Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Projekty, Energetika

Fotovoltaická elektrárna v souvislostech Petra Tobolíka

  • 15.04.2024
Fotovoltaická elektrárna v souvislostech Petra Tobolíka
Téma fotovoltaických elektráren (FVE) jiným pohledem. Od projektování, instalace, přes revize až po bezpečnostní aspekty, včetně ochrany před bleskem a požární bezpečnosti. Diskutuje různé aspekty související s výrobou, instalací a udržováním FVE, včetně legislativy, technických a bezpečnostních norem. Otázky ukazují na důležité aspekty, které je potřeba zvážit při plánování, realizaci a provozu fotovoltaických systémů, jako jsou projektová dokumentace, nejčastější chyby, kvalifikace potřebná pro projektování a instalaci a specifické výzvy spojené s ochranou proti bleskům a požární bezpečností.

ŘEŠENÍ: Jak zachránit regulaci topení v topné sezóně

  • 13.11.2023
ŘEŠENÍ: Jak zachránit regulaci topení v topné sezóně
V domácnostech se často setkáváme s neefektivním centrálním ovládáním vytápění, kde jeden termostat řídí teplotu pro celý dům. Toto řešení není ideální pro domy s více generacemi nebo různými teplotními preferencemi a časovými harmonogramy obyvatel. Centrální termostat často vede k nadměrnému vytápění některých oblastí domu, zatímco jiné oblasti mohou zůstat nevytápěné. To způsobuje zbytečné náklady a tepelné ztráty. Všichni dobře známe odkládání důležitých věcí na později. V případě vytápění domu to však nemusí být šťastnou volbou. Mít přetopeno nebo v horším případě mrznout je slušně řečeno "nekomfortní". Pokud si vzpomeneme uprostřed topné sezóny, často nezbývá než to odložit. Pak se na to zapomene a začne další sezóna a ... Ale o jednom rychlém řešení víme ...

eGra: Energetická osvěta provozovatelům fotovoltaických elektráren #1

  • 5.08.2023
eGra: Energetická osvěta provozovatelům fotovoltaických elektráren #1
Svět se za fotovoltaickými panely honí na všech možných místech. Hlavním motorem, hned po dotacích, je představa energetické soběstačnosti nebo snadná, pasivní tvorba zisku. Na základě čeho se vlastně soukromí investoři malých fotovoltaických elektráren rozhodují? Do jaké míry jsou pod vlivem emotivních nabídek marketingu a co skutečně ví o trhu s elektrickou energií? S Jarobírem Klabanem jsme otevřeli téma základní energetické gramotnosti. Jak některé části této problematiky vnímá dodavatel řídících systémů?

Provedení elektroměrového rozvaděče

  • 20.03.2021
Provedení elektroměrového rozvaděče
Jaké mohou být u rozvaděče v soustavě TN-C jeho vývody? Co musí splňovat odnímatelné části elektroměrového rozvaděče? Co lze v elektroměrovém rozvaděči, části pro elektroměr, vše umístit za zařízení? S jakým prostorem je nutno pro montáž elektroměrů a spínacích prvků uvažovat? Jaké typy vodičů použitých v zapojení elektroměrových rozvaděčů lze použít? Jak se označují návlačky vodičů na kontaktech instalovaných přístrojů? Jistič před elektroměrem je jistící zařízení odběratele, které jej omezuje ve výši rezervovaného příkonu. Ampérická velikost jističe před elektroměrem musí být odsouhlasena ... odpovědi čtěte zde!

DEHN: Nad otázkami ochrany dle ČSN 33 2000-4-443 ed.3

  • 14.11.2017
DEHN: Nad otázkami ochrany dle ČSN 33 2000-4-443 ed.3
Proč instalovat svodič blesků? Co je to zkratka LPL? Vzniká povinnost instalace za jiných než legislativních důvodů? Ochrana před přepětím je vyžadovaná, pokud přepětí může mít následující účinky na ... Může mít energetika jiné nároky než z ČSN 62 305 vyplývající? Jaké jsou vlastnosti tohoto svodiče? Jakým principem dochází k účinné ochraně zařízení? Jsou tedy instalace za elektroměrem pro ochranu vhodnější? K čemu je dobrý vlnolam? Proč se DEHNshield označuje za kombinovaný svodič?

Projekt ITER a zapojení českých vědců a firem

  • 2.02.2015
Projekt ITER a zapojení českých vědců a firem
I přes probíhající protesty protijaderných aktivistů pokračuje výstavba experimentálního termonukleárního reaktoru v rámci mezinárodního projektu ITER. Dočkáme se již brzy prvního reaktoru, který bude mít vyšší výkon než příkon? O tom jsme na AMPERu 2014 hovořili s Milanem Řípou z Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd České republiky. Prozradil nám, jak se na projektu podílejí čeští vědci a české firmy.

VĚTRNÍKY: Rychlá pokládka vedení

  • 24.12.2007
VĚTRNÍKY: Rychlá pokládka vedení
Vedení mezi větrníky jsou v zemi. Už jste přemýšleli kdo a kdy ty vzdálenosti realizoval? Podívejme se na technologii, kterou pokládají kabely v sousedním Německu a Rakousku. U nás tomu zatím brání závaznost nezávazné normy ČSN 332000-5-52 ...
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933