Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

EMC

DEHN log#18: Plastová podpěra vedení

  • 15.04.2015
DEHN log#18: Plastová podpěra vedení
Plastová podpěra vedení je určená pro připevňování vodiče na okapovou rouru. Ocení ji revizní technici, kteří měří odpor uzemnění. Na rozdíl od konkurenčních řešení podpěra zamezuje elektrickému kontaktu mezi vyvedeným vodičem uzemnění a okapovou rourou tak, že dojde k jednoduchému odpojení pouze demontáží zkušební svorky. Svorka se připevňuje na okapovou rouru pomocí nerezového stahovacího pásku, který se volí podle průměru roury.

OBO: Inovace svodičů

  • 8.04.2015
OBO: Inovace svodičů
Dosažení deklarované životnosti a spolehlivosti elektrických nebo elektronických zařízení je zpravidla podmíněno realizací systému komplexní ochrany před účinky blesků a dalších druhů impulsních přepětí. Stejný význam jako instalace vnější ochrany před bleskem má proto také realizace kvalitního systému vyrovnání potenciálů uvnitř celého chráněného prostoru. O ochraně pracovních vodičů, elektrických rozvodů budov a o nových provedeních modulárních svodičů typových řad V50 a V20 společnosti OBO Bettermann se dočtete v tomto článku.

DEHN log#16: Nalepovací podpěra

  • 18.03.2015
DEHN log#16: Nalepovací podpěra
Jak přichytit vedení bez provrtání střešní krytiny nebo fasády domu? S nalepovací podpěrou, kterou nalepíte dokonce i na sklo. Nalepovací podpěry jsou osazené držáky vedení DEHNgrip a DEHNsnap a vybavené lepícími polštářky firmy 3M, které zaručují vysokou pevnost přilepení. Povrch je nutné před nalepením pouze vyčistit isopropylalkoholem. Podpěry jsou vhodné pro nejrůznější povrchy, výjimku přestavují poplastované plechy či plechy natřené barvou.

DEHN log#15: Podpěra DLH

  • 10.03.2015
DEHN log#15: Podpěra DLH
Podpěra DLH je zmenšená podpěra pro vytváření izolované jímací soustavy, která je vhodným řešením pro ploché střechy, kde nevychází velká dostatečná vzdálenost. Řešení se odlišuje od konkurenčních výrobků nízkou váhou. Nezatěžuje tedy střechu a umožňuje snadnou manipulaci. Využití podpěry tak pomáhá optimalizovat množství materiálu, který se dopravuje nahoru na střechu, protože se nepoužívají zbytečně velké a těžké zátěže.

DEHN log#14: Pásková svorka

  • 4.03.2015
DEHN log#14: Pásková svorka
Pásková svorka umožňuje jednoduché spojení dvou plochých vodičů, dvou drátů, dvou pásků nebo drátu a pásku. Svorku ocení každý, kdo vytváří zemnící soustavu, je na dně výkopu a potřebuje spojit pásky či dráty. Svorka se vyznačuje precizním zpracováním, při manipulaci s ní proto není třeba používat ochranné rukavice. Vyrábí se v nerezovém či pozinkovém provedení.

PHXC: Inteligentní přepěťové ochrany s mikroprocesorem

  • 26.02.2015
PHXC: Inteligentní přepěťové ochrany s mikroprocesorem
Přepěťové ochrany nebo svodiče přepětí jsou často instalovány v místech, kde se složitě provádí údržba či prevence. Přepěťová ochrana PLUGTRAB PT-IQ dává výrobci či provozovateli možnost nejenom sledovat, zda je svodič v pořádku nebo přetížen, ale také mít dohled nad tím, jak se vyvíjí stárnutí svodiče a kdy by bylo dobré jej preventivně vyměnit. Informace je pak předávána do kontrolního systému či do počítače, který ji dále zpracuje. O inteligentních přepěťových ochranách jsme na AMPERu 2014 hovořili s Edmundem Pantůčkem ze společnosti Phoenix Contact. Co jsme se ještě dozvěděli?

DEHN: Izolovaný svod HVI s vysokonapěťovou izolací

  • 25.02.2015
DEHN: Izolovaný svod HVI s vysokonapěťovou izolací
Hodí se vám do projektu izolovaný svod HVI s vysokonapěťovou izolací? Existuje k němu malá útlá brožura plná informací od společnosti DEHN + SÖHNE. Samozřejmě nejde o obsáhlý katalog, ale o díl věnovaný právě technologii izolovaných svodů. Co je obsahem této příručky? Přečtěte si minirecenzi v tomto článku.

Modelování činnosti aktivního hromosvodu

  • 13.01.2015
Modelování činnosti aktivního hromosvodu
Vědecká fakta o aktivních ochranách před elektrostatickou energií a modelování činnosti aktivního hromosvodu. O tom s námi na AMPERu 2014 hovořili Pavel Fiala a Dušan Nešpor z FEKT VUT. Co je vlastně elektrostatický výboj a jak a kdy vzniká? Co se v této oblasti skrývá za pojmem model a jak se liší stochastické a rázově impulzní modely? A jak na základě pokusů ze zkušeben nejlépe navrhovat ochranu před bleskem? Sledujte tento článek s videoklipem.

DEHN: Ochrana před bleskem a přepětím pro rodinný dům

  • 5.01.2015
DEHN: Ochrana před bleskem a přepětím pro rodinný dům
Jak je to s ochranou před bleskem pro rodinné domy? Pro každý rodinný domek se provádí analýza rizika škod. Výsledkem tohoto výpočtu je stanovení, zda je nutný hromosvod. A pokud ano, tak na jaké technické úrovni. Hromosvod je v dnešním pojetí především prostředkem protipožární ochrany budov, ale kompletní ochrana před bleskem zajišťuje i ochranu vnitřního vybavení budov elektrickými a elektronickými zařízeními. Podrobnosti se dozvíte v tomto článku.

Praktické příklady nevyhovující ochrany před bleskem

  • 19.12.2014
Praktické příklady nevyhovující ochrany před bleskem
Jak nemá vypadat ochrana před bleskem? To ukázal soudní znalec Jiří Kutáč ve své přednášce na několika příkladech nevyhovujících instalací z praxe. Představil případ fotovoltaické elektrárny, u které projektant chyboval již při samotném určení třídy ochrany před bleskem, nebo případ nevyhovující realizace ochrany před bleskem v prostředí s nebezpečím výbuchu. Podrobnosti s ukázkami naleznete v tomto článku s videoklipem.

DEHN: Hromosvod na kovové střešní krytině

  • 15.12.2014
DEHN: Hromosvod na kovové střešní krytině
Jaké platí normy a zásady pro hromosvody na kovové střešní krytině? Za jakých předpokladů může být střešní krytina využita jako náhodný jímač? A jak se liší instalace hromosvodu na kovových střechách od instalace u střech sestavovaných z relativně malých stavebních dílců? Odpovědi na otázky a další informace k tématu instalace hromosvodů na kovových střechách se dozvíte v tomto článku.

Čeští vědci o otázce aktivního hromosvodu ESE

  • 1.12.2014
Čeští vědci o otázce aktivního hromosvodu ESE
Aktivní hromosvody ESE vyvolávají řadu emocí, někteří je nadšeně propagují a jiní upozorňují na rizika a případy jejich selhání. Na AMPERu 2014 jsme o systému ESE diskutovali s elektrotechnikem Pavlem Fialou a fyzikem Ivanem Gabašem. Jak se tito akademici staví k tomuto způsobu ochrany před bleskem? Považují jeho objev za zlomový? Co říká na instalaci aktivních hromosvodů v ČR platná norma a jak je to s dodržováním jejích požadavků v praxi? Sledujte diskusi v tomto článku s videoklipem.

DEHN: Ochrana před bleskem a přepětím pro výtahy

  • 28.11.2014
DEHN: Ochrana před bleskem a přepětím pro výtahy
V roce 2014 došlo k prudkému nárůstu škod na elektronických zařízeních výtahů, které byly způsobeny přímými údery blesku do budov, nebo údery v jejich blízkosti. Za škody způsobené úderem blesku mohou různé vlivy, jako je nedodržení dostatečné vzdálenosti mezi hromosvodem a vnitřní instalací budovy či fakt, že přepěťové ochrany SPD nejsou instalovány v rozvaděčích výtahu. Jak se proti těmto škodám chránit? Ochraně před bleskem a přepětím pro výtahy se věnuje další část Blitzplaneru.

DEHN: Připojování jímačů ve všech hladinách ochrany před bleskem

  • 25.11.2014
DEHN: Připojování jímačů ve všech hladinách ochrany před bleskem
Společnost DEHN + SÖHNE přichází jako první výrobce na světě s hromosvodními součástmi, které jsou testovány na maximální bleskový proud, tady 200kA. Dříve se v praxi v případě hladiny ochrany před bleskem LPL I používalo napojení jímačů vícero svorkami, minimálně dvěma. Díky novince je nyní pro připojení jímacích tyčí v hladině ochrany před bleskem LPL II nebo LPL I možné použít pouze jednu svorku. Montáž je tedy nejenom logičtější, ale také ekonomičtější než v minulosti.

SCHRACK: Ochrana před bleskovými proudy a přepětím

  • 20.11.2014
SCHRACK: Ochrana před bleskovými proudy a přepětím
V posledních letech vzrůstá počet bouřkových dnů a tím i počet škod na elektrických a elektronických zařízeních a spotřebičích způsobených přepětím. Tyto škody mohou být redukovány na minimum použitím odpovídajících svodičů přepětí. Jaké typy svodičů se používají pro ochranu při přímém, nepřímém či vzdáleném úderu blesku? Jaké řešení nabízí společnost Schrack Technik pro ochranu televizních svodů? To se dozvíte v tomto článku.
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933