Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Paní volala na hlavní číslo portálu se stížností. Objednala si změnu přípojky z jedné fáze na tři fáze. Technik přijel, přepojil vedení, ale jeho chybou polovina spotřebičů v bytě přestala fungovat. I když pojištění existuje, jeho plnění bude trvat ...
  • Zdá se někomu dnešní svět přetechnizovaný? Diví se někdo dnešnímu počtu norem? Vždyť před sto léty stačila malá brožurka a elektrotechnikům bylo vše jasné. Samozřejmě, pokrok a vývoj technologií nás dostal do tohoto stavu. Co vše je dnes v normalizaci ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

EMC

DEHN: Ochrana před bleskem a přepětím pro fotovoltaické elektrárny z pohledu soudního znalce

  • 28.07.2015
DEHN: Ochrana před bleskem a přepětím pro fotovoltaické elektrárny z pohledu soudního znalce
v roce 2014 vznikly značné škody na elektrických a elektronických zařízeních FVE. Je to dáno především nedostatečnou ochranou před bleskem a přepětím na těchto zařízeních. Někteří majitelé a provozovatelé FVE neřeší zjevné problémy a při vzniku mimořádné události se spoléhají na plnění pojišťoven. Poté mohou být překvapeni výší plnění, neboť nesplnili příslušná smluvní ujednání. Jaká pravidla je třeba dodržet pro předcházení vzniku mimořádných událostí?

Co by měli vědět projektant, revizní technik a instalatér o ochraně před bleskem

  • 22.07.2015
Co by měli vědět projektant, revizní technik a instalatér o ochraně před bleskem
Z praxe soudních znalců elektro vyplývá, že se projektanti, revizní technici a elektroinstalatéři dopouštějí při projektování, revidování a montáži systémů ochrany pře bleskem mnohdy závažných chyb. Soudní znalec se zaměřením na ochranu před bleskem a přepětím Jiří Kutáč z Unie soudních znalců radí, na co by si měli tito elektrotechnici především dávat pozor a jaké zásady by měli dodržovat.

Šokující výpovědi Jana Hájka #2: Co zjistily kontroly ochrany před bleskem?

  • 20.07.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #2: Co zjistily kontroly ochrany před bleskem?
Ochrana před bleskem a přepětím v České republice je ve většině případů instalována špatně. Lidé dávají přednost levnějším řešením s levnými komponenty, které ale často nesplňují předpisy. Dokazují to kontroly konkrétních provedení ochrany před bleskem, které se svými kolegy provádí odborník Jan Hájek. Jaké konkrétní nedostatky se vyskytují například u zemnících soustav?

DEHN log#23: Svodič bleskových proudů DEHNbloc v provedení NH00

  • 1.07.2015
DEHN log#23: Svodič bleskových proudů DEHNbloc v provedení NH00
Svodič bleskových proudů DEHNbloc v provedení NH je určený do pojistkových spodků velikosti NH00. Využije ho každý, kdo potřebuje nasadit svodič bleskových proudů a nemá k tomu jiný prostor než místo přednostně osazené pojistkovými spodky. Svodič je ideální pro dovybavení existujících objektů připojených prostřednictvím přípojkové skříně. Pořídit ho lze v síti velkoobchodů elektro jako běžné zboží.

DEHN: Mimořádné události způsobené údery blesků do staveb nebo technologických zařízení v roce 2014

  • 25.06.2015
DEHN: Mimořádné události způsobené údery blesků do staveb nebo technologických zařízení v roce 2014
Američtí meteorologové přišli s konstatováním, že globální oteplování výrazně zvyšuje četnost blesků, což s sebou přináší mnohá rizika. Závěry výzkumu byly publikovány v odborném časopise Science. Jsou založeny na údajích získaných z americké sítě detektorů blesků. Vědci se domnívají, že do roku 2100 frekvence blesků vzroste o třetinu oproti stavu v roce 2000. To s sebou nese větší nebezpečí vzniku lesních požárů a rovněž změn v chemickém složení atmosféry.

DEHN log#22: Patice DEHNguard PCB

  • 17.06.2015
DEHN log#22: Patice DEHNguard PCB
DEHNguard PCB je patice určená k osazování na tištěné spoje. Patice se napájí na tištěný spoj a následně slouží jako rezervní místo pro umístění svodiče přepětí. Patice je určená prioritně do průmyslu. Instalují ji především výrobci zařízení, která jsou pevně připojená k napájecí soustavě. Patice obsahuje kontakt, který může předávat dálkovou signalizaci. Zároveň obsahuje kódování, které zamezuje tomu, aby byl osazený nevhodný modul přepěťové ochrany. Instalovat ji lze i do zařízení, která jsou vystavena vibracím.

ABB: Zásuvky s přepěťovými ochranami a zásuvkové okruhy s SPD typu 3

  • 16.06.2015
ABB: Zásuvky s přepěťovými ochranami a zásuvkové okruhy s SPD typu 3
Moderní elektronické systémy s obvody s velmi vysokou úrovní integrace jsou velmi citlivé na elektromagnetické rušení a přepětí. Instalací přepěťových ochran při dodržení platných právních předpisů se sníží nebezpečí jejich poškození na minimum. Před nepříznivými účinky přepětí je nutné chránit zařízení komplexně - tedy nejen jeho napájecí vedení, ale také všechny další možné vstupní cesty. O napájecí vedení se postarají silové zásuvky osazené přepěťovými moduly. Ostatní vstupující vedení, po kterých se nebezpečné přepětí může šířit, lze ochránit specializovanými zařízeními.

PHXC: Novinky u svodičů PLUGTRAB PT-IQ

  • 11.06.2015
PHXC: Novinky u svodičů PLUGTRAB PT-IQ
PLUGTRAB PT-IQ představuje novou generaci systému ochrany před přepětím s inovativními vlastnostmi. Inteligentní mikroprocesorem řízený dohled nad všemi podřízenými moduly okamžitě rozpozná jejich možné poškození energeticky bohatými impulzy. Vícestupňová signalizace stavu na místě a dálková signalizace stavu jsou hlídány základní jednotkou s mikrokontrolérem. Ten zajišťuje napájení podřízené skupiny stejně jako sběr a distribuci signálů dohledu nad stavem.

DEHN log#21: Základna do plochy střechy pro osazení jímací tyčí

  • 3.06.2015
DEHN log#21: Základna do plochy střechy pro osazení jímací tyčí
Jak postavit jímací tyč na ploše šikmé střechy? Se základnou do plochy střechy od společnosti DEHN+SÖHNE. Základna se umístí na trámy střechy a umožňuje uchycení trubkové jímací tyče o výšce až 1,5 metru a o průměru 10 nebo 16 milimetrů. Základna obsahuje upevňovací svorky, kterými se přichytí na krovy. Jímací tyč se do základny pevně připevní třemi šrouby, které mají nanesené lepidlo na závitech. Celé řešení je pak možné doplnit krytkou v cihlové či černé barvě.

Novinky v přepěťových ochranách SALTEK

  • 1.06.2015
Novinky v přepěťových ochranách SALTEK
Firma Saltek představila na AMPERu 2015 skupinu ochran, které reagují na změnu normy v oblasti testování ochran před přepětím. Zároveň také přichází se systémem barevného kódování, které odlišuje jednotlivé modely přepěťových ochran podle oblasti instalace. Díky tomu získala výrobková řada prestižní mezinárodní ocenění Red Dot Winner 2014 za design produktu. Novinkou pro rok 2015 je pak datová SPD s vyjímatelným modulem. Více nám o novinkách řekl David Komrska.

DEHN: Izolovaný hromosvod – nejbezpečnější varianta ochrany před bleskem

  • 26.05.2015
DEHN: Izolovaný hromosvod – nejbezpečnější varianta ochrany před bleskem
V posledních letech dochází stále častěji k extrémním účinkům bleskových proudů a to až do hodnoty 350kA. Varianta izolovaného hromosvodu je pak často jedinou cestou pro bezpečné řešení ochrany před bleskem. Instalací vodičů řady HVI je zabráněno přímému přeskoku bleskového proudu z hromosvodu na vnitřní instalace. Pro správný návrh izolovaného hromosvodu je potom klíčové správně stanovit dostatečnou vzdálenost a dodržovat montážní návody dané výrobní varianty.

DEHN log#20: Ekvipotenciální přípojnice K12

  • 20.05.2015
DEHN log#20: Ekvipotenciální přípojnice K12
Ekvipotenciální přípojnice K12 je univerzální nejpoužívanější ekvipotenciální přípojnice s možností připojení kulatých a plochých vodičů nebo kabelových ok. Přípojnice umožňuje připojení jednoho plochého a deseti kruhových vodičů. Kruhové vodiče mohou mít průřez 2,5 až 90 milimetrů čtverečních. Přípojnice je osazená třmenovými svorkami. Svorky je možné zcela demontovat, což ocení každý, kdo měří uzemňovací soustavu na objektu a potřebuje odpojit přívod uzemnění v těsném prostoru.

DEHN: Katalog hromosvodních součástí 2015/16

  • 11.05.2015
DEHN: Katalog hromosvodních součástí 2015/16
Na trhu se objevila montážní příručka hromosvodů německého výrobce DEHN+SÖHNE, který určuje trendy v oblasti ochran proti blesku a přepětí. Bez nadsázky jde o materiál, který nechybí v žádné technické polici dnešního elektrotechnika. Ti, kteří hledají hlavně levné zboží nepotěším, tady se hovoří především o spolehlivém řešení. A již nyní prozradím, že to nejzajímavější začíná na straně 266.

DEHN log#19: Kombinovaný svodič bleskových proudů DEHNshield

  • 29.04.2015
DEHN log#19: Kombinovaný svodič bleskových proudů DEHNshield
Kombinovaný svodič bleskových proudů DEHNshield je určený pro vyrovnání bleskového proudu v hladinách ochrany III a IV. Jiskřišťový svodič snese 12,5kA bleskového proudu na každý ze svých pólů. Jiskřiště využívá tvar elektrod, díky kterému dojde k roztažení obloučku na zhášecí komůrky. Jakmile se na jedné z komůrek přeruší oblouček, dojde k rozpojení oblouku v rámci svodiče. DEHNshield zaujme tím, že na šířce jednoho modulu je plnohodnotný svodič bleskových proudů na bázi jiskřiště. Lze jej tedy naistalovat všude tam, kde se vešel svodič přepětí typu 2.

DEHN: Systém ochrany před bleskem pro třídu LPS I (200kA)

  • 21.04.2015
DEHN: Systém ochrany před bleskem pro třídu LPS I (200kA)
V posledních několika letech na území celé České republiky při bouřkové činnosti prudce rostou naměřené hodnoty bleskových proudů, a to až nad 350kA. Tyto údaje byly zaznamenány čidly firmy SIEMENS, která jsou na území České republiky umístěna v Praze a v Mohelnici. Uvedené jevy pravděpodobně souvisejí se změnou klimatu na celém světě. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou důležité součásti pro ochranu před bleskem pro třídu LPS I.
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933