Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

PCP#4: Šetření času, materiálu a způsob práce při montáži v Iráku


Document Actions
PCP#4: Šetření času, materiálu a způsob práce při montáži v Iráku
O tom, že způsoby komunikace v cizích zemích jsou odlišné, víme, ale měli bychom si dát pozor na vyjadřování času práce. Abychom nebyli překvapení jinou délkou než jsme očekávali! Jaká je tamní produktivita a efektivita práce? Jak v Česku tvoříme do kovových profilů otvory? Vrtačkou nebo obloukem svářečky? Pokud natíráte a zbyde v plechovce barva, co s ní uděláte? A materiál? Jak šetříte s materiálem, když ho máte neomezené množství? Všichni víme, že při pokládání kabelů jsou rezervy na obou koncích nezbytné. Ale jak velké rezervy? A co pak s těmi zbytky? Tomáš prozrazuje, že prořez kabelů je jen odpad ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.05.2022
reklama



... úpřímně si nedokážu představit, že můžete splnit nějaký termín. Zkus popsat, jak tam funguje pracovní proces. Máte tam třeba nějakou poradu, bojové rozdělení, kontrolu práce, nějaký kontrolní den? Jaké jsou postihy takových pracovníků? Popisuješ, že pracuješ s učni první ročníku nějakého učiliště a to ještě možná. A ty pak odpovídáš za jejich práci a nemůžeš jim nic říct?

Oni svou práci odevzdávají. Například, pokud provedou montáž kabelů, na to se vystaví protokol, já si tu práci přeberu, podepíšu, že je splněná. Co se týká časových rámců, tak tam je jejich pojetí času opravdu "své". Tam když někdo řekne za hodinu, tak tím myslí možná za čtyři. Když řekne zítra, myslí do konce týdne. A když řekne za týden, tak je to do měsíce. Pokud řekne později, tak to už nemá cenu vůbec řešit. Takže co se týče časových pojetí, ty jsou tam opravdu volné. Co se týče harmonogramu a časových návazností, tak zase na druhou stranu se musí říct, že pokud se už do práce dají, tak většinou nebývá problém sehnat manuální lidi.


Pro větší náhled kliknout!


Pokud tam mají někoho, kdo myslí, ten je k sobě schopný si sehnat relativně rychle velký objem lidí. Takže na odbornou práci jich je tam málo, ale když se třeba pokládají kabely a je potřeba sehnat ze dne na den 20-30 lidí, tak to oni dokážou. Nevím jak, ale prostě to funguje. Jestli tím stylem, že dojedou do vesnice, řeknou, ty jdeš dnes pracovat. Tahače kabelů dokážou sehnat velice rychle. Tak na tu hrubou práci, to je podobné jako u nás. Když je potřeba kopat výkopy, tak naši někteří spoluobčané dokážou velice kvalitně kopat výkopy. A relativně rychle. Takže to je podobné, že na tuhle hrubou práci se tam lidi dají sehnat. Samozřejmě pracují svým tempem. Když to vezmu, tak ráno se sejdou, dají si čaj, pak se rozmyslí, co budou dělat a začnou pracovat. Pak se přiblíží doba oběda, tak to už zase přestanou pracovat, pak se pomodlí, dají si oběd a odpoledne už to moc slavný není. A pak jdou domů. V Rusku jsme stavěli rafinérii rok a tady se staví čtyři až osm let.

Ty odpovídáš za tu hrubou práci, za hotové dílo a to pak předáváte dál?
Dá se říct, že ano. Konkrétně na této stavbě jsme odpovědní, ale když třeba děláme jenom dohled a jsme najatí zákazníkem, tak jsem odpovědný za to, že kontroluji to, co oni udělají. Neodpovídám za to, spíš zákazníka upozorňuji na to, že ho ta organizace někde "tahá za nohu". Funguji jako kontrolní orgán.
Jsem odpovědný vůči zákazníkovi za to, že dílo je v nějaké kvalitě. Samozřejmě jak říkám nějaká kvalita ... v této lokalitě ... jako v Evropě by to myslím bylo velmi složité prosadit. Tady místní organizace to berou, že je to ten lepší standard. Protože když se podívají u sebe doma nebo ve vesnici, ve městě kde bydlí, tak vidí podstatně horší práci. My se snažíme dosáhnout nějaké evropské kvality.



V Evropě, když potřebuji vytvořit otvor, vezmu vrtačku, vrták příslušného rozměru, vyvrtám díru. Tady jsem s borcema dělal kabelové nosné systémy a říkám, dobře, tady potřebujeme namontovat kabelovou spojku žlabu. Vyvrtáš tam šestky díry, na šroubky, sešroubuješ. Přišel jsem a koukám, že do toho plechu jsou propálené díry. Oni zásadně nepoužívají vrtačku, ale na dělání otvoru používají svářečku a elektrody. Otvory mají v rozměru od 6 do 12mm a to co nevyjde, tak se zakryje podložkami. Bohužel díry tímto stylem tvoří všude. To znamená nejen do žlabu, který má dvojku plech. Díru tam propálí vždycky. Oni tvoří podobným způsobem i do L profilů 50/50 na 5. To znamená, že tam pak dole koukají krápníky. Ale zase vezmou podložku, překryjí ...

Uvažují logicky. Proč by se jinak podložky vyráběly?
No, dá se to tak říct. Na jednu stranu to je úsměvné, ale když se vezme, že ta žárově zinkovaná vrstva tam je z nějakého důvodu ... je fakt, že oni všechno pak pečlivě zatřou, protože natírání, to jejich specialita. Jakmile je někde barva, tak to oni hrozně rádi, protože nejdřív natřou to, co je potřeba a pak si natřou disky u jeřábu a podobně. To oni velice rádi. A kolegové co dělají potrubí, říkají, že to jsou odborníci na natírání.

Protože obecně mají problém, když natěrači stříkají technologické trubky. Každá trubka má svojí barvu podle média. V Čechách se stává velice často (nebo asi ne jen v Čechách, ten člověk měl znalosti i z jiných lokalit), že když borci stříkají trubky, tak nejenom že nastříkaná ta jedna trubka, ale i část toho odletí na tu další. V Iráku, musím říct, že tamní natěrači jsou asi odborníci, protože opravdu, i když ty trubky jsou relativně blízko u sebe, jsou krásně barevně rozlišeny a barvy nejsou nastříkaný na vedlejší trubky. Takže co se týče natírání, to jim jde. Na to jsou dobří.  To samé musím říct, že i třeba izolatéři tam jsou velice schopní.  Jedna firma zaizoluje velice rychle a krásně potrubí. Problém je v tom, že jaksi už neřeší, jestli tam třeba nemělo být předtím něco namontovaného.


K těm barvám ... Chceš říct, že když natírají plyn žlutě a zbyde ještě barva, tak natřou ještě trošku teplé vody?
Ne, ne, ne to ne, ale natřou si třeba plot. To co jim zbyde, tak to používají pro svoji osobní potřebu. V roce 2013 okolo jedné stavby jezdil čtyřnápravový relativně orezlý jeřáb. Když donatírali pec (nebo tam bylo něco stříbrného, nevím co, každopádně ta věc byla stříbrná), druhý den jsme přišli a půlka jeřábu byla taky stříbrná. Tak natřeli ten jeřáb. To dělají. Mají to za svůj styl ... mentalita tamních lidí. Jsou strašně vděční za to, že je člověk chce něco naučit. Dokážou to velice ocenit, že se jim člověk věnuje a poslouchají.

Tomáši, možná na jejich obranu, pokud budeš mít z desetikilové plechovky barvy polovina. Co s tou polovinou barvy tam v poušti udělají?
Když budu mít štěstí, tak je napadne, že jí mají zavřít, aby nevyschla. Když budu mít smůlu, tak ji najdu za dva dny vyschlou a zničenou.



Jestli v tamním podnebí může nespotřebovaná barva třeba měsíc vydržet.
Originálně zabalené věci vydrží. Pokud není balení načaté a není nějakým způsobem poškozené, tak není problém. Co se týká načatých plechovek, oni nemají absolutně žádnou odpovědnost. To je jedna z věcí, která je dost mrzutá. Neznají hodnotu věcí. Montážník vyfasuje ze skladu třeba třímetrový žlab.
Teď to berte to s rezervou, plácnu metr stojí 2000,- Kč. On použije půlku toho žlabu a druhou půlku hodí do pouště. A když potřebuje příště, tak si jde zase do skladu. Nemají takovou tu vnitřní odpovědnost. To samé mě extrémně vytáčelo, když táhli kabely, což bylo perfektní, ale nechávali extrémně dlouhé rezervy. Říkal jsem jim ať si uvědomí, že metr toho kabelu může stát i několik set dolarů. Kdyby to měli platit ze svého, tak se nedoplatí. Tohleto oni tak nějak nechápou.

Materiál, mají ho použít, tak ho použijí správně, ale nedomýšlí ekonomickou otázku toho, co s tím zbytkem. Jsou schopni prostříhat stovky metrů kabelů na rezervách, se kterými pak už nikdo nic neudělá.
Tam to nefunguje tím stylem, jako tady, že když někde na stavbě zůstane ležet kabel, někdo ho okamžitě "stopí" do sběru. Tam ho nechají ležet, pak přijede bagr, zahrne ho a ten materiál je pryč. Převezmou materiál na montáže. Materiál je buď rafinerie nebo náš. Ale oni necítí vnitřní odpovědnost za to, že mají drahý materiál a měli by ho, co nejefektivněji použít.



 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Podívejme se zblízka na detail spojení letošní novinky českého výrobce KOPOS Kolín. Jak se v detailu spojují kanálové žlaby Jupiter? Minutový videospot vám dá jasnou představu o jednoduchosti spojení ...
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933