Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Připomínky z teorie, Připomínky z praxe

Co se stane, pokud je test přístroje AFDD vyhodnocen chybně?

  • 19.05.2017
Co se stane, pokud je test přístroje AFDD vyhodnocen chybně?
Přístroj AFDD se testuje sám. Pokud vznikne chyba vnitřní funkce, přístroj to signalizuje ...

Musí být před přístrojem AFDD ještě přepěťová ochrana?

  • 5.05.2017
Musí být před přístrojem AFDD ještě přepěťová ochrana?
Odpovídá Jan Krejčí, vedoucí technické kanceláře OEZ. Když se na to podíváte z hlediska přepěťových ochran a úrovní jednotlivých hladin, tak tady ochrana odpovídá déčku (třetímu stupni). Samozřejmě před tím musí být použity ty stupně, protože když se na to podíváte, tak hladina ...

Spojujeme celoplastové kabely

  • 4.05.2017
Spojujeme celoplastové kabely
Kabely připojujeme, ale také spojkujeme nebo opravujeme. Předpokladem správné funkce elektrických zařízení je také bezchybné elektrické připojení. Správně zvolený a uložený kabel může plnit svou funkci hodně dlouho. Špatně připojený nebo porušený kabel může vytvořit hodně velké problémy. Čím se kabely spojují?

Budou obloukové ochrany AFDD i v třífázovém provedení?

  • 7.04.2017
Budou obloukové ochrany AFDD i v třífázovém provedení?
Stále se objevuje pouze oblouková ochrana pro hlídání jednofázových obvodů. Pokud chceme hlídat například třífázový přívod sklokeramické desky nebo jiných spotřebičů s vyšším proudovým odběrem, očekávalo by se zařízení hlídající všechny fáze. Co nám Jan Krejčí odpověděl na otázku, zda se bude vyrábět oblouková ochrana AFDD i v třífázovém provedení?

Lze použít obloukovou ochranu AFDD za UPSkou?

  • 31.03.2017
Lze použít obloukovou ochranu AFDD za UPSkou?
Jeden z častých dotazů na roadshow OEZ 2017 byl jak se bude chovat, respektive jak bude reagovat oblouková ochrana na chování záložního zdroje UPS.

Dokáže AFDD pracovat i v síti zarušené harmonickými frekvencemi?

  • 24.03.2017
Dokáže AFDD pracovat i v síti zarušené harmonickými frekvencemi?
Veřejná síť nízkého napětí je zarušená mnohými hronickými frekvencemi které neblaze působí na vedení i připojené přístroje samotné. Jak se bude chovat v takovém případě oblouková ochrana AFDD? Nebude vybavovat v případě kdy to bude zbytné?

Bude AFDD snímat i poruchy vznikající před ní?

  • 23.03.2017
Bude AFDD snímat i poruchy vznikající před ní?
Bude oblouková ochrana AFDD reagovat na poruchy vzniklé před tímto zařízením? Pokud ano, pak si to nikdo nedokáže představit jak to může fungovat!

Pro jaké typy objektů je AFDD vhodná?

  • 21.03.2017
Pro jaké typy objektů je AFDD vhodná?
Hodí se oblouková ochrana do všech objektů? Podle čeho se máme řídit? Podívejte se na odpověď Jana Krejčího, vedoucího technické kanceláře OEZ ...

Informační materiály ILPC DEHN 2016-17 přivítá každý hromosvodář

  • 6.03.2017
Informační materiály ILPC DEHN 2016-17 přivítá každý hromosvodář
Kdo se zajímá o ochranu před bleskem, přepětím a sestavuje si všechny souvislosti do svého logického celku, pak s největší pravděpodobností zkratku ILPC zná. Zná, protože bude nejspíše členem tohoto klubu také. Jak a proč vznikl? Jak dnes funguje v praxi? Jak se do něj přihlásit? Na to odpověděl Jan Hájek, jeden ze zakladatelů českého ILPC. Jde tradičně o rychlou spontánní reportáž, kdy jsme ho zachytili doma ...

ÚVAHA: Může odsoudit škodu, která může podle normy vzniknout?

  • 16.02.2017
ÚVAHA: Může odsoudit škodu, která může podle normy vzniknout?
Pokud soud nepřipouští nezaviněnou vinu, jak je možné, že česká státní norma to připustit může? Soud nepřipouští nezaviněnou škodu. Musí být někdo, kdo za to může. Jak může soud zjistit, o jak silný blesk se jednalo? NIJAK. Jak může soudní znalec posoudit, zda mohla celá soustava ochrany odolat blesku, o kterém nemůžeme zjistit, jak byl silný? NIJAK. Nemůže to vědět.

DEHN: Vytváření Faradayovy klece

  • 19.09.2016
DEHN: Vytváření Faradayovy klece
Jan Hájek s Daliborem Šalanským hovořili na veletrhu AMPER 2016 o vytváření Faradayovy klece. Přitom představili i některé zajímavé novinky, které je přitom možné použít. Jednou z nich je například svorka na armování DEHNclip, která umožňuje rychlé spojení zemniče s armovací strukturou bez pomoci nástrojů. Svorka minimálně zatěžuje armovací výztuže, můžeme ji tedy použít pro montáž zemnicích materiálů na vrchní armování i při malém překrytí betonem.

AFP KONFERENCE: Zavádění výsledků výzkumů CEITEC do praxe

  • 15.01.2015
AFP KONFERENCE: Zavádění výsledků výzkumů CEITEC do praxe
Jozef Kaiser ze Středoevropského technologického institutu CEITEC hovořil na konferenci All for Power 2014 o projektu propojení vědy a praxe. V rámci institutu má profesor Kaiser na starosti problematiku degradace, koroze a únavových vad v energeticky náročných provozech, povrchové úpravy pro vysokoteplotní aplikace v energetice a rovněž stojí za vývojem unikátní laserové technologie. Jak se výsledky práce vědců dále uplatňují v praxi?

IN-EL: Laik versus odborník

  • 17.08.2006
IN-EL: Laik versus odborník
Odborník, na rozdíl od laika, ví (nebo by měl vědět) jaké nebezpečí a riziko elektrické zařízení a jeho provoz představuje, co to nebezpečí a riziko snižuje a co zvyšuje. Má alespoň základní teoretické znalosti o elektrotechnice a ví něco o působení elektrického proudu obecně a o účincích elektrického proudu na lidský organismus. Odborník tedy ví nejen jak co má být provedeno, ale také proč to má být právě tak provedeno.

Výzkumy na jímačích ESE (4/4)

  • 13.07.2006
Výzkumy na jímačích ESE (4/4)
Zajímají vás podrobné naměřené hodnoty? Četnost průrazů k radioaktivním jímacím tyčím. Průrazná napětí pro uspořádání deska-tyč; spínací ráz 250/2 500µs, délka průrazu 1m. Četnost průrazů k radioaktivním jímacím tyčím ve srovnání ke konvenčním jímacím tyčím v závislosti na relativní vlhkosti. Přečtěte si vědecké závěry.

Výzkumy na jímačích ESE (3/4)

  • 5.07.2006
Výzkumy na jímačích ESE (3/4)
Na čem se prováděla měření? Popis relevantních testů jímačů. Jaká byla napětí pro konvenční jímače a jímače ESE? Přímá souvislost mezi dobou do průrazu a průrazným napětím neexistuje. Uskutečněná měření dokazují, že nejen zkoušené tyčové jímače ESE jsou neúčinné, nýbrž také, že koncepce, na níž se zakládá popis činnosti aktivních jímačů, je nepravdivá.
FIREMNÍ TIPY
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933