Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

PŘÍBĚH: Moje elektrikářské začátky


Document Actions
PŘÍBĚH: Moje elektrikářské začátky
Léto 1970, nejmenované město, a mladý muž vstupuje do světa elektrikářů. Na šatnách v prachu okna slova urážlivá, výprava do skladu sazí, kde saze se stávají jeho nechtěným parfémem, a zážitek s elektrickým proudem, který mu mohl vzít život. Vstup do světa plného průšvihů, humoru a lekcí o životě. Strýc Makotů a strýc Záhorníků, ostřílení kolegové, kteří mají své neobvyklé metody práce. A pak je tu ještě elektrická ještěrka a škodolibý vtípek, který málem skončil tragédií. Vzpomínky na mládí, komunismus, a normalizaci s nádechem humoru a nostalgie. Takto vypadal svět jednoho elektrikáře v dobách, které mnozí z nás už ani neznají. A přísahá na svůj pupek, že je to pravda!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 10.06.2009
reklama


Moje začátky

Místo a čas - jedno nejmenované město léta páně 1970
Vše začalo kontrolou pořádku na šatnách čerstvě vyučeného tovaryšstva cechu elektrikářského. Krom obvyklého nepořádku byly tyto prostory vylepšeny dvěma nápisy vyvedenými prstem v prachu okna. Machů je piča a Louka je kokot. Prvně jmenovaný byl šéfem celkové údržby a druhý šéf elektroúdržby. I rozlítili se tito pánové převelice a některé svěřence své nevděčné z kumbálu elektroúdržby doslova vykopali. Odvetnou akcí, jenž následovala po tomto extempore, byla trestná výprava do skladu sazí. Chemicky čisté saze, to je panečku materiálek, kdo nezažil, neví. Ani hodina pod sprchou vás zcela nezbaví tohoto přítulného materiálu. Domů trolejbusem jsem jezdil voňavý a pěkně vymydlený, leč zbytky onoho sajrajtu okolo očí opravňovaly některé jedince k domněnce, že patřím do pětiprocentní menšiny s jinou sexuální orientací. I v přecpaném dopravním prostředku jsem pak míval kolem sebe dostatek místa.

Našim úkolem bylo vyměnit letité osvětlení v tomto černém pekle, kde se dlouhá léta usazoval jemný prach ze sazí. Tam jsem taky chytl asi největší pecku ve svém životě. Stojím takto na posledních dvou příčkách dvojáku asi 4m nad zemí a volám na kolegu, aby vypnul řadu. Něco z prořídlých světel zhaslo, což mě vedlo k mylnému závěru, že si svýma, uhlíkem sazí dobře zvodivělýma pazourama můžu hrábnout do vypálené krabice. Řada byla rozdělena na dva okruhy a druhý zůstal pod proudem. Jednou rukou lapím fázi a druhou nulák - bomba přímo excelentní, kupodivu jsem se pustil a dokonce ani nespadl ze žebříku. Spořádaně jsem slezl a pak se ještě půl hodiny třepal jak drahý pes.

Po této akci, kdy jsem prokázal svou mimořádnou odolnost, bylo shledáno, že již mohu vykonávat profesi plnohodnotného elektroúdržbáře a tak jsem byl přidělen na noční směnu ke dvěma ostříleným harcovníkům.

Strýc Makotů se strýcem Záhorníků byla dvojka k pohledání. Strýca Makotového nechtěli zkraja vrátní ani pustit do fabriky, bo sa mu nedařilo strefit sa do uličky s píchačkama. Než si na to zvykli, tož volávali na kumbál, co že s ním majů dělat. Tož ho pusťte, pravili jsme my a posila týmu mohla po několika pokusech trefit se do futer kumbálu rozšířit naše řady. Strýc Makotů ztěžka dosedli na seslu, zapálili startku a usnuli. No a když jim čvaňhák dohořel až k pysku, tož ho vypluli, zasakrovali a šli spat.

Strýc Záhorníků si brali enom noční směny. Úderem jedenácté hodiny večerní vytáhli zpoza skříně takovů široků pryčnu potaženů jakýmsi filcem, postavili dvě sesle proti sobě, umístnili prkno a ešče měli jednu nohu na zemi a už spali jak miminko.V pět ráno sa sami zbudili, aj bez budíka, uklidili improvizované lože a dobře vyspaní spokojeně očekávali konec šichty.

Pravdou ale je, že se tato idylka nedařila každou noc. Strýca Makotového nemělo smyslu budit ani v případě triviální poruchy či problému. Na co nestačil tovaryš, v tomto připadku já, toho se ujal strýc Záhorníků s obdivuhodnou bravurou. Půl druhé v noci - telefonát. Strýc Záhorníků zvedá telefon a já slyším: "Nám tady moc hlasitě hraje závodní rozhlas." "Tož ho přikryj hadrů," praví strýc Záhorníků a zavěsí. Opět hluboká noc, volá pochůzkář vrátný, "Záhorník," hlásí sa strýc do sluchátka. Vám tu ve skladě svítí zbytečně světlo, říká vrátný. Strýc sa hluboko zamyslí a ptá sa: "Máš pistol?" "Mám." "Tož ho rozstřel," a zavěsí.

S neskrývaným obdivem hledím na strýca a už dopředu tuším, že nadosmrti smrťoucí nemám šanci dosáhnout jeho bohorovnosti.
Dlužno je mi přidat ještě jednu historku z téhož období. Jsa povahy nepřizpůsobivé a zákonů či nařízení pramálo dbající, uzmul jsem jednoho krásného dne elektrickou ještěrku a ač oprávnění k řízení tohoto stroje nemajíce, vypravil jsem se s ním na nějakou opravu, abych nemusel pěšmo. Mí odporní vrstevníci to ovšem na mě práskli našemu předákovi a ten si pro mě se zlým pohledem v oku přišel. Mošnu s vercajkem jsem naložil na káru a on se ujal řízení. Vyrazili jsme v konfiguraci - ložná plocha dozadu a já na ní. Před křižovatkou, dbaje přednosti zprava, předák vyřadil rychlost a pečlivě se rozhlížel, zda-li něco nejede.

Nevím, co do mě vjelo, ale vytáhl jsem takový čudlík, kterým se zařazoval zpětný chod, aniž bych byl promyslel důsledky onoho činu. Předák zařadil opět za tři a rozjetá kárka vyrazila opačným směrem. Chudák předák nebyl s to se udržet na palubě a mocná setrvačná síla ho hnala v hlubokém předklonu přes celou křižovatku s bradou 10cm nad asfaltem. Jsa škodolibost sama, řval jsem smíchy, leč ne dlouho, neb jsem si uvědomil, že pokud rychle nezdrhnu, bude ze mě strašně škaredá mrtvola. Nějaký čas jsem pak byl nucen nevyhledávat společnost svého oblíbeného předáka, než se mu z očí vytratila myšlenka na bestiální vraždu.

Byl to čas hlubokého komunismu a normalizace, ale taky doba mého mládí, na kterou docela rád vzpomínám.

Že je to pravda pravdoucí, tak na svůj holý pupek přísahám.


Autor nesouhlasil se zveřejněním své identity!

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933