Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

V50# §13 Se stávajícím prokazování doby praxe Václav Černý nesouhlasí


Document Actions
V50# §13 Se stávajícím prokazování doby praxe Václav Černý nesouhlasí
V Plzni jsme se zeptali Václava Černého na akceptaci potřebné praxe v souvislosti s přezkoušením podle vyhlášky padesát. Jak by popsal skutečnou praxi? Opravdu se dá skutečná praxe nějak doložit? Podle vyhlášky padesát se dosažením vyššího teoretického vzdělání zkracuje doba požadované praxe. Není takový požadavek dnes již nesmyslný nebo dokonce diskriminační? Co by Václav Černý na zápočtech doby praxe v novém nařízení vlády změnil?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 23.12.2018
reklama




Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Václav Černý, ECPR, Plzeň
Já jsem sice už pamětník, protože jsem zaměstnán od roku 1961, od roku 1971 jsem revizní technik.

V Plzni jsme se zeptali Václava Černého na akceptaci potřebné praxe v souvislosti s přezkoušením podle vyhlášky padesát
Václav Černý, ECPR, Plzeň
Řeknu vám, jak to děláme my. Zápočet praxe je problém, protože dnes jsou většinou OSVČ a pochopitelně firmy zanikají, takže aby někdo, kdo přijde ke zkouškám sehnal zaměstnavatele, který by mu potvrdil praxi, je problém. My to řešíme prohlášením, máme tiskopis, kde se přihlásí ke zkouškám podle toho co potřebují. Pokud se týká praxe, když je zaměstnaný u firmy, požadujeme potvrzení od firmy. Pokud je OSVČ, požadujeme to od něj a prohlášením se musí zaručit, že pracoval a vyjmenuje firmy, kde pracoval.

Jak by popsal skutečnou praxi? Opravdu se dá skutečná praxe nějak doložit?
Václav Černý, ECPR, Plzeň
Vyhláška říká, že do praxe se započítává montážní, revizní a projekční činnost. Je to těžko dohledatelné, zkrátka to necháváme na prohlášení dotyčného. Na přihlášce máme klauzuli, že on za to zodpovídá.

Podle vyhlášky padesát se dosažením vyššího teoretického vzdělání zkracuje doba požadované praxe. Není takový požadavek dnes již nesmyslný nebo dokonce diskriminační?
Václav Černý, ECPR, Plzeň
To souhlasím. Je to tak, že ten, kdo je vyučen, musí mít delší praxi a když má nějakou školu, třeba střední nebo vysokou, tak se praxe zkracuje v této vyhlášce. Já nejsem přesvědčený, že je to tak správně, to souhlasím, ale je to tu napsané, nevím, kdo to vymyslel. Určitě má lepší teoretické znalosti, ale praktické ne.


Co by Václav Černý na zápočtech doby praxe v novém nařízení vlády změnil?
Václav Černý, ECPR, Plzeň
Trošku bych to změnil.., momentálně neumím odpovědět jakým směrem. Vysokoškolák, nedá se říct, že je chytřejší, že by byl v praxi tak zručný. V tomto paragrafu, zápočet doby praxe je otázka jak se k tomu stavět, ale takto s tím určitě nesouhlasím.




Více podrobností o §13 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §13,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933