Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Zákony o uznávání odborné kvalifikace (2.)


Document Actions
Zákony o uznávání odborné kvalifikace (2.)
Seznamte se se základními zásadami uznání odborné kvalifikace. Víte co je to adaptační období a rozdílová zkouška? Komu předkládá uchazeč žádost o uznání odborné kvalifikace? Zakládá uznání odborné kvalifikace v jiném členském státě EU právní nárok na přijetí do pracovního poměru?
Filip Horáček, ze dne: 2.12.2004
reklama

Základní zásady uznání odborné kvalifikace

  • A. Uznávací orgány jsou oprávněny vyžadovat pro výkon regulované činnosti v ČR od státních příslušníků jiného státu pouze splnění stejných podmínek, které jsou vyžadovány od občana ČR
  • B. Při rozhodování o uznání odborné kvalifikace se uznávací orgány řídí veřejným zájmem a zájmy fyzických a právnických osob, které by mohly být porušeny výkonem regulované činnosti osobami s nedostatečnou odbornou kvalifikací (ochrana života, zdraví, majetku, životního prostředí atd.)
  • C. Uznávací orgány nemusí a často i nejsou schopny posoudit předpoklady pro výkon regulované činnosti v ČR. Mají tudíž právo požádat o spolupráci správní úřady, školy a vzdělávací instituce ČR.
  • D. Uznávací orgán neuloží kompenzační opatření a může uznat odbornou kvalifikaci uchazeče i když je podstatný rozdíl v obsahu vzdělání a přípravy nahrazen znalostmi a zkušenostmi nabytými v průběhu dosavadního výkonu předmětné činnosti. Tato úleva by se dle mého soudu neměla používat v oborech elektro.
  • E. Uznávací orgány vedou evidenci všech uchazečů včetně výsledků řízení. Občanům ČR, kteří chtějí vykonávat regulovanou činnost v EU jsou povinny vydat potřebné doklady. Základní informace pro potřebu uznávacích orgánů a občanů budou průběžně uveřejňovány ve Věstníku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
  • F. Mimo doklady o odborné kvalifikaci a praxi může být vyžadován doklad o bezúhonnosti, majetkové stabilitě (vyloučen konkurs). Dále prohlášení, že uchazeč vykonával činnost s péčí řádného hospodáře. Významnou roli bude hrát zdravotní způsobilost a způsob pojištění odpovědnosti za škody způsobené výkonem předmětné činnosti. Pokud je vyžadován v ČR pro výkon regulované činnosti doklad o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu této činnosti, považuje se za dostačující potvrzení vydané uchazeči pojišťovnou v členském státě původu.
  • G. Uznávací orgán má povinnost uznat odbornou kvalifikaci, pokud neprokáže, že mezi obsahem vzdělání a přípravy uchazeče a mezi požadavky v ČR není podstatný rozdíl.
  • H. Poněkud neupřesněnou pasáží je odborná kvalifikace pro dočasné nebo ojedinělé služby. Zákon totiž pro tuto oblast poskytuje výraznou úlevu.
    Pokud osoba poskytuje služby, jejichž součástí je regulovaná činnost dočasně nebo ojediněle, nemusí žádat ve státech EU o uznání odborné kvalifikace. Zákon blíže nespecifikuje časový úsek dočasnosti ani počet ojedinělých služeb v určitém časovém úseku. Jedinou pojistkou je oprávnění uznávacího orgánu, nebo jím pověřeného subjektu, přezkoumat odbornou kvalifikaci. Tohoto oprávnění se využije v případě, že dojde k důvodnému podezření o závažném ohrožení zájmů.
  • I. Zvláštní právní předpis nebo stavovský předpis stanoví po projednání s národním koordinátorem prováděcím právním předpisem teoretické a praktické oblasti, které tvoří obsah vzdělání a přípravy vyžadované v ČR pro výkon regulované činnosti. Pokud je obsah vzdělání a přípravy uchazeče z hlediska teoretických a praktických oblastí uvedený v dokladech podstatně rozdílný od požadavků platných předpisů v ČR, je uznávací orgán oprávněn uložit kompenzační opatření. Je na uchazeči, aby se rozhodl, zda bude absolvovat adaptační období nebo rozdílovou zkoušku.

Adaptační období – je to období výkonu regulované činnosti v ČR pod dohledem odborně způsobilé osoby. Součástí může být nejen praxe, ale i další vzdělání. Uznávací orgán stanoví seznam oblastí, jejichž znalost je nezbytná pro výkon regulované činnosti, délku adaptačního období (maximálně tři roky) a způsob vyhodnocení adaptačního období.

Rozdílová zkouška – účelem je posoudit schopnosti uchazeče vykonávat regulovanou činnost v ČR. Uznávací orgán stanoví seznam oblastí, jejich znalost je pro zkoušku nezbytná. Tyto oblasti mohou zahrnovat požadavky na teoretické znalosti, ale i praktické dovednosti. Rozdílová zkouška má obvykle písemnou a ústní část. Zkouška se koná před uznávacím orgánem nebo jím určeným subjektem, který je pro zkoušku způsobilý. Zkouška se skládá zpravidla v českém jazyce. Náklady spojené s provedením zkoušky mohou činit nejvýše 3000.- Kč a hradí je uchazeč. Zkušební komise vyhodnotí, zda uchazeč prospěl či neprospěl.

  • J. Žádost o uznání odborné kvalifikace. Uchazeč předkládá žádost uznávacímu orgánu, případně Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. Žádost musí mít náležitosti uvedené v tomto zákoně. Doklad o odborné kvalifikaci musí být uveden v českém jazyce (pokud mezinárodní smlouva, kterou je ČR vázána, nestanovila jinak). V případě pochybnosti správnosti překladu do češtiny vyžaduje uznávací orgán úřední překlad.
  • K. Řízení o uznání odborné kvalifikace probíhá před uznávacím orgánem v českém jazyce. Rozhodnutí musí padnout do 90 dnů, ve zvlášť složitých případech do 120 dnů. Důvodem prodloužení bude obvykle nutnost vyžádání informací z jiného členského státu EU. Při kladném vyřízení nezakládá uznání odborné kvalifikace právní nárok na přijetí do pracovního poměru.

Pro potřebu přípravy uznávacích orgánů nabyl zákon účinnosti 23.1.2004, pro obecné využití dnem vstupu do EU.

-pokračování

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Solid Team s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933