Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

SOLID: Změny v ELEKTRO v praxi č.1


Document Actions
SOLID: Změny v ELEKTRO v praxi č.1
Seznamte se s novinkami v populárním učebním textu (díl 1.). Víte k čemu jsou orgány státního odborného dozoru nad určeným i vyhrazeným elektrickým zařízením oprávněny? Zákon rovněž uložil pracovníkům orgánů státní správy povinnost spolupráce s živnostenskými společenstvy. Které společenstva spolupracují?
Margita Boháčová, Petr Létal, ze dne: 25.01.2006
reklama

ZÁKON O INSPEKCI PRÁCE

Státní odborný technický dozor nad určenými technickými zařízeními (dále UTZ) vykonává Ministerstvo dopravy a Drážní úřad Praha, jehož odborní radové mají stejně jako inspektoři OIP práva a povinnosti pracovníků pověřených výkonem státní správy.

Tento rozdíl bylo nutno zdůraznit a tím předejít nežádoucím situacím, kdy po poctivě provedené práci zjistíme, že z neznalosti drážní předpisů a norem jsme postupovali v rozporu se zákonem, což může mít za následek minimálně finanční ztrátu. Uvedenou problematikou se podrobně zabývá samostatně vydaný učební text našeho vzdělávacího centra, který obsahuje stručný přehled požadavků na UTZ.

Orgány státního odborného dozoru nad určeným i vyhrazeným el.zařízením jsou oprávněni:

  • vstupovat do prostorů organizací, společností a provozních prostorů podnikajících fyzických osob a vyžadovat potřebné doklady a informace
  • požadovat na kontrolovaných osobách poskytování pravdivých a úplných informací o zjišťovaných a souvisejících skutečnostech
  • v přiměřených lhůtách nařizovat odstranění zjištěných závad
  • požadovat, aby kontrolované osoby podaly ve stanovené lhůtě písemnou zprávu o odstranění zjištěných nedostatků a závad
  • zakázat užívání výrobních prostorů, technologií, strojů a zařízení, jejichž provozem je ohrožena bezpečnost
  • rozhodují o odnětí oprávnění k činnostem organizací nebo osob
  • ukládat pracovníkům a podnikajícím fyzickým osobám sankční postih až do výše trojnásobku jejich průměrného měsíčního výdělku
  • v souladu se zákonem 522/1991 Sb. lze osobě, která způsobila, že kontrolovaná osoba nesplnila povinnost (např. nevytvořila podmínky pro kontrolu, poskytla nepravdivé informace apod.) lze uložit pořádkovou pokutu až do výše 50 000.- Kč. Pokuta může být ukládána opakovaně do celkové částky 200 000.-Kč.
  • ukládat organizacím a podnikajícím fyzickým osobám pokuty až do částky 1 milionu Kč

Většinu uvedených činností provádějí dozorčí orgány jako výkon státní správy, tedy ve smyslu správního řádu - zákona 71/1967 Sb., který obsahuje jako základní pravidlo povinnost vycházet při svém rozhodování ze spolehlivě zjištěného stavu věci, svědomitě a odpovědně se zabývat každou věcí, která je předmětem řízení a co je pro nás nejdůležitější, je povinnost poskytnout občanům i organizacím pomoc a poučení, aby pro neznalost právních předpisů neutrpěli v řízení újmu. To znamená, že je vhodné nechat se řádně poučit, využít práva odvolání, případně žádat o vysvětlení výsledků šetření s následně vydaným rozhodnutím. Dále je vhodné vědět, že kontrolní pracovníci mají povinnost zachovávat mlčenlivost o všech skutečnostech, o kterých se dozvěděli při výkonu kontroly a nezneužívat znalostí těchto skutečností.
Mimo určení orgánů dozoru definuje zákon 338/2005 Sb. i organizace státního odborného dozoru, které nemají charakter orgánu státní správy. Organizace s tímto zaměřením je zatím pouze jedna - Institut technické inspekce Praha, podřízený Státnímu úřadu inspekce práce, který vykonává ze zákona následnou činnost:

  • podává odborná a závazná stanoviska o tom, zda jsou při projektování a revizích VTZ plněny požadavky bezpečnosti
  • provádějí prohlídky a vyhodnocují zkoušky VTZ
  • prověřují odbornou způsobilost organizací a podnikajících fyzických osob k výrobě, montáži, opravám, údržbě a revizím VTZ
  • prověřují odbornou způsobilost fyzických osob k revizím VTZ

Poznámka:

  1. Na činnosti organizace státního odborného dozoru se nevztahují obecné předpisy o správním řízení a nejsou tedy zmocněny k ukládání pokut.
  2. Pověření pracovníci organizace státního odborného dozoru jsou oprávněni vstupovat do prostorů organizací a provozních prostor podnikajících fyzických osob za účelem výkonu dozoru a jsou oprávněni požadovat potřebné doklady a informace.

Na rozdíl od orgánů státní správy provádějí činnost za úhradu. Není potřeba zdůrazňovat, že odborné stanovisko nezávislé osoby, tj. neovlivněné dodavatelem má často nedocenitelný význam.

Zákon rovněž uložil pracovníkům orgánů státní správy povinnost spolupráce s živnostenskými společenstvy, což jsou mimo jiné Elektrotechnické svazy a Elektrotechnické cechy. Uvedená spolupráce je v součastné době plněna v oblasti odborných přednášek a konzultací (OIP Ostrava, ITI Ostrava, ESČ Praha, CERO Olomouc).

Pozorný čtenář si povšimne, že v předchozím textu se nám objevuje zcela nová instituce, a to Státní úřad inspekce práce (dále jen SÚIP). Jde zákonem 251/2005 Sb. a dnem 1.7.2005 o nově zřízený orgán státního odborného dozoru nahrazující známý Český úřad bezpečnosti práce (ČÚBP). Zároveň dochází k podstatnému rozšíření povinností a pravomocí nového orgánu oproti původnímu. Současně se zákonem zřizují Oblastní inspektoráty práce (dále jen OIP) a zrušují se Inspektoráty bezpečnosti práce (IBP).

SÚIP se zřizuje v Opavě, OIP sídly kopírují původní sídla IBP, např. pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj se sídlem v Ostravě, pro Jihomoravský a Zlínský kraj se sídlem v Brně.

V oblasti dozorovaných činností SÚIP a OIP dochází zejména k těmto změnám:
Kontrolují dodržování

  • právních předpisů vymezujících práva a povinnosti v pracovněprávních vztazích
  • právních předpisů stanovujících pracovní dobu a dobu na odpočinek
  • právních předpisů k zajištění bezpečnosti práce
  • právních předpisů k zajištění bezpečnosti provozu technických zařízení se zvýšenou mírou
  • ohrožení a bezpečnosti provozu vyhrazených technických zařízení
  • právních předpisů vztahujících se k práci žen, mladistvých, zaměstnanců pečujících o děti
  • pečujících o bezmocné osoby a právních předpisů upravujících reklamní, kulturní, sportovní
  • a další činnost konanou dětmi

Z tohoto vymezení je zřejmé, že zásadní změnou (kromě rozšíření působnosti) je skutečnost, že dozor je prováděn na základě kontroly dodržování právních předpisů (dříve i z hlediska požadavků technických norem). Zákon dále vymezuje působnost úřadu a inspektorátů, práva a povinnosti při kontrole a přestupky a správní delikty (v § 17 pak specielně na úseku bezpečnosti práce a v § 20 na úseku vyhrazených technických zařízení).

Poznámka:
Vyhláškou 266/2005 Sb. je stanoven vzor a provedení průkazů inspektorů SÚIP a OIP.

Z právních předpisů je nutné upozornit i na existenci nařízení vlády 101/2005 Sb. o požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí. Vláda tímto nařízením plní povinnost uloženou jí zákonem (zákoník práce v platném znění), a to upravit podrobněji požadavky na zajištění bezpečnosti práce a ochrany zdraví na pracovišti a pracovním prostředí. V příloze jsou, mimo jiné, definovány základní požadavky na elektrické instalace na pracovištích, na poskytování první pomoci, na skladování PHM a hořlavin. Významnou je povinnost stanovení termínů, lhůt a rozsahu kontrol, zkoušek, revizí, termínů údržby, oprav a rekonstrukcí technického vybavení pracoviště s ohledem na doporučení výrobců, výsledky předchozích kontrol, revizí atd (§ 3 odst.4 nařízení).

Pokud se chcete seznámit s celým obsahem tohoto dílu, pokračujte zde!

Objednejte si tento díl níže uvedeným formulářem!
Cena 310,-Kč + dobírka!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Solid Team s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933