doposud, tedy na předešlých veletrzích, byly otázky a požadavky rozličné. Ale těch lidí, co by se ptali na to nejdůležitější, tedy jak řídit energetické zdroje synchronně se spotřebiči tolik nebylo. Lidé si přáli vybavit rodinný dům řízením osvětlení a automatickým provozem rolet nebo žaluzií.

Co bylo letos jinak
Padaly otázky více na řízení energie fotovoltaických panelů, řízení nově pořizovaných kotlů, tepelných čerpadel, elektrických podlah, ale také i venkovního stínění. Ovšem co těmto investicím dá správnou váhu, je automatické řízení všeho instalovaného. Stále mezi spotřebiteli chybí vědomost o kompatibilitě všeho zamýšleného a řízení jako jediného celku.



Je chytrá elektroinstalace pro každého?
V dnešní době už řízená domácnost není výsadou pouze "bohatých peněženek". Regulace se už vyplácí i v bytech a malých rodinných domcích. Důležité je ovšem nepodléhat tomu, co je "trendy" a kriticky se zamyslet, co a proč regulovat a řídit. Nezřídka se v diskusním fóru setkáváme se nešťastníky, kteří si pořídí mnoho "smart" prvků a pak se dožadují smysluplného zapojení. Nepopírám, že mnoho situací se dá řešit pořízením všeho, co spadá do množiny "smart home", ale spotřebitel přehlíží to, čemu říkáme "dlouhodobá udržitelnost". 

Co vše se dá chytrou instalací ovládat
Jak bylo uvedeno zpočátku, používáme tři typy systémových elektroinstalací a snažíme se propojovat často i to nepropojitelné. Vše je řešitelné, každé řešení má jinou cenu a jinou náročnost na dlouhodobé udržení požadovaného stavu. Nízká nebo vysoká cena ještě vůbec nic nemusí znamenat. Pro člověka problematiky neznalého snad nemůže být nic horšího, než se řídit "pozlátkem" ve formě neskutečného množství funkcí, které v praxi ani využít najednou nelze.


Jak se orientovat?
Seznámit se s tím, co je to centrální řízení, decentrální řízení, kdy metalickou sběrnici a kdy bezdrátovou komunikaci. Jaké je zabezpečení, rozšíření systému, kdo systém opraví, pokud nebude pán domu přítomen. Dívat se kolem sebe a ptát se. Pak rozeznat pravého "srdcaře" od obyčejného prodejce nebude tak těžké.

Jak to vypadalo živě? Sledujte v následující videoreportáži!



Pro ty, kteří již xComfort znají, chystáme další pokračování našich reportáží o bezdrátové automatizaci.



 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

xComfort EATON
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Pokud míříte do Brna na veletrh, měli byste vědět proč se 30. jubilejní ročník AMPERu nekoná v pavilonu "P"? Jaký sortiment představí EATON na letošním ročníku AMPERu? Jaké technologie a systémy EATON prezentuje ve výstavní části zaměřené na elektromobily? Jaké jsou hlavní části expozice EATON a na co se každá z nich zaměřuje? A pro fajnšměkry chytrých instalací, co umožňuje modul třetí strany CB02 Kometa a jak přispívá k inteligentnímu řízení domácnosti? Více zde!
V domácnostech se často setkáváme s neefektivním centrálním ovládáním vytápění, kde jeden termostat řídí teplotu pro celý dům. Toto řešení není ideální pro domy s více generacemi nebo různými teplotními preferencemi a časovými harmonogramy obyvatel. Centrální termostat často vede k nadměrnému vytápění některých oblastí domu, zatímco jiné oblasti mohou zůstat nevytápěné. To způsobuje zbytečné náklady a tepelné ztráty. Všichni dobře známe odkládání důležitých věcí na později. V případě vytápění domu to však nemusí být šťastnou volbou. Mít přetopeno nebo v horším případě mrznout je slušně řečeno "nekomfortní". Pokud si vzpomeneme uprostřed topné sezóny, často nezbývá než to odložit. Pak se na to zapomene a začne další sezóna a ... Ale o jednom rychlém řešení víme ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933