Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Při návrhu ochrany před bleskem a přepětím je důležitá pečlivá rozvaha. Nikoliv závěry typu "dělá se to ...". Rozhodnutí o úrovni ochrany před blesky a přepětím musí být na základě analýzy rizik podle normy ČSN EN 62305-2 ED.2. Norma obsahuje podrobný ...
  • Paní volala na hlavní číslo portálu ss stížností. Objednala si změnu přípojky z jedné fáze na tři fáze. Technik přijel, přepojil vedení, ale jeho chybou polovina spotřebičů v bytě přestala fungovat. I když pojištění existuje, jeho plnění bude trvat ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Legislativa, Připomínky z teorie

Kdo je výrobce rozvaděče a jak se posuzuje shoda

  • 22.01.2015
Kdo je výrobce rozvaděče a jak se posuzuje shoda
Zákon 22/1997 Sb. definuje výrobce jako osobu, která vyrábí nebo i jen navrhla výrobek. Za výrobce se také za určitých podmínek může považovat i ten, kdo výrobek již uvedený na trh upraví. Tento zákon rovněž definuje postupy a úkony, které musí být splněny při posuzování shody. O jaké postupy se jedná a s jakými technickými předpisy musí být výrobky ve shodě?

Trestní odpovědnost dodavatelů a subdodavatelů investičních akcí 2

  • 24.10.2014
Trestní odpovědnost dodavatelů a subdodavatelů investičních akcí 2
Jakých trestných činů se mohou dodavatelé dopustit ve vztahu k jejich odběratelům a jakých ve vztahu k veřejnosti? Jaké tresty jim za tyto činy hrozí? Jak dlouho může trvat zákaz činnosti v daném odvětví? Za jakých okolností se člověk dopouští podvodu a jaká sazba za něj hrozí? A co je to tendrový kartel? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v přednášce Roberta Kabáta z Unie soudních znalců v tomto článku s videoklipem.

Trestní odpovědnost dodavatelů a subdodavatelů investičních akcí 1

  • 17.10.2014
Trestní odpovědnost dodavatelů a subdodavatelů investičních akcí 1
Jakou trestní odpovědnost mají dodavatelé a subdodavatelé investičních akcí? O tom přednášel Robert Kabát z občanského sdružení Unie soudních znalců. Jaká je obecná definice trestního činu? Jaký trest člověku hrozí, pokud způsobí obecné ohrožení při instalaci nebo revizi elektrických zařízení? Co znamenají pojmy příčinná souvislost a zavinění? A jaký je rozdíl v úmyslu a nedbalosti? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v článku s videem.

Vyhláška o technických požadavcích na stavby ...

  • 16.06.2014
Vyhláška o technických požadavcích na stavby ...
... a její dopad na elektrické rozvody. Co vše se pro účely této vyhlášky rozumí? Vyčetli jste správně základní důležité body? Nač je potřeba myslet při připojování staveb k distribučním sítím, vnitřním silnoproudým rozvodům a vnitřním rozvodům sítí elektronických komunikací? Jak se tato vyhláška dotýká problematiky ochrany před bleskem?

Základ ochrany před úrazem elektrickým proudem

  • 8.11.2010
Základ ochrany před úrazem elektrickým proudem
Každý elektrikář v praxi má zvýšené riziko úrazu elektrickým proudem. Málokdo z těch, kteří na elektrických zařízeních aktivně pracují neřekne, že si jednou "nesáhl" ... Víte, která norma hovoří o základních požadavcích z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem? A víte, jaké je zhruba uspořádání norem a ostatních dokumentů pro ochranu před úrazem elektrickým proudem?

K praktickému provedení elektrického zařízení staveb

  • 26.08.2010
K praktickému provedení elektrického zařízení staveb
Principem požární ochrany je vytváření a rozvíjení podmínek pro účinnou ochranu. K dosažení tohoto cíle byly právními předpisy stanoveny povinnosti státních orgánů, právnických i fyzických osob. Také je řešena i oblast výrobků určených k zabudování do staveb. Projděme si související informace ...

Rozsah platnosti nové ČSN 33 2000-7-706

  • 21.05.2008
Rozsah platnosti nové ČSN 33 2000-7-706
Seznamte se s rozsahem platnosti nové ČSN 33 2000-7-706. Nově připravovaná ČSN 33 2000-7-706 - Elektrická instalace nízkého napětí – Část 7-706: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech -Omezené vodivé prostory ...

Problémy při určování prostředí

  • 6.08.2007
Problémy při určování prostředí
...k jednotlivým okruhům problémů. Nutno podotknout, že výše zmíněná problematika jednak není konečná, jednak se zmíněně okruhy problémů vzájemně prolínají nejen mezi sebou, ale i v jednotlivých návaznostech především na celý soubor ČSN 33 2000 (IEC 364), bez kterého by vlastně celý problém nenastal ...

Elektrická zařízení a vnější vlivy

  • 14.03.2007
Elektrická zařízení a vnější vlivy
Jak se mají vybírat a instalovat elektrická zařízení pohledem na vnější vlivy? ... i když vlastnosti zařízení dané jeho konstrukcí neodpovídají vnějším vlivům v daném místě, může být toto zařízení použito pod podmínkou, že se během montáže provede přiměřená doplňující ochrana. Tato ochrana nesmí nepříznivě ovlivňovat provoz takto ...

Čo znamená presnejšie IK kód

  • 13.03.2007
Čo znamená presnejšie IK kód
Zo zvedavosti som sa snažil zistiť čo znamená presnejšie IK kód. Že sa jedná o určenie stupňa ochrany elektrických zariadení proti vonkajším mechanickým nárazom krytmi, dá sa rýchle zistiť, ale v ktorej norme ho nájsť?

Vzájemné vzdálenosti vedení (2.)

  • 11.04.2006
Vzájemné vzdálenosti vedení (2.)
Jak se ukládají kabely do půdy? Jaké máme způsoby provedení? Např. ....pokud jsou zemniče kladeny do kabelových rýh, pak musí být uloženy na dno výkopu a to nejméně 10 cm pod kabel nebo vedle kabelu.

SOLID: Změny v ELEKTRO v praxi č.1

  • 25.01.2006
SOLID: Změny v ELEKTRO v praxi č.1
Seznamte se s novinkami v populárním učebním textu (díl 1.). Víte k čemu jsou orgány státního odborného dozoru nad určeným i vyhrazeným elektrickým zařízením oprávněny? Zákon rovněž uložil pracovníkům orgánů státní správy povinnost spolupráce s živnostenskými společenstvy. Které společenstva spolupracují?

Zákony o uznávání odborné kvalifikace (4.)

  • 9.12.2004
Zákony o uznávání odborné kvalifikace (4.)
Čeho všeho se týká rozdílová zkouška v ČR? Co to je autorizace? Kdy mohou právnické a fyzické osoby podnikající podle právních předpisů (např. podle obchodního zákoníku) vykonávat vybrané činnosti?

Zákony o uznávání odborné kvalifikace (3.)

  • 7.12.2004
Zákony o uznávání odborné kvalifikace (3.)
Jaký je rozdíl v oprávnění autorizovaného inženýra a autorizovaného technika? Jaké jsou podmínky udělení autorizace? Kdo a kde vyhlašuje seznam požadovaných dokladů o formální kvalifikaci? Znáte povinnosti autorizovaných osob?

Zákony o uznávání odborné kvalifikace (2.)

  • 2.12.2004
Zákony o uznávání odborné kvalifikace (2.)
Seznamte se se základními zásadami uznání odborné kvalifikace. Víte co je to adaptační období a rozdílová zkouška? Komu předkládá uchazeč žádost o uznání odborné kvalifikace? Zakládá uznání odborné kvalifikace v jiném členském státě EU právní nárok na přijetí do pracovního poměru?
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Společnost Schrack je známá nejenom svým sortimentem, ale také jako pořadatel nejrůznějších promo akcí pro své zákazníky. Záběr je opravdu široký, a tak zatímco klidnější povahy s dětmi se mohou zúčastnit dětských dnů, ti adrenalinově závislí mají na výběr od jízdy na raftu, přes horská kola, lanové centrum, fotbalové turnaje až třeba po vodní lyžování. A na podzim je čas na Schrackiádu …
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933